Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 21:58:09

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:29

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:27

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 16:57:53

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 16:57:53

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 juni 2009, 14:12 uur | Bericht #31873
Schone polaire lucht: hoge zonkracht

Het kon de afgelopen dagen niet stuk. Vrijwel heel Nederland genoot van een lang en veelal vrij weekend en het was prachtig vakantieweer met veel zon en een aangenaam verkoelend briesje uit het noordoosten. Hoewel het gros van de mensen vandaag weer aan het werk moet, schijnt de zon nog steeds volop. Het enige verschil met de afgelopen dagen is dat de wind geleidelijk van het noordoosten naar het noorden is gedraaid. Hiermee wordt hele schone, polaire lucht vanuit de poolstreek bij ons aangevoerd, waardoor de hemel strakblauw gekleurd is. Prachtig natuurlijk, maar zeker niet zonder gevaar. De zonkracht is op dit soort dagen erg hoog met vandaag een 7, waardoor het risico op verbranding in de felle zon erg groot is.


De verwachte zonkracht volgens het Europese weermodel ECMWF voor vandaag. Het hele land scoort een 7. Het wolkenbandje dat vanochtend overtrok is ook nog duidelijk zichtbaar in de kaart (ten westen van Zeeland) en daar is de zonkracht dan ook duidelijk (tijdelijk) minder hoog. Bron: ECMWF.

Doordat de zon in deze periode van het jaar erg hoog aan de lucht staat, hoeft de straling maar een zeer korte weg af te leggen naar het aardoppervlak en is hierdoor sterker. De ozonlaag, zo’n 15 tot 35 kilometer boven het aardoppervlak, absorbeert normaal gesproken ook een deel van de straling, maar ook de dikte van deze laag fluctueert. Nog een ander aspect is dat als de zon zich recht boven ons bevindt, zij maar een veel kleiner oppervlak hoeft te beschijnen, als wanneer de zon bijvoorbeeld van de zijkant belicht. Denk hierbij maar eens aan een zaklantaarn die je op een wereldbol schijnt. Laat je de zaklamp recht op Nederland schijnen, dan zal de belichte cirkel veel kleiner zijn als wanneer je de lamp in een schuine hoek op Nederland laat schijnen. Dit laatste resulteert in een veel grotere verspreiding van de straling. In het eerste geval, waar je de lamp recht boven Nederland houdt, concentreert de zon zich dus op een veel kleiner oppervlak, waardoor de (UV)straling groter wordt en dus ook sterker.


De zonkracht, ofwel UV-index, van eergisteren. Je ziet heel duidelijk de invloed van de bewolking terugkomen, met vooral in de middag een paar pieken naar zonkracht 6.


Ook gisteren was de zonkracht hoog met in de middag af en toe een afname door enkele stapelwolken.

Schone, polaire lucht
Bij ons in Nederland is de zonkracht in de maanden juni en juli het hoogst. Dit maximum ontstaat door het samenspel van de maximale zonshoogte en de jaarlijkse cyclus in de eerder genoemde ozonlaagdikte. Nu is het echter zo dat een deel van de UV-straling van de zon ook wordt verstrooid of geabsorbeerd door ‘vervuilde’ lucht. Dit is niet per definitie alleen een lucht waarin zich veel kleine stof- of roetdeeltjes bevinden, maar ook een wolk is een natuurlijke ‘vervuiler’. Deze absorbeert ook een groot deel van de (UV)straling. Hoe meer ‘vervuiling’ dus, hoe lager de zonkracht.

Met die noordenwind die er vandaag bij ons waait, wordt er echter zeer schone lucht aangevoerd. Lucht met daarin dus weinig vervuiling. De UV-straling wordt hierdoor veel minder geabsorbeerd, waardoor de zonkracht vandaag erg hoog is. Zodra er een wolk voor de zon schuift, neemt ook de zonkracht tijdelijk af, maar met vandaag slechts een beetje sluierbewolking is die afname nihil. Verder is daarbij ook het verkoelende windje gevaarlijk. Je hebt echt niet door dat je aan het verbranden bent. Insmeren met zonnebrand is dan ook een aanrader.


Zwemmen is altijd een aangename verkoeling, maar met een briesje vanuit het noorden, die schone lucht en felle zon, zeker niet zonder risicio. Foto: Corina Magielse.

Zonkracht
Sinds een paar jaar wordt deze kracht van de zon, ofwel de UV-index of zonkracht, dagelijks bijgehouden door het RIVM (www.rivm.nl). Doordat een steeds groter aantal mensen door de zon huidaandoeningen oplopen, wordt dagelijks bepaald hoe lang de huid aan de zon blootgesteld kan worden zonder rood te worden en dus te verbranden. Nu verschillen huidgedeelten en huidtypen natuurlijk sterk in gevoeligheid en is deze maat voor de intensiteit van de UV-straling slechts een indicatie. Zo kun je volgens deze maat bij een zonkracht 3 beter niet meer dan 35 minuten onbeschermd in de zon verblijven en het aantal minuten neemt af hoe hoger de zonkracht die dag is. Bij zonkracht 7 wordt bijvoorbeeld nog maar 15 minuten onbeschermd in de zon aangeraden.

De zonkracht wordt dus bepaald door de stand van de zon en niet door de stand van de thermometer. Internationaal wordt hiervoor dezelfde UV-index gebruikt:

UV-index 1 tot 4: zwakke UV-straling, weinig gevaar voor verbranding.

UV-index 5 en 6: matige UV-straling, de huid verbrandt gemakkelijk. Voorzichtigheid is aangeraden voor mensen met een lichte huid en/of veel pigmentvlekjes.

UV-index 7 en 8: sterke UV-straling. Iedereen voorzichtig!

Voor het zuiden van Europa geldt zelfs ook nog een hogere zonkracht met soms meer dan 10. Iets om tijdens een mogelijke zomervakantie in de gaten te houden. In Nederland komen deze hoge waarden niet voor.

Bronnen: Meteo Consult, RIVM
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.543 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182@planet.nl.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 106 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 106, lezen 2 mensen het topic "Alle berichtgeving over het schaatsen".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden