De komende 24 uur krijgen we veel neerslag te verwerken. Wateroverlast ligt op de loer. Kijk en zie hoeveel water er naar beneden komt.
Het wisselvallige weer wordt de komende 24 uur afgesloten met de passage van de actieve depressie. De exacte koers van een dergelijk druksysteem wil op het laatste moment nog wel eens wat afwijken, de globale baan is bekend. De koers van de depressie is dusdanig dat we daar veel last van krijgen. Last in de vorm van neerslag.
De verwachte neerslaghoeveelheden:
De meeste neerslag valt in de nachtelijke uren, morgenochtend trekt de meest actieve neerslag naar het noordoosten weg. De kans is groot dat er plassen op de weg liggen die hinderlijk zijn voor de ochtendspits, een ondergelopen kelder behoort ook tot de mogelijkheden. De agrarische sector kan wel wat water gebruiken en zal veelal in zijn nopjes zijn met deze natuurlijke besproeiing.
©Weeronline
Na ook je andere voorspelling te hebben gelezen wordt ik zeer droevig.
Wel veel regen (drenthe 25 / 27 mm) maar de kans op onweer in nihil.
Laten we hopen dat de weer goden Assen beter gezind zijn dan Gisteren....
Verder vind ik deze uitgebeide weersomschrijving inclusief plaatjes erg prettig om te lezen.
Keep up the good worrk
Na ook je andere voorspelling te hebben gelezen wordt ik zeer droevig.
Wel veel regen (drenthe 25 / 27 mm) maar de kans op onweer in nihil.
In mijn voorspelling rep ik niet over onweer hoor alleen dat onweer niet uit te sluiten valt
Dat zegt natuurlijk helemaal niets! Maar denk wel dat er vanavond nog overlast kan komen hier want de laatste keer dat er hier een wolkbreuk was waren er 3 winkels en 2 huizen die met emmers water uit het pand liepen te smijten!
PS: In brugge is het nog altijd droog trouwens.
groetjes
Voor de voorspelling. Ik zag 21 tot 25 mm, heb en regen meter dus je hoort het wel. Ik ga er van uit dat we tot morgen middag 2 uur ongeveer 5 mm krijgen als max.
Hey een stadsgenoot ... hoe denk je er NU over dan? Deze jongen heeft mooi het autootje gepakt ipv de fiets. Flink wat plassen op straat, dus het heeft vannacht wel genoeg geregend. Laat je gieter maar staan!
Rond het tijdstip dat jij bovenstaande hier op het forum plaatste lag ik nog in dromenland. Nu lijkt het alsof de bewolking iets lichter wordt maar ondertussen druppelt het nog voort. Maar zoals ik het nu zie kan ik inderdaad de gieter op zijn plaats laten staan.
Gisteren (woensdag) eindigde het weer in een mineur. Nadat een eerste storing aan het einde van de middag en aan het begin van de avond al fikse buien had veroorzaakt, maakten de buien onder invloed van een tweede frontaal systeem in de loop van de avond plaats voor een fiks regengebied. Maar hoe kon er zoveel regen vallen?
De totale neerslagsommen liegen er niet om. De buien alleen veroorzaakten op sommige plaatsen al enkele millimeters neerslag in korte tijd, maar de grote bulk moest daarna nog komen. De totale neerslagsommen tussen 8 uur gisteravond en 8 uur vanmorgen kwam op het KNMI-station van Hupsel zelfs uit op 22 millimeter.
Het cumulatieve radarbeeld van 8 uur vanmorgen, met daarop de totale neerslag van de afgelopen 24 uur, laat zien dat er op sommige plaatsen nog wel meer is gevallen.
De 12-uurlijkse neerslagsom van 20 uur gisteravond. De buien veroorzaakten gisteren al enkele millimeters neerslag. Er waren echter ook plaatsen waar nog niets was gevallen. De hoge neerslagsommen in het zuiden werden mede veroorzaakt door het reeds binnentrekkende regengebied.
De 12-uurlijkse neerslagsom van 8 uur vanmorgen geeft de meeste neerslag in Hupsel.
