In Europa komt extreem weer geregeld voor. Zeker in het zomerhalfjaar. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij waarop het niet op tenminste 1 plaats tot zwaar weer komt, in de vorm van hagel, onweer, extreme regenval, storm of zelfs tornado’s.
Vanwege de enorme vlucht die het gebruik van digitale technieken heeft genomen, zijn berichten over lokaal noodweer ook snel na de gebeurtenis in detail bekend. Kompleet met foto’s en filmpjes. Via met name internetfora van weergeïnteresseerde mensen zijn deze gebeurtenissen goed te volgen. Zo kan men bijvoorbeeld via weerwoord berichten over Nederland en België, maar ook van andere delen van de wereld uitpluizen. Vaak met directe links naar beelden van extreme weersverschijnselen. In Duitsland staan vaak uitgebreide chase-verslagen van Duitse stormjagers op het forum van wetterzentrale.
Opkomend noodweer, 25 mei, Steyn v. Antwerpen
Hoewel de frequentie van zware onweersbuien, waaronder supercells, het in Europa niet haalt bij de situatie in de Verenigde Staten, kunnen we toch met zekerheid vaststellen dat de supercell ook in Europa zeer regelmatig voorkomt. In Amerika is de forcering die nodig is om een supercell te veroorzaken, vaak wel sterker in vergelijking met de omstandigheden waarbij een Europese supercell ontstaat. Maar aan bepaalde voorwaarden moet altijd worden voldaan, wil een volwaardige supercell (roterende onweersbui) tot ontwikkeling kunnen komen. Deze voorwaarden betreffen in de eerste plaats de onstabiliteit van de atmosfeer en het windprofiel in de hele troposfeer, vanaf de grond tot aan de tropopauze. Daarnaast moet er voldoende vocht aanwezig zijn, want opstijgende onstabiele lucht moet wel het condensatieniveau kunnen bereiken. Anders vormen zich überhaupt geen buienwolken, laat staan een supercell.
Bliksem 25/26 mei, Maurice Toet
Gisteren waren de omstandigheden voor de supercell gunstig in het noorden van Italië en tevens in de noordelijke Balkan. Dit zijn sowieso vrij gunstige gebieden voor zware onweersbuien. Maar gisteren stond er bovendien een sterke zuidwestenwind op grotere hoogte in de atmosfeer. En de lucht was zeer zeker onstabiel. Inderdaad kwamen de zware buien er tot ontwikkeling. Een supercell in het noordoosten van Italië produceerde nabij Veneto, in het district Treviso, een vrij krachtige tornado. Twintig mensen raakten gewond. Veel huizen werden zwaar beschadigd. Bomen knapten in grote getale af als luciferhoutjes. Dit soort waarnemingen worden verzameld op de site van de organisatie ESSL, estofex.
Hagel, 25 mei 2009, Andre langenberg
Hier kunnen we ook lezen, dat zware buien met extreme hagel hebben huis gehouden in Kosovo. Hagelstenen tot 6 cm zijn er waargenomen. Vanwege de atmosferische omstandigheden kunnen we er ook hier vanuit gaan dat een supercell de boosdoener is geweest. Afgelopen week kwam ook een krachtige tornado nabij Moskou in het nieuws. Ook daar werd royaal voldaan aan de voorwaarden die nodig zijn voor een supercell. De vorige maand, mei, zijn er overigens ook in Duitsland vrij veel situaties geweest met supercells. In een zo een situatie, 21 mei, kwam het tot een opvallend grote tornado in Mecklenburg (voormalig oost Duitsland). De beelden zijn te zien op: youtube. Voor zover bekend heeft de tornado niet tot persoonlijke ongelukken geleid. De beelden lijken sprekend op een grote tornado die ik zelf heb meegemaakt in de Amerikaanse staat Iowa. Wat extreem weer betreft was het de afgelopen 24 uur ook weer eens raak in Locarno, waar 156 millimeter kon worden afgetapt. Extreem was de regen ook in het zuiden van Engeland, waar de plaats Liscombe met een waarneming kwam van 72 millimeter. In ons land wordt deze week wisselvallig weer verwacht. Er zullen geregeld buien vallen, maar aan de voorwaarden voor een supercell wordt niet voldaan.
©Meteo-Consult
Laat ons hopen dat het niets te maken heeft met de opwarming van de aarde. Anders ziet het er niet goed uit binnen pakweg 10 jaar?
Laat ons hopen dat het niets te maken heeft met de opwarming van de aarde. Anders ziet het er niet goed uit binnen pakweg 10 jaar?
Ik houd zelf (dat zullen de meesten hier wel doen) elk jaar bij hoeveel onweersdagen we in Deventer hebben gehad. Met een onweersdag bedoel ik ook maar ieder verschijnsel van onweer, zij het ver weg of dichtbij. Om deze tijd vorig jaar had Deventer 9 onweersdagen gehad, terwijl de 'teller' dit jaar nog maar op 6 staat. Ik hoop dat dat geen preview is voor de zomer..
Alles gaat links en rechts langs ons heen -.-
West/midden NL en west D-land heeft maar mazzel
Want zelfs CG ontladingen waren over een afstand van 60-70 km nog te zien, maar dan moest je wel een beetje hoog zitten.. En donders heb ik ook al heel vaak gehoord.. En gister inderdaad ook