Verder wel mooie wolken partijen gezien. Toch maar eens de camera bij de hand nemen.
Vandaag verwacht ik helemaal niks van onweer.. op naar de volgende storing. | Gewijzigd: 10 juni 2009, 09:53 uur, door erwinphiassen
http://data.rtl.nl/_internal/gridimage_v3&...gkmd5vdp9h.jpeg
Gezien uploaden niet lukt, na meerdere pogingen een link naar deze foto.
Nog steeds is een strak zonale stroming dominant op de Europese weerkaarten waarbij doortrekkende troggen voor een verhoogde destabilisatie zorgen (zoals afgelopen dinsdag) en actieve frontale depressies zorgen voor soms vrij veel regen.
Deze namiddag is er nog een onweerkans over gans de regio, al neemt vanuit het zuidwesten de kans op onweer snel af door sterke WAA, voorafgaand aan een naderend warmfront. Momenteel bevinden zich nog enkele buiengebieden over de regio met toppen tot zo’n 5 km, dus lokaal kan een bui nog net het onweerstadium bereiken.
Vanavond en vannacht trekt een actieve depressie over de regio met flink wat regen. Onweer wordt bij ons nauwelijks of niet verwacht. Enkel ten zuiden van BE, en eventueel nog net het zuiden van BE en LUX, zijn de onweerkansen groter. Daar bevindt men zich in de LU van een, voor deze tijd van het jaar, sterke jetstreak (50 m/s). De jet staat daar haaks op het doortrekkende KF zodat deze laatste een split front karakter kan aannemen met eventueel lijnconvectie op of vlak voor het front. Daar geven we een SLGT RISK omdat daar de shear ook hoog is.
Ook net achter het front (in het gebied van de verwachtte dry intrusion), tussen het KF en de BB-OCLL, is tijdelijk dynamische (discrete) convectie goed mogelijk. Dit begint reeds in de namiddag over FR verderop in W-FR. Diverse indices zoals STP en SCP indiceren overlapping van onstabiliteit en shear, al blijf het een delicate kwestie omdat de graad van onstabiliteit in dergelijke situaties altijd lastig in te schatten zijn. De kansen zijn evenwel gegroeid sinds gisteren, temeer we nu meer gedetailleerde data hebben. Deze data suggereert heel duidelijk goede overlapping van dynamiek en onstabiliteit over N-FR, S-BE en LUX. Dit zowel in de kleine warme sector voor het KF alsook tussen het KF en de snel volgende BB-OCCL. Pas na doortocht van deze occlusie word de luchtmassa snel stabieler (pot.onstabiliteit blijft immers hoog achter het KF, te zien o.m aan de KO-index).
We moeten waakzaam zijn in dit gebied want de luchtmassa zal erg vochtig zijn met lage LCL (logisch uiteraard nabij die fronten) maar vooral de LL-shear en SRH trekt flink aan, vooral voor het front (SRH01 tot 220 en BRN-shear rond 80 m²/s²). De kans op een low-topped supercell en lokale hoos is goed mogelijk maar niet dramatisch groot. Eventuele lijnconvectie nabij het KF kan zorgen voor windstoten tot zo’n 70 tot lokaal 80 km/h. Lokaal kan dit net iets meer zijn.
Op donderdag overdag blijven de bovenluchten koud met opnieuw nadering van een trog in de hoogte. Ook bevinden we ons nog steeds vlakbij de sterke jetstreak. De meeste kans op onweer is voor NL voorzien maar ook elders kan het gaan bliksemen bij verwachtte toppen tot zo’n 8 km. Dus lokaal kan het onweer opnieuw vrij fel zijn, naar de normen van een koele luchtmassa wel te verstaan.
Samenvatting:
De eerste uren nog kans op een lokaal onweer zonder erg, vannacht kans op dynamisch onweer over het uiterste zuiden van het verwachtingsgebied. Ook donderdag overdag onweerkansen, maar niet dynamisch van aard (geen hevige bijverschijnselen).
©Donderkopsite
Vannacht neemt de kans op onweer vanuit het zuiden weer toe. Het zal dan vooral het zuiden van de Benelux betreffen die hier een graantje van mee kunne pikken al is een enkele donderklap elders ook niet uitgesloten.
Vooral in het zuidoosten is het oppassen voor enkele dynamische cellen omdat daar de shear toch wel aardige waarden berijkt. daar is ook de onstabiliteit op dat moment het beste al valt deze toch tegen. We moeten in deze regio rekening houden dat er een enkele supercell en/of zwakke tornado mogelijk zijn.
Donderdag is het dan de beurt aan Nederland, maar veel verwacht ik niet direct. Het is zeker mogelijk dat enkele buien met onweer gepaard kunnen gaan. Hierbij zijn hagel en windstoten mogelijk.
Supercells? Tornado's?? Wat gaan we nou beleven..
The Benelux and western/central Germany
In the wake of the low, rather cool air mass spreads into western central Europe. From the British Isles, a second trough axis moves eastward, providing QG forcing. Models suggest that some low-level moisture increase will be present from the Benelux to western and central Germany, and cool mid-level air mass will likely favour some instability. Showers and thunderstorms are not ruled out in the afternoon and evening hours, and given strong vertical wind shear, an isolated severe wind gust or tornado is not ruled out completely. However, threat seems to be too low for a level 1.