Gisteravond was het raak in Sleeswijk-Holstijn, de noordelijkste landkreis van Duitsland. Een brede onweerzone trok over en bracht al wat schade door sterke wind. In de voorzijde van de onweer kwamen er wervelingen tevoorschijn. Twee tornado's raakten de grond en lieten een spoor van verwoesting achter. Vooral de tornado bij Grossolt zorgde voor veel schade. De andere tornado is ongeveer een paar minuten eerder bij Neumünster gespot.
Großsolt
De tornado bij Großsolt heeft geen mensen verwond, maar heeft wel flinke schade aangericht. De wervelwind werd door een ooggetuige op 500 meter breed geschat en trok ongeveer drie kilometer door. "Het leek wel alsof er een toren op ons afkwam", zei een ooggetuige. De meeste schade was van afgerukte daken en omgeknakte bomen. Het meest opmerkelijke was dat er zelf een meer dan 100 jaar oude boom omgeknakt is, die een stamdikte van ruim 60 cm had. Ook zijn er een aantal stroommasten omgegaan. Er zijn ongeveer 50 brandweerlieden uitgerukt om te helpen de schade provisorisch te repareren. Vandaag zijn dakdekkers druk bezig geweest met dakken opnieuw bedekken en stadsmedewerkers hadden hun handen vol aan het opruimen van alle rommel.
Neumünster
Een flits en een knal werd ineens een grote tornado zichtbaar in Neumünster. De tornado schoof door Neumünster heen. Gelukkig was het maar van korte duur, waardoor weinig schade is aangericht. De tornado trok zich zigzaggend terug in de wolkenmassa. Een aantal ontwortelde bomen en een geschrokken kudde koeien was het resultaat. Van een paardenstal zijn dakdelen 800 meter verderop nog gevonden. Ook hier zijn gelukkig geen gewonden gevallen.
Een chaos zomer?
Zon, regen, onweer en ook tornado's. Er zijn al best veel tornado's gerapporteerd dit jaar. Gaat het een chaos zomer worden voor Duitsland? Vergeleken met normaal zijn er al veel geweest in de afgelopen weken. Om de situatie te schetsen: afgelopen weken zijn er al 20 stuks bevestigd, terwijl in de periode van 1990 t/m 2000 er in totaal 100 zijn gerapporteerd. Hoe het ook zij, het wordt in ieder geval een interessante zomer.
©Onweer-Online
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...=12135&st=0
;)
Net op rtl4 heeft iemand in Zeeland in ST. annaparochie (een vriendin van mij geweest die vaker fotos opstuurt) een foto gemaakt bij de Waddezee van een windhoos, erg mooi maar nog geen tornado
Nog enkele fotos ben op zoek naar videopname!!
http://www.wetteronline.de/wotexte/redakti...9/06/09_to1.htm
http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi?&lang=nl_30 | Gewijzigd: 10 juni 2009, 21:06 uur, door talkyr86
http://video.msn.com/?mkt=de-de&playli...me&fg=gtlv2
http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi?&lang=nl_30
Dat weten we want ik heb dat gisteren in het desbetreffende topic gezet Graag wat minder links aub
Ik zag btw net om 19.00 uur een uitstulping onder een bui die een klein trechter veroorzaakte maar het niet lukt om de grond te bereiken en het was onder een regenbui btw | Gewijzigd: 10 juni 2009, 21:48 uur, door Robin B
Dat is wel erg knap wanneer je in Zeeland een foto kunt maken van een windhoos boven de Waddenzee...
Ik denk dat er net zoveel hoos waarnemingen zijn als in de voorgaande jaren, volgens mij is het aantal niet ineens explosief gestegen. Voor mijn gevoel lijkt het allemaal erger dan het daadwerkelijk is.
Ik denk dat er net zoveel hoos waarnemingen zijn als in de voorgaande jaren, volgens mij is het aantal niet ineens explosief gestegen. Voor mijn gevoel lijkt het allemaal erger dan het daadwerkelijk is.
Het is wel spectaculairder dan voorheen, het komt dichterbij nederland en het begint steeds vroeger in het seizoen.
Niemand hier een foto of een linkje van ?
Het toont een verdachte wolk structuur in de late ochtend Meuselwitz in het gebied ten zuiden van Leipzig. Een voorloper van een tornado (trechter) is bevestigd, maar de weergave door middel van huizen en bomen beperkt, zodat niemand kan zien of contact met de grond is geweest.
Bij de laatste foto is het voorste deel van de wolk ook een zichtbare vuil onder de roterende wolk ze zien. Ongeveer 5 minuten later viel het zand viel langzaam op de grond.
Informatie van wetteronline.de
Vertaald door: Alain
© 2009 WetterOnline GmbH