Onweders en hagelbuien hebben deze namiddag het zuiden van de provincie Namen en de provincie Luxemburg getroffen. Heel wat kelders liepen onder water en de hagel zorgde voor heel wat vernielingen aan daken en veranda's. De brandweer van Couvin kreeg een honderdtal oproepen en een aantal wegen raakten geblokkeerd. De brandweer van Marche kreeg een veertigtal oproepen, vooral voor ondergelopen kelders. Twee veranda's sneuvelden door de hagel, een hangar raakte zwaar beschadigd.
©Hln
Het onweer in de nacht van maandag op dinsdag zorgt op de snelwegen in Oost-Vlaanderen voor ernstige hinder door wateroverlast en afgewaaide bomen en takken. Dat werd vernomen bij de Oost-Vlaamse wegpolitie, die al meer dan veertig oproepen kreeg.
De wegpolitie heeft alle ploegen uitgestuurd om de situatie op te volgen en werkt samen met de brandweerkorpsen om hindernissen te verwijderen. Het gaat vooral om afgerukte bomen, takken of bladeren op de weg of rijstroken die afgesloten moeten worden wegens wateroverlast. Op de E40 zijn onder meer delen van de snelweg tussen Zwijnaarde en Merelbeke getroffen, op de E17 ter hoogte van De Pinte en Kruishoutem. Op de E17 richting Antwerpen in Nazareth kwam er een boom op de rijbaan terecht. Een vrachtwagen kon het obstakel niet meer ontwijken maar de bestuurder raakte niet gewond. De brandweerkorpsen in onder meer het arrondissement Gent moeten massaal uitrukken voor wateroverlast. Het gaat vooral om ondergelopen kelders of garages, maar er staan ook straten blank en er zijn meldingen van schade door blikseminslag.
©Belga
Het onweer dat vannacht over Vlaanderen trok, is één van de hevigste van de voorbije jaren. Liefst 15.000 blikseminslagen uit een zogenaamde supercel teisterden achtereenvolgens de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Die blikseminslagen zorgden voor heel wet schade en gingen gepaard met hevige windvlagen, waardoor heel wat bomen en takken werden afgerukt. Er viel lokaal ook veel regen. In Ukkel bijvoorbeeld viel liefst dertien liter neerslag op tien minuten. Onder meer in Oost-Vlaanderen hield de hagel ook hevig huis met hagelstenen zo groot als tennisballen.
Verkeer
Het onweer dat over ons land trok, veroorzaakte ook in het verkeer ernstige hinder. De luchthaven van Zaventem lag even plat door de bliksem. Ook op de snelwegen was en is ernstige hinder. In volle ochtendspits staan er liefst 300 km file. Wateroverlast en afgewaaide bomen en takken hinderen het verkeer, vooral in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Daarnaast zijn huizen getroffen door wateroverlast, hagelbuien en zelfs blikseminslagen. Eén brandweerman uit Overijse raakte gewond toen hij tegen een omgewaaide boom reed.
Vrachtwagen tegen boom
Op de E40 zijn onder meer delen van de snelweg tussen Zwijnaarde en Merelbeke getroffen. Op de E17 ter hoogte van De Pinte en Kruishoutem was er ook hinder. De wegpolitie stak vannacht preventief de openbare verlichting langs de snelwegen opnieuw aan. Op de E17 richting Antwerpen in Nazareth kwam er een boom op de rijbaan terecht. Een vrachtwagen kon het obstakel niet meer ontwijken. De voorruit van het voertuig werd verbrijzeld maar de bestuurder raakte niet gewond. In Vlaams-Brabant raakten op de E40-autosnelweg naar Brussel ter hoogte van Affligem twee rijstroken versperd door een omgevallen boom. Na korte tijd was de weg weer vrijgemaakt.
Wind- en hagelschade
Het extreme weer heeft ook hagelschade aangericht in het westen en centrum van ons land. In Oost-Vlaanderen werden hagelbollen als tennisballen aangetroofen. "In Deurne werd een windstoot geregistreerd van 98 km/u, maar plaatselijk kan dit hoger geweest zijn, in Oost-Vlaanderen lokaal 90 km/u", zegt weerman David Dehenauw. "In het Waasland en de streek rond Ronse werden hagelstenen van liefst 5 cm waargenomen. Diverse tuinconstructies en auto's zijn beschadigd door de flinke hagelval. Er is ook schade aan bomen en gewassen door wind en hagel", aldus Dehenauw.
Daken
In Overijse beschadigden bomen de daken van twee woningen aan de Steenweg op Ter Hulpe, en op de Nijvelsebaan waaide een oude eik omver. Een brandweerman die op weg was naar de kazerne kon het gevaarte niet meer ontwijken en reed ertegen. Hij raakte gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Tenslotte raakte ook in de Parkstraat in Kortenberg een woning beschadigd door een omgevallen boom.
Blikseminslagen
De bliksem veroorzaakte branden in Halle en Liedekerke. In Halle sloeg de bliksem het zwaarst toe. Daar vatte het dak van een woning aan de Lenniksesteenweg vuur. De brandweer kon het vuur blussen en niemand raakte gewond maar het dak is zwaar beschadigd en zal moeten vervangen worden. In tussentijd zal de Civiele Bescherming een zeil aanbrengen om de woning te beschermen. Ook in de Slochtestraat in Liedekerke veroorzaakte de bliksem een woningbrand, maar daar viel de schade mee.
Wateroverlast
De zware regenval zorgde ook voor veel wateroverlast. De brandweerkorpsen in onder meer het arrondissement Gent moeten massaal uitrukken. Het gaat vooral om ondergelopen kelders of garages, maar er staan ook straten blank en er zijn meldingen van schade door blikseminslag. De brandweer van Gent kreeg kort na middernacht al een dertigtal oproepen.
Waasland volle laag
Ook het Waasland kreeg de volle laag. Vooral in Stekene en Sint-Gillis-Waas is er veel schade en kreeg de brandweer tientallen meldingen binnen. In Meerdonk, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, zijn vele bomen op de dijken uitgerukt en meters verder terecht gekomen. Volgens de brandweer gaat het wellicht om een kleine windhoos. In het naburige Sint-Pauwels is er vooral schade door centimetersdikke hagelstenen. Die doorboorden daken van tientallen huizen en beschadigden ook geparkeerde wagens. In de Lijkveldestraat werd ook een 150 vierkante meter groot dak van een schuur opgetild en op de weg geslingerd.
Verwachtingen
Later op de dag krijgen we volgens weerman Dehenauw soms buien die lokaal nog fel kunnen zijn en met onweer gepaard gaan. Volg die buien hier op de voet. "Maar het ergste lijkt voorbij. Het wordt 15 graden aan zee en 20 in het oosten. Het waait soms vrij krachtig uit zuidwest tot west, met stoten tot 60 km/u of in een zware bui eventueel meer.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:11 uur, door Joyce.s
Het treinverkeer is door het onweer van afgelopen nacht op verschillende plaatsen verstoord. In Kortrijk sloeg de