Komende pinksterdagen gelden voor veel mensen als een extra lang vrij weekend en tijdens dit soort gelegenheden is de belangstelling voor het weer vaak groter dan op menig andere dag. Nederland trekt er op uit, zowel in het binnenland als naar het buitenland, er worden op veel plaatsen activiteiten en festivals georganiseerd, maar ook de tuin is met mooi weer bij velen natuurlijk favoriet. Extra fijn is het als dan ook het zonnetje schijnt, maar een stevige bui in de namiddag die de beplanting in zowel de tuin als op andere plaatsen even van wat hemelwater voorziet, is voor velen van ons ook zeer welkom.
Als we naar het pinksterweer door de jaren heen kijken, lijkt de kans op mooi weer redelijk groot te zijn. Pinksteren valt namelijk in de zonnigste periode van het jaar, waarin de zon bijna dagelijks 7 of 8 uur schijnt en wel in de periode tussen 11 mei en 14 juni. Ook qua temperatuur is dit een aangename periode met gemiddeld een graad of 19 in het binnenland en door het nog relatief frisse zeewater aan de kust iets lagere temperaturen rond 16 graden.
Veel mensen trekken er tijdens de pinksterdagen op uit. Het strand is met dit zonnige weer één van de favorieten. Foto: Gieny Boersma.
Veel zonneschijn
Ook dit jaar ziet het er voor de zonliefhebbers goed uit tijdens Pinksteren. De zon schijnt volop en ook de aanloop naar het pinksterweekend is ronduit zonnig. Er drijven hier en daar wel een paar wolkenveldjes voorbij, vooral zaterdagmiddag, maar het is overal droog en de zon overheerst overtuigend.
Een vergelijkbare situatie hadden we op eerste pinksterdag vorig jaar. De zon scheen volop, meer dan 14 uur, en er viel geen druppel regen. Hoewel Pinksteren toen zelfs nog iets eerder in de maand viel, op 11 en 12 mei, was het toen ook behoorlijk warm met op zondag middagtemperaturen van 26,3 graden in De Bilt, ofwel: het was een zomerse eerste pinksterdag.
Heel uitzonderlijk is dit echter niet, want er zijn nog veel warmere pinksterdagen voorgekomen in Nederland. Eén enkele keer werd het zelfs tropisch warm. Dat was in 1903 toen Pinksteren net als dit jaar op 31 mei en 1 juni viel. Het kwik steeg toen naar 30,2 graden in De Bilt en de zon scheen maar liefst 16,4 uur. Dat tropische is daarna nooit meer geëvenaard, maar in 1979 kwam de 30 graden grens wel heel dichtbij met uiteindelijk maximumtemperaturen van 29,9 graden.
Het mooie weer is niet helemaal zonder risico. De zonkracht stijgt dit weekend naar 6 en dat betekent dat aangeraden wordt om niet langer dan 10 tot 15 minuten onbeschermd in de zon te verblijven. De kans op verbranding is namelijk groot. Foto: An Roelen.
Dit jaar zien we de middagtemperatuur in een groot deel van het land tijdens de pinksterdagen tot aan, of lokaal tot boven, de zomerse grens stijgen. Beide dagen komt de temperatuur in het binnenland uit op 25 of 26 graden. En zoals we eerder ook al aangaven blijft het in de kustregio’s over het algemeen door een matige noordelijke wind, en daarmee aan de westkust een aanlandige wind, iets frisser met 19 graden op de Wadden tot veelal 24 graden net achter de duinen.
Aangenaam, maar niet zonder gevaar: zonkracht
Het mooie weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat tijdens de pinksterdagen boven Scandinavië bivakkeert en regenstoringen bij ons op afstand houdt. Schone en droge lucht wordt vanuit die hoek van het continent bij ons aangevoerd en er is dan ook amper een wolkje aan de lucht.
De zon hoeft met dit weer en in deze periode een veel kortere afstand door de atmosfeer af te leggen, doordat hij veel hoger in de lucht staat. Bron: Kees Floor.
'Prachtig weer’ denken veel mensen nu, maar de zon staat hoog in de lucht en hoeft met dit soort dagen en in deze periode van het jaar relatief gezien maar een korte afstand door de atmosfeer af te leggen en concentreert zich daarbij op een veel kleiner oppervlak, waardoor de kans op verbranding sterk toeneemt. De UV-index, ofwel de zonkracht, komt tijdens Pinksteren dan ook hoog uit met veelal een 6. Dit betekent dat de huid erg gemakkelijk verbrandt en aangeraden wordt om niet langer dan 10 tot 15 minuten onbeschermd in de volle zon te verblijven.
Normaalgesproken concentreert de zon zich op een veel groter oppervlak. Bron: Kees Floor.
De kans op verbranding is de komende dagen helemaal groot, omdat er een ‘verkoelend’ windje waait. Hierdoor heb je niet in de gaten dat je aan het verbranden bent en al helemaal niet als je ook nog eens aan het ‘verfrissende’ water of aan zee ligt.
©Meteo-Consult
Maar goed, iemand op het forum heeft dan ook als signature; Als de weerman ernaast zit, denk dan (tussen de druppels was het droog)