De rapporten van enkele waarnemers
De neerslagsommen die hierboven gegeven worden zijn alleen van de officiële KNMI-weerstations. De cumulatieve radarbeelden geven echter aan dat er op sommige plaatsen veel meer gevallen is. Dit blijkt ook uit de waarnemingen van verschillende vrijwillige waarnemers van Meteo Consult. We noemen er enkele:
Hendrik Wiggers uit Miste (nabij Winterswijk) kreeg in de afgelopen nacht met 35 millimeter de meeste regen over zich geen. Kees van Zanten uit Almere noteerde vanmorgen maarliefst 29 millimeter in 24 uur. Hier kwam vanmorgen in slechts 45 minuten tijd nog 11 millimeter bij. Hierdoor kwamen zowel de tuin als de straten even blank te staan. Hans Roem uit Zeddam tapte in 12 uur tijd 25 millimeter af en bij Hans Rikhof uit Enschede viel tussen 8 uur gisteravond en 12 uur vanmiddag 22,4 millimeter.
Door de vele neerslag kwam het waterpijl van de Slinge nabij Winterswijk flink hoger te staan. Foto: Hendrik Wiggers.
De veroorzaker van de vele regen
Vergeleken met de vele regen die afgelopen nacht is gevallen, waren de buien van gisteravond natuurlijk maar een schijntje. Al deze regen werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat over het zuidoosten van ons land trok. De kern van dit systeem diepte daarbij steeds verder uit. Dit had alles te maken met de ligging van de straalstroom. Dit is een sterke wind op grotere hoogte in de atmosfeer.
Alle regen werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat over het zuidoosten van ons land trok en daarbij steeds verder uitdiepte.
Deze straalstroom lag afgelopen nacht ten zuiden van ons land en deze vormde de begrenzing tussen koude lucht in het noorden van Europa (waar Nederland in lag) en warmere lucht in Zuid-Europa. Verder lag het windmaximum van de straalstroom boven Frankrijk.
De straalstroom lag ten zuiden van ons land, met een duidelijk windmaximum boven Frankrijk. De windsnelheden worden hier weergegeven in Beaufort.
Een krachtenspel
Om het volgende gedeelte van dit internetverhaal te begrijpen moet u eerst iets weten over het ontstaan van wind en de verschillende krachten die hierbij een rol spelen. Klik hiervoor op deze link, naar een verhaal dat wij eind 2008 schreven over het ontstaan van wind.
Het zuidoosten van ons land bevond zich afgelopen nacht aan de linkeruitgang van de straalstroom. In dit gebied begint de wind af te nemen. Dit is terug te zien in een afname van de luchtdrukgradiëntkracht. De corioliskracht, een kracht die wordt veroorzaakt door het ronddraaien van de aarde, is hier direct mee verbonden. Dit betekent dat als de luchtdrukgradiëntkracht afneemt, wat in zuidoost Nederland het geval was, de corioliskracht dit ook doet. Er zit hierin echter een kleine vertraging, waardoor de luchtdrukgradiëntkracht sneller afneemt dan de corioliskracht.
Deze afbeelding geeft het krachtenspel weer dat het steeds verder dalen van de luchtdruk in het lagedrukgebied veroorzaakte.
Steeds verder dalende luchtdruk in het lagedrukgebied
Hierdoor gaat er op grotere hoogte in de atmosfeer een wind waaien van de linkeruitgang van de straalstroom baar de rechteruitgang. Deze wind wordt de geostrofische wind genoemd. Hierdoor ontstaan er bij de linkeruitgang van de straalstoom stijgende luchtbewegingen, terwijl de lucht bij de rechteruitgang van de straalstroom aan het dalen is.
Nederland lag door dit samenspel in het gebied net opstijgende lucht, waardoor de luchtdruk in het lagedrukgebied ook steeds lager werd. Hierdoor ontstond er gemakkelijk extra bewolking, met regen als gevolg. Al met al werd de neerslagactiviteit in ons land dus steeds verder aangewakkerd, met de eerder genoemde neerslagsommen tot gevolg.
Bron: Meteo Consult.