Wel windhozen (F0).
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Wel windhozen (F0).
Windhozen bestaan niet
Maar F1 of hoger zal zeker voorkomen.. Laatst nog een F2 in Duitsland
Maar dit is slecht de doemversie, ik weet wel zeker dat we dit jaar in iedergeval een f1 krijgen, maakt niets uit waar in nl maar we krijgen er één.
Maar dit is slecht de doemversie, ik weet wel zeker dat we dit jaar in iedergeval een f1 krijgen, maakt niets uit waar in nl maar we krijgen er één.
en jij bent hovenier??????
sjeesus....... ps ik hoop dat we wel even een tornado meemaken......
Back on topic:
Ik zie nou niet echt meteen een grote toename in tornado's in Europa, ook niet op veel meer verschillende plekken. Ga maar eens na waar in Europa er normaal ook al tornado's voorkomen. Het lijkt mij een beetje vroeg om te zeggen dat het helemaal gaat losbarsten. Natuurlijk is een tornado in Nederland niet uitgesloten, kijk bijvoorbeeld maar naar de EF0 bij Breda deze week en de sterkere tornado vorig jaar in provincie Groningen.
Maar blijf lekker fantaseren zou ik zeggen
Speciaal voor je heb ik nog ff een uitvoer gehaald van ESWD. Klik hier voor het rapport.
Ik heb niet naar de voorgaande jaren gekeken hoeveel tornado's er hier in Nederland waren,ik haal dit aan omdat er de laatste weken in Duitsland er veel aandacht wordt besteed aan tornado's en Duitsland is nou niet zo ver weg van ons bed,dus de kans dat ook hier binnenkort zo'n verschijnsel voorkomt lijkt mij groter te worden
@boeskool, ik ben benieuwd, wanneer er Nederland aan de beurt is. En dan wel eentje die dan niet ongemerkt aan ons voorbij gaat. Zolang ie maar niet over mijn tuin of huis raast. Anders is alle moeite weer voor niks geweest. Maar goed, hopelijk voor jou dat er dan wat actie bij jou in de buurt is.
het wordt wel steeds vaker en dichterbij die dingen is mijn idee, dus de kans dat er binnenkort een f2 tje een keer Nederland aandoet zou me totaal niet verbazen.
Ruk.
Als er vaker situaties voorkomen zoals in mei, plus hoge windshear....... Dan hoeven we niet meer jaloers te zijn op tornado Alley
Hozen komen vaker voor
Windhozen of tornado’s, feitelijk zij dit twee namen voor hetzelfde ding, komen in Nederland vaker voor en worden naar kracht en schadebeeld gerangschikt volgens de zogenaamde Fujita-schaal, die van F0 tot F5 loopt. De F0 is dan de lichtste tornado, de F5 de zwaarste. Als we het schadebeeld uit Groningen in deze schaal zetten, dan hebben we het in dit geval waarschijnlijk over een F1-tornado. Nog geen maand geleden, op 7 juli deed zich in de buurt van het Gelderse Zwartebroek een windhoos van ongeveer vergelijkbare sterkte voor. Vorig jaar op 26 juli kwam het bij Vierhouten wellicht tot een F2-tornado.
Zwaardere tornado’s in Nederland waren de Cycloon van Borculo op 10 augustus 1925 (wellicht een F3-tornado), de tornado van Neede op 1 juni 1927 (F4-tornado), een tornado in de Veluwse bossen in augustus 1950 (F4-, mogelijk F5-tornado) en de tornado van Tricht en Chaam (25 juni 1967, F3-tornado). Op 6 oktober 1981 vloog een vliegtuig bij Moerdijk waarschijnlijk in een windhoos. Het stortte neer en 17 mensen kwamen om. Zware tornado’s zijn in Nederland zeldzaam, lichtere komen vrijwel ieder jaar voor
@Meteozwolle | Gewijzigd: 13 juni 2009, 02:04 uur, door stratocumulus
In ons land komen ieder jaar wel (zwakke) tornado's voor, in de volksmond windhoos genaamd. Noch richten deze soms ook significante schade aan. Denk bijvoorbeeld aan de tornado van vorig jaar, in de omgeving van Lutjegast (Westerkwartier) welke ontstond uit een low-topped supercell.
Ik zelf definieer een windhoos als een roterende luchtkolom (welke de grond raakt), die niet ontstaat onder supercell. Een roterende luchtkolom (welke de grond raakt), die ontstaat aan de zuidoost zijde van een supercell, die gepaard gaat met een (langdurig) roterende updraft (wallcloud) benoem ik een tornado.
Termen die de media gebruikt, zoals mini-tornado tonen w.m.b. vooral gebrek aan kennis. En dan nog, het is de media maar Trek ik me sowieso weinig van aan.
Om tornado's te krijgen heb je 3 belangrijke ingrediënten nodig.
1) en warme stijgende luchtstroming.
2) en koude luchtstroming.
3) en warme zeer vochtige luchtstroming.
Die ingrediënten plus natuurlijk de juiste plaats en een donderbui en je hebt eventueel en kleine kans dat er en tornado komt van enige omvang.
In Amerika komt de situatie extreem vaak voor in een bepaald gebied.
In Nederland is de kans gewoon bijna nul dat zo en situatie zich voor doet. De ligging is gewoon niet gunstig want zelfs al zou er pool lucht binnen komen dan mis je toch de warme vochtige lucht.
Aan de andere kant? Uitsluiten kun je het nooit. Overigens ben ik wel blij dat ze hier niet voorkomen.
En F5 is snel 3 km breed dat betekent dat bv Deventer voor en groot deel tegen de vlakte gaat. Wat de schade in bv Amsterdam zou zijn moet je maar helemaal niet aan denken.