Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 juni 2009, 14:58 uur | Bericht #32448
De huidige koele periode nader bekeken

De meteorologische zomer begon veelbelovend met een zomerse dag, maar daarna gingen de temperaturen rap omlaag. De 2e juni werd nog een warme dag, maar daarna bleef het kwik onder de 20 graden en op diverse plaatsen zelfs ruim! Een paar keer leek het erop dat het weer zich al na een kleine week of zo zou gaan herstellen, maar dit herstel, dat in de tweede helft van deze week zijn beslag zou moeten krijgen, lijkt steeds wat te worden uitgesteld.

Een koelere periode in juni, nadat het al warmer is geweest, is in onze streken echter de normaalste zaak van de wereld en zegt nog iets over het verdere verloop van de zomer. In de volksmond wordt deze periode, die gemiddeld wat later in de maand valt, de ‘schapenscheerderskoudegolf’ genoemd. We zullen deze ‘koudegolf’ eens nader klimatologisch bekijken.


De temperatuurgrafiek van De Bilt laat duidelijk zien in hoeverre het kwik na de 1e juni in een duikvlucht kwam

Normaal temperatuurgedrag
In ons klimaat is het normaal dat de temperatuur in de voorjaar en de vroege zomer een sterke stijging doormaakt. Tot in de derde week van februari blijft het kwik min of meer op ‘winterniveau’, waarna een stijging begint in te zetten. Die stijging is het sterkst in maart, drie volle graden, maar zetten ook de maanden daarna fors door, om pas na de eerste juliweek een hoogtepunt te bereiken. Deze zomerpiek houdt het met kleine schommelingen tot in de derde augustusweek vol.

De temperatuurstijging verloopt allerminst regelmatig. In het weer van alledag zien we sowieso vrij grote schommelingen in de temperatuur, wat uiteraard veroorzaakt wordt door het weerbeeld (is het zonnig, of regent het?) als ook de windrichting en –kracht. Men zou kunnen denken dat, als we een groot aantal jaren bezien, al de schommelingen in temperatuur keurig worden uitgemiddeld en dat er een min of meer ‘glad’ beeld ontstaat. Dat is slechts ten dele waar. Kijken we naar de opgetreden temperaturen sinds 1901 tot en met vorig jaar, dan zien we dat de maximumtemperatuur gedurende de eerste drie juniweken rond 20 graden schommelt. Opvallend in dit rijtje zijn echter 14 en 15 juni, die met 19.6 graden gemiddeld lager liggen dan álle andere junidagen van de 1e tot en met de 21e. De twee koelste dagen na dit duo zijn 2 en 3 juni met 19.8 graden gemiddeld.


In de loop van zondag kwamen er vanuit het zuidwesten flinke buien opzetten met soms spectaculaire wolkenluchten, zoals hier in Zoutelande. Foto: Alle Rinzema.

Rond 9 juni treedt een relatief maximum op. Gemiddeld stijgt het kwik dan tot 20.4 of 20.5 graden, een niveau dat pas aan het einde van de derde juniweek opnieuw wordt bereikt.

In de gemiddelde temperatuur zien we hetzelfde beeld terug. Te verwachten is dat de eerste junidagen het koelst zijn en die aan het einde van de derde week het warmst. Dat is dan ook zo, het verschil bedraagt een volle graad. Driekwart van dat verschil is echter rond 9 juni al gemaakt, maar daarna treedt een duidelijke terugval op. Op 15 juni ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur met 14.6 graden namelijk even hoog als op 1 en 3 juni. Let wel, we bekijken hier dus het gemiddelde over meer dan honderd jaar!

