Met oorverdovend lawaai is een van de actiefste vulkanen van Indonesië uitgebarsten. Op de 1.784 meter hoge Karangetang in het oosten van het enorme eilandenrijk is onheilspellend gebulder te horen. Uit de krater worden hete asse en lava de lucht ingespuwd. Een lavalawine is al over 2.000 meter van de berghelling naar beneden gestroomd. Honderden mensen werden opgeroepen zich in veiligheid te brengen.
Hoogste alarmfase
De Karangetang ligt op het eiland Siau voor de kust van Sulawesi in het noordoosten van het land, ongeveer 2.300 kilometer ten oosten van de hoofdstad Jakarta. De berg rommelde al enkele dagen, maar de vulkanologen registreerden vooral vanaf zondag verhoogde activiteit. Ze kondigden de hoogste alarmfase af, waardoor een drie kilometer groot spergebied rond de krater werd opgetrokken. Vele bewoners gebruiken de vruchtbare grond voor de teelt van hun gewassen. Oproepen tot evacuaties worden vaak genegeerd.
'Ring van Vuur'
De Karangetang spuwde voor het laatst lava in juli 2006. Toen werden 4.000 mensen in veiligheid gebracht. In 1992 kwamen bij een uitbraak minstens zes dorpsbewoners om het leven. Indonesië ligt in de 'Ring van Vuur', het gebied langs de kust van de Stille Oceaan in de vorm van en hoefijzer. Daar komt het vaak tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Indonesië telt 500 vulkanen, waarvan er 128 actief zijn. Vijfenzestig van hen gelden als bijzonder gevaarlijk.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:12 uur, door Joyce.s
Honderden mensen zijn geëvacueerd nadat een vulkaan in oostelijk Indonesië uitbarstte. De Karangetang vulkaan op het eiland Siau, ten noorden van Sulawesi stond sinds afgelopen zondag op de hoogste alarmfase. De vulkaan vormde in de afgelopen tijd een nieuwe krater op een helling en stootte zwarte rookwolken en heet materiaal uit tot een hoogte van twee kilometer, aldus Surono, hoofd van het Vulkanologisch Agentschap.
"De vulkaan is uitgebarsten en heeft kraters aan de zijkant gevormd waaruit de vulkaan nu uitbarst, wat extreem gevaarlijk is," vertelde hij. Surono liet weten dat het agentschap de lokale overheid geadviseerd heeft om inwoners in een straal van drie kilometer rond de top van de vulkaan te evacueren. Het hoofd van het lokale rampencoordinatieteam, Arnold Poly, liet weten dat zo'n 400 mensen hun huizen ontvluchtten nadat er verscheidene trillingen te voelen waren en de vulkaan begon met het uitstoten van lava.
"Het aantal evacuees staat op dit moment op 364 mensen. Zij vinden hun onderkomen in kerken en andere gebouwen verder weg van de vulkaan," zei hij. De laatste uitbarsting van de Karangetang vulkaan was in 1992, toen kwamen zes mensen om het leven.
©indonesiepagina.nl