dus 3 tellen is 1029 Meter
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluid
dan komt per olifant een kilometer bij ongeveer, maarja ligt eraan hoe snel je het uitspreekt rofl.
Of wat ik geleerd heb door te zeggen: eenentwintig,tweeentwintig,drieentwintig in een rustig tempo van flits tot knal werkt ook.
Afhankelijk van de samenstelling van de lucht is de snelheid van het geluid iets sneller of langzamer bijv bij een hele droge lucht (331m/s), maar de vuistregel 3sec = 1km is een hele goede benadering.
Je kan de geluidssnelheid heel gemakkelijk meten. Zorg voor een harde geluidsbron, ga zelf 1km verder staan. Zet de geluidsbron op een bekend tijdstip aan en kijk hoelang het geluid erover doet om bij jou te komen. Als je het goed doet zal je vanaf die 1km afstand een tijd meten van 2,94 sec. Alle wetenschappelijke proeven mbt tot de geluissnelheid zijn op het bovenstaande 'expiriment' gebaseerd, al zijn deze vanzelfsprekend een stuk geadvanceerder.
Stel het slaat op 1 km van je af in. Dan hoor je het 3 seconden later.
Stel er schiet een crawler recht boven je, op 1km hoogte, door de lucht. Ook dan hoor je het 3 seconden later.
Daniel
liefst heb ik de flitsen zonder tijd om te kunnen tellen !!! HEERLIJK !!!
groetjes Ruk. | Gewijzigd: 1 juli 2009, 22:29 uur, door talkyr86
Het krakende of rommelende geluid horen we omdat het slechts enkele honderden ampéres bevat. Een wolk-wolk ontlading bevat geen hoofdontlading, en bestaat slechts alleen uit een voorontlading welke zich door de lucht verspreid. Dat is de reden dat een wolk-wolk ontlading meestal geen dreunende of knallende geluiden heeft.
Maar goed.. beetje lang verhaal... maar stel er slaat een CG op 2 kilometer, na 3 seconden horen we gekraak, en nog 3 seconden later volgt er een flinke dreun, dat betekent dat de daadwerkelijke inslag plaats vond op 2km.
Handig om te weten wanneer een agressief onweer nadert.