Volgens wetenschappers loopt Houston groot gevaar. Een gigantische koepel over de stad en met helium gevulde luchtschepen moeten de op drie na grootste stad van Amerika van de ondergang redden. Oorzaak zijn de orkanen, hitte en andere natuurrampen die een uitdaging blijven voor bewoners van Houston. Vorig jaar lag het hele stadscentrum een week lang plat, toen de orkaan Ike voor tien miljard dollar schade had veroorzaakt.
Ook warmte en vochtigheid teisteren Houston. Sinds de jaren negentig worden er elk jaar tot bijna honderd dagen hogere temperaturen gemeten. Omdat de inwoners erg veel gebruik maken van hun airco, gebruikt Houston meer elektriciteit dan Los Angeles.
Hoogste dak van de wereld
Deskundigen komen nu met een oplossing aandraven voor al deze problemen. Volgens hen kan Houston alleen nog gered worden door een gigantische koepel boven de hele stad te bouwen. De koepel moet boven Houston's hoogste wolkenkrabbers torenen en zou met een breedte van ruim 21 miljoen vierkante meter de grootse constructie zijn en het hoogste dak hebben van de wereld.
De koepel moet gemaakt worden van 'Ethyleen-tetrafluorethyleen copolymeer' (ETFE), omdat glas te zwaar is. ETFE weegt immers één procent van hetzelfde oppervlakte aan glas. Het zal niet breken, kan makkelijk worden onderhouden en -niet onbelangrijk- het kan tegen windstoten van ongeveer 290 kilometer per uur.
Afvoerkanalen en massieve deuren
Vanwege de hoogte en grootte van de koepel, zal het gebruik van traditionele hulpmiddelen zoals hijskranen en steigers niet werken. Ingenieurs zijn dan ook van plan om gebruik te maken van helikopers en heliumgevulde luchtschepen om de vooraf geassembleerde ETFE-panelen naar de top van de 1.500 meter hoge constructie te brengen.
Ook zullen er luchtafvoerkanalen geplaatst worden op het hoogste punt van de koepel, die kunnen geopend en gesloten worden om de temperatuur te regelen. Massieve deuren moeten ervoor zorgen dat voertuigen in en uit de koepel kunnen. Bij grote orkanen of andere ongunstige weersomstandigheden kunnen deze deuren ter bescherming worden gesloten.
Springfield
Het lijkt allemaal nogal irrealistisch, maar het is een idee dat ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt. Ook de makers van de Simpsons hebben met het idee geflirt in 'The Simpsons Movie', maar zo'n koepel over Springfield was niet meteen een voltreffer.
©Hln
Ik zeg: HOAX | Gewijzigd: 12 juni 2009, 16:41 uur, door Murphy
Wat moet ik zeggen?
Stel je voor dat de mechanisme niet meer werkt van de openslaande ramen, dan ga je alsnog dood van de hitte?
"lucht invoer/afvoer kanalen" zijn geen optie... ff een dodelijk virus het lucht systeem in laten en heel houston kan begraven worden
hebbie aardig wat puin te ruimen daar!!
en hoeveel gaat dat geintje wel niet kosten?? ze kunnen beter die hele stad verhuizen!
Ruk.