We zijn natuurlijk nog maar net onderweg, maar de meteorologische zomer in Nederland is koel begonnen. Tot en met gisteren stond de gemiddelde junitemperatuur op 13,2 graden tegen 15,2 graden normaal. Daarbij ziet het er in onze eigen omgeving ook niet meteen naar uit dat het warmer wordt. Ook de komende dagen blijft het relatief koel en vallen van tijd tot tijd buien, al zitten er ook hele mooie momenten tussendoor met zonneschijn.
Toch lijkt er op de weerkaarten wel degelijk wat te veranderen, ook al merken we daar in Nederland nog niet meteen wat van. Vooral in het zuidwesten van Europa stroomt de komende dagen vanuit de Sahara zeer warme lucht binnen die zich in een later stadium wel degelijk ook (af en toe) naar het noorden zou kunnen gaan uitbreiden.
In het zuidwesten van Europa stroomt evenwel steeds warmere lucht binnen.
Op de korte termijn wordt het weer in onze omgeving nog bepaald door lagedrukgebieden die vanuit het noordwesten van Frankrijk naar onze omgeving trekken en vervolgens boven Scandinavië terechtkomen. Ze brengen ons een weerbeeld waarin opklaringen en stapelwolken een voorname rol spelen en storingen in (delen van) het land af en toe een opleving van de buiigheid brengen. Vanavond is dat bij voorbeeld het geval in grote delen van het land en morgen vooral in het zuiden. Donderdag maakt het hele land weer kans op een paar buien. De temperaturen schommelen hierbij een aantal dagen lang rond 17 of 18 graden.
Hitte bereikt Zuidwest-Europa
Is het in Nederland vrijdag nog fris, in Spanje en in Portugal komt dan al de bijzonder hete lucht binnen die de temperaturen daar razendsnel omhoog laat gaan. Worden vandaag in Spanje bij voorbeeld nog nergens tropische temperaturen van 30 graden of hoger gehaald, vanaf morgen gaan de maxima er steil omhoog. Vrijdag worden in grote delen van Spanje temperaturen tussen 37 en 41 graden verwacht en op sommige plaatsen zal het ongetwijfeld nog een enkele graad warmer kunnen worden. Vroege vakantiegangers mogen zich dan gelukkig prijzen als ze hun vakantieplek dichtbij zee hebben. Daar brengt de zeewind een flinke verkoeling.
Aan het aardoppervlak kan het in het binnenland vrijdag lokaal al meer dan 40 graden worden.
Werden de vorige aanvallen van de warmte in het zuidwesten steeds weer gepareerd door koelere lucht, die vanuit het noordwesten terugkeerde, deze nieuwe warmte lijkt een blijvertje te worden. Op tijd van duur kan de Spaanse warmte ook voor onze omgeving interessant zijn. Zodra boven West-Europa een langgerekte zuidelijke of zuidwestelijke stroming op gang komt, breidt de warme lucht zich uit en gaan ook bij ons de temperaturen omhoog.
In de berekeningen voor de wat langere termijn zien we deze opties al terug. Vooral vanaf volgende week maandag zitten in de pluim van het Europese model een paar berekeningen die de warmte ook tot onze omgeving door laten dringen. Voor volgende week woensdag lopen de temperatuurberekeningen voor 14 uur in de middag bij voorbeeld uiteen van 15 graden als laagste tot 34 graden als hoogste. Ongeveer 8 van de 52 berekeningen komen voor die dag op temperaturen boven 30 graden uit. De rest (de meerderheid) zit lager.
Vrijdag warmt de bovenlucht boven Spanje sterk op. Op een hoogte van circa 1500 meter stijgen de temperaturen er tot rond 25 graden.
Signaal
Al met al is er dus een signaal aanwezig dat de warmte, die zich nu boven het zuidwesten van Europa opbouwt, op tijd van duur ook tot onze omgeving door kan dringen, maar zeker is dit vooralsnog allerminst. Het hoeft ook niet meteen. We zitten nog maar aan het begin van de zomer. De opbouw naar een warme periode begint altijd met het leggen van een basis, zoals de komende dagen gebeurt. Zodat, als de wind eenmaal uit de goede hoek waait, de warme lucht ook meteen kan beginnen richting het noordwesten van Europa uit te stromen.
Bron: Meteo Consult.