Daarna voegt het programma per jaar de gegevens samen. Deze gecombineerde gegevens worden gebruikt om een nieuw kaartje te maken waarop je enigszins kunt zien waar in Nederland er bliksem gedetecteerd is.
2003
Er is maar 1 kaartje, dus op het totaal kaartje ook 0 of 1 dag met ontladingen. Toch maar even geplaatst omdat je hier nog mooi de losse strikes kunt zien die als dikke stippen op de KNMI kaartjes getekend worden.
2004
Dit jaar laat een duidelijke hotspot zien in het oosten van Brabant:
2005
Hier zit het actiefste gebied rond Breda, de zwarte cirkel eronder heeft te maken met de bliksemdetector die daar staat:
2006
Het oosten van Brabant valt weer op, ook het ZW van Zuid Holland heeft een fellere pluk:
2007
Duidelijk voorkeur voor het westen van het land, maar wel op enige afstand van de kust.
2008
Het zuid/midden Oosten van het land heeft de meeste dagen met onweer gehad:
2009
Het 'lopende' plaatje voor dit jaar met een duidelijke uitschieter voor het westen van het land:
Totaal
Het totaal plaatje laat duidelijk 5 donkere cirkels zien waar de detectoren staan opgesteld. Groningen komt mogelijk extra negatief naar voren door de grote afstand tot de meeste detectoren. Oost Brabant en het oosten van Noord Holland lijken het meeste onweer te hebben gehad vanaf 2004 (+1 dag 2003).
Nog een opmerking: de kaartjes bevatten data voor 0 UT tot 0 UT. Bij een onweerscomplex uit Frankrijk, dat vaak rond middernacht ons land bereikt zal dit in het zuiden relatief vaak tot 2 dagen met onweer leiden. Het zou beter zijn (voor deze toepassing) als de kaartjes van 6 tot 6 UT liepen.
Daniel
Kan me herinneren dat ik ook van het KNMI zelf ooit een overzicht in de krant heb zien staan van een langjarig gemiddelde, had toch het idee dat daar meer variatie in zat dan in jou overall plaatje,maar ik kan ernaast zitten.
Alleen ik zie dat sommige plaatsen dus al 10 dagen met onweer hebben gehad dit jaar? Rekening houdend met 0ut tot 0ut dus misschien iets minder dagen voor het 'gevoel'. Strijkt dit een beetje met de werkelijkheid van de mensen die daar wonen?
Mijn ouders wonen in Stadskanaal, en heb daar ook 6 jaar gewoond. Inderdaad weinig onweer, maar naar ons idee was dat lokaal, 50km naar het zuiden, Emmen bijvoorbeeld kreeg wel meer onweer. Maar volgens het overzicht maakt dit dus niet zoveel uit.
Misschien zijn er wel meer onweer registratie websites die jou zulke plaatjes kunnen verschaffen, zodat je van meerdere bronnen een overzicht kan maken?
Dan zit je natuurlijk weer met veel voorkomende warmte-onweders die in het oosten plaats vinden.
Klopt, maar dat is elk jaar wel verschillend. Daar hebben ze vaak te maken met de heftige warmte onweders. Deze kunnen soms behoorlijk heftig uitpakken. De temperatuur is vaak gunstig in het Zuid-oosten. Maar toch heb ik het gevoel dat MCS systemen zich vaak richten op het zuiden en de kustprovincies.
Over het algemeen zijn MCS systemen de heftigste onweersituaties die we kennen in het Waterlandsche.
Hier hebben we het vaakst onweer bij Ostgewitter of onweer vanuit belgie.
Ook heuvels zijn erg bevorderlijk voor het ontstaan van onweersbuien, verschillen zijn in ons land te klein om deze onweersgegevens in kaart te brengen. Warmte onweer komt veel voor boven droge streken die sterk kunnen verhitten, zoals de Veluwe of de Kempen. Bij zulk soort onweer waait het maar nauwelijks hoog in de atmosfeer, hierdoor kan de bui dan lange tijd boven eenzelfde locatie blijven hangen.
Op de waddeneilanden komt heel weinig onweer voor en in het westen van Noord-Brabant, het oosten van Zuid-Holland en het westen van onweer komt binnen Nederland de meeste onweer voor.
De stad waar de meeste onweer voorkomt is Gilze-Rijen, hier komt gemiddeld jaarlijks zo'n 31 dagen onweer voor.
©Diverse bronnen
EDIT: Waarom in India weet ik denk ik wel. Je hebt daar de moesson, en elk jaar waait die een half jaar over de warme Indische oceaan en neemt daar veel vocht op. Na een tijdje India in gegaan te zijn komt ie dan de Himalaya tegen en dan gaat de hele handel opstijgen. Dan krijg je het bekende verhaal van afkoelende lucht, wolkenvorming etc etc.. | Gewijzigd: 3 december 2009, 10:48 uur, door Maxim1110
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Kijk in dit topic voor meer
Opmerkelijk inderdaad.
ik woon ook in Breda al herken ik niet dat er hier meer onweer gebeurt dan in vergelijking Heerhugowaard of Langedijk.
maarja ik woon hier sinds 2004 dus ja ik ben hier net zo lang als de bliksem detectie
En waarom onweer het in Bogor zo veel? Congo is vooral warmteonweer neem ik aan?