België is de veiligste plek op aarde op het vlak van natuurrampen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. Ontwikkelingslanden als Guatemala, Myanmar, Dominica en Vanuatu lopen het grootste risico.
1 op 10.000
Arme landen met veel inwoners voeren de lijst met de meeste dodelijke slachtoffers aan. Vooral in China, Indonesië, India en Bangladesh eist natuurgeweld jaarlijks heel wat mensenlevens. Toch is het risico in kleine landen en vooral op eilanden het grootst. In Guatemala, Vanuatu, Dominica en Myanmar komt ieder jaar ongeveer 1 op 10.000 om het leven door tropische stormen, overstromingen, aardbevingen of grondverschuivingen.
België
De veiligste landen zijn België, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië en Oman. Hier moeten we ons enkel zorgen maken over een mogelijke aardbeving, maar onze gebouwen zijn meestal stevig genoeg om een ramp te vermijden. Dat betekent echter niet dat alle rijke en welvarende landen veilige plaatsen zijn. Australië werd in het begin van het jaar door verschillende rampen getroffen.
Risicogebieden
Zelfs zonder de invloed van global warming zouden natuurrampen wereldwijd steeds meer slachtoffers eisen. De bevolkingsgroei, vooral in risicogebieden, is daar de belangrijkste verklaring voor. Waar mangroven, stevige bomen langs de kustlijn, verdwijnen voor visserij, zal het risico alleen maar toenemen. De bomen zijn een natuurlijke buffer die hevige natuurfenomenen vaak kunnen opvangen.
Geld
Arme landen moeten volgens de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon, meer investeren in bescherming tegen natuurrampen. Veel ontwikkelingslanden zeggen dat ze daar geen geld voor hebben. "In plaats van honderd nieuwe scholen te bouwen, die bij een storm of een aardbeving toch zouden instorten, kunnen ze beter 80 initiatieven nemen om de impact van natuurrampen te verminderen."
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:11 uur, door Joyce.s