De verklaring van de temperatuurdip
In het voorjaar wordt het temperatuurverschil tussen het continent en het zee- en oceaanwater behoorlijk groot. De zee herbergt nog de kilte van de winter in zich, terwijl de steeds krachtiger zonnestraling het kwik op het land al snel laat opstuwen. Ook in eigen land komt het in vooral april, maar ook mei wel eens voor dat men tot vlakbij de kust in de zon en de warmte zit, terwijl op het strand een kille bries van het water opsteekt, die ook nog eens lage bewolking en nevel met zee meebrengt en het daar meer dan tien graden koeler maakt! Dit is natuurlijk een kleinschalig effect, maar ook grootschalig kan het circulatiepatroon boven West- en Midden-Europa subtiel worden gewijzigd. Puur door de warmte gaat de luchtdruk boven het continent dalen, er ontstaat daar een zogenaamd thermisch lagedrukgebied. Boven de relatief koude zee en de oceaan heeft de luchtdruk de neiging om te stijgen. Het resultaat is een luchtdrukverdeling waarbij we ten oosten en/of zuidoosten van ons land een depressie zien en ten westen en/of noordwesten een rug van hoge luchtdruk, of een hogedrukgebied. Het gevolg van een dergelijke drukverdeling is dat de wind bij ons uit een noordelijke richting gaat waaien, met aanvoer van koele lucht. Vaak komt deze lucht dan van zeer hoge breedte naar ons land. In het Hoge Noorden is de winter nog maar kort voorbij en op zijn weg naar het zuiden wordt deze lucht boven het nog koude zeewater ook nog maar weinig opgewarmd. Kil weer is het gevolg en uit de klimatologische gegevens blijkt dus dat deze ‘koudegolf’ een voorkeur heeft om ongeveer aan het einde van de tweede juniweek op te treden.


Een typisch 'Hollands' begin van een koele, licht wisselvallige zomerdag. Foto: John van der Tol.

Dit jaar een vroege schapenscheerderskoudegolf
Dit jaar is de dip in de temperatuur er erg vroeg bij. April was na die uit 2007, de op één na warmste sinds het begin van de regelmatige waarnemingen uit 1706 en ook mei was een warme lentemaand, hoewel flinke warmte-uitschieters uitbleven. De warmte hield het ditmaal tot precies 1 juni vol, hoewel ook de 2e nog een bovengemiddelde temperatuur opleverde. Daarna was het steeds 2 tot 4 graden te koud, met het dieptepunt op de 5e, toen het kwik 4.4 graden onder de norm bleef. De maximumtemperatuur bleef toen met 13.2 graden in De Bilt bedroevend laag, maar een record is dit niet. Op 5 juni 1986 bleef het kwik bij 12.0 graden steken. Het kan echter nog erger. Op 2 juni 1953 werd het slechts 9.2 graden in De Bilt en op 15 juni 1971 was het met een maximum van 9.9 graden ook even warm als op een zachte januaridag.

In sommige nachten wist het landinwaarts tot dichtbij het vriespunt af te koelen op een enkele plaats en hier en daar kwam het tot vorst aan de grond en ook rijpvorming. Overigens kan, als alles tegenzit, de gemiddelde etmaaltemperatuur tot na de langste dag onder de tien graden blijven. In De Bilt gebeurde dat het laatst in het seizoen op 22 juni 1921 met 9.8 graden.

Geen verband met het zomervervolg
Deze koele periodes zeggen overigens niets over het verdere verloop van de zomer. Als voorbeeld kunnen we 1975 nemen. Toen begon juni erg fris, en tijdens die periode werden er zelfs enkele kouderecords gevestigd. De koudste juninacht in De Bilt vond toen plaats, op de 2e daalde het kwik er naar 0.2 graden. De zomer herstelde zich echter krachtig. Van eind juli tot halverwege augustus heerste er een hittegolf die met 18 dagen niet alleen recordlang duurde, maar ook nog eens de eerste hittegolf was in een kwart eeuw tijd!


De ECMWF grondkaart volgens de 0u run van 8 juni, geldig voor over een week, maandag 15 juni, 14 uur dus.

Of we dit jaar ook zoiets zullen gaan beleven, is natuurlijk koffiedik kijken. Een snel herstel lijkt er echter niet in te zitten. Over een week wordt een hogedrukgebied berekend op de ‘koele’ positie op de oceaan ten westen van Schotland, terwijl de luchtdruk boven Finland laag is. Hier tussenin transporteren noordelijke winden wederom een portie koele lucht naar het zuiden. De liefhebbers van warmte zullen dus nog (even?) geduld moeten houden.

Bron: Meteo Consult, KNMI
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
8 juni 2009, 15:47 uur | Bericht #32452
Valt best mee. Je moet even opletten en terug kijken dan zie je dat er wel en patroon is. Mei is vaak vooral aan het eind warm, juni meestal koel en nat en juli warm tot zelfs heet en augustus dito.
Voorlopig dus niks aan het handje.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 254 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 254, lezen 2 mensen het topic "Oorverdovend onweer in Costa Rica".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden