Ten zuiden van ons ligt vandaag een aaneenschakeling van lagedrukkernen. De één bevindt zich boven Luxemburg, de ander boven het zuiden van Engeland en een derde ligt boven Ierland. Deze drie lagedrukgebiedjes smelten in de loop van de dag samen en vormen dan wat duidelijker een uitloper van lagedruk, ofwel een trog. Als we de trog op dit moment op de satellietbeelden bekijken is er nog niet zoveel te zien, maar in de loop van de avond gaan er een paar stevige regen- en onweersbuien op ontstaan.
Duidelijk zichtbaar zijn de drie kernen van lagedruk. Geleidelijk smelten deze vanavond samen en vormt zich een uitloper van lagedruk, ofwel een trog (gele lijntje), met daarbij veel bewolking en een paar stevige regen- of onweersbuien.
Het lagedrukgebied in de bovenlucht, ofwel het hoogtelaag, komt vanuit het westen onze kant op.
Stevige regen- en onweersbuien vormen zich vaak overdag, door dagelijkse gang werking. Even kort door de bocht; de aarde warmt op, waardoor de lucht opstijgt en buien gevormd worden. Nu is het echter zo dat de buien pas tegen de avond gaan ontstaan en juist vanavond en vannacht het actiefst zullen zijn. Er spelen dus andere redenen mee, dan alleen dagelijkse gang.
Hoogtelaag
Een eerste factor die meespeelt is een lagedrukgebied dat zich in de bovenlucht, ook wel een hoogtelaag genoemd, vanuit het westen naar ons toe beweegt en vanavond en vannacht precies boven ons land komt te liggen. Op welk hoogteniveau een lagedrukgebied zich dan ook bevindt, het gaat gepaard met stijgende luchtbewegingen.
Windsprong
Hoewel er vanavond vrijwel geen wind staat, een zwakke tot hooguit matige noordoostenwind, gaat er wel een windsprong ontstaan. Ten noorden van de eerder genoemde trog blijft de wind eerst noordoostelijk, maar aan de zuidkant draait de wind geleidelijk naar het zuidwesten. Doordat deze twee luchtstromen tegen elkaar aan botsen, komt er ook hier een geforceerde, stijgende luchtbeweging op gang en met de aanvoer van vochtige lucht is dat een goede voeding voor een paar stevige regen- of onweersbuien.
Mede door een windsprong worden de buien vanavond en vannacht geactiveerd. Beide luchtstromen botsen tegen elkaar op, waardoor deze geforceerd worden om op te stijgen.
Twee redenen dus waardoor de buien vanavond flink kunnen doorgroeien en dus geactiveerd worden. Helemaal omdat ze allebei tegelijkertijd plaats vinden en ook elkaar versterken.
Weinig wind
Zoals echter al eerder aangegeven staat er vanavond vrijwel geen wind, waardoor je zou denken dat het allemaal wel meevalt. Maar ook bij weinig wind is die windsprong aanwezig en al is het in mindere mate dus ook stijgende luchtbewegingen.
De kalme condities zijn echter ook een opzichzelfstaande reden waardoor de buien stevig genoemd kunnen worden. De buien komen door de zwakke wind amper van hun plaats, waardoor ze veelal op één plaats blijven hangen en daar volledig boven uitregenen. De neerslaghoeveelheden kunnen hierdoor lokaal flink oplopen tot soms meer dan 20 millimeter.
Vanuit het noordoosten wordt koelere lucht aangevoerd en vanuit het zuidwesten warmere lucht.
Onweer
Ook gaan enkele van die buien gepaard met onweer. De twee luchtstromingen voeren namelijk beiden een andere luchtsoort aan. Vanuit het zuidwesten wordt er warme en droge lucht aangevoerd en vanuit het noordoosten wat koelere en ook vochtigere. Zodra deze twee luchtsoorten met elkaar in aanraking komen, in combinatie met de geforceerde luchtstijgingen, wordt er door wrijving ‘elektriciteit’ opgewekt, ofwel onweer.
Door deze toevallige samenloop van omstandigheden, zoals de windsprong, temperatuursverschillen, een hoogtelaag met daarbij nog weinig wind, waardoor de buien blijven hangen, kunnen enkele buien vanavond en vannacht dan ook uitgroeien tot stevige exemplaren.
Bron: Meteo Consult
Ik ben heel benieuwd. Koud is het trouwens ook niet vandaag. | Gewijzigd: 15 juni 2009, 15:52 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Nick. Ik doe mijn weerbericht altijd 2 keer op een dag en meestal pas rond 17.00 uur. Maar ik maak voor jou alleen wel even een uitzondering
Even een vraagje: Heeft een lagedrukgebied ook te maken met cape en lifted? ik weet dat dat wel het geval was bij 25/26 mei, maar gaat dat hier ook op??
Groetjes,
Pascal
Zal wel een latertje worden
Nou ja beter een latertje dan helemaal niks.
Eerst maar weer afwachten, maar kansen zijn er zeker
Ik hoop het als er een onweersbui aankomt zijn wij eerst
Westkust 4 life!!!
maandag 15 juni en dinsdag 16 juni 2009
Opklaringen breiden zich van het westen uit geleidelijk verder over het land uit, maar in het zuidoosten valt er eerst nog wat buiige regen. De wind is zwak, bij zee matig, en waait uit uiteenlopende richtingen.
Vannacht kunnen er in opklaringsgebieden enkele mistbanken ontstaan. Verder drijven van het westen uit buien het land in, waarbij onweer niet is uitgesloten. Het kwik daalt naar een graad of 11.
Dinsdag overdag schijnt de zon geregeld, maar komen ook enkele buien tot ontwikkeling. In de middag klaart het in het noorden flink op. De temperatuur komt bij een zwakke wind, uit noordelijke richtingen, uit op een graad of 19.
De weerman uit Barendrecht, nee een ander die er een neusje voor heeft weet het me ook te vertellen dat er een goede kans is.
Als ik zo de radar bekijk is het vannacht behoorlijk feest voor het westen van NL. Het oosten zal later volgen. De buien zullen nu wel waarschijnlijk op volle sterkte de oversteek naar Nederland kunnen volhouden zodat er een grote kans op hagel, regen en onweer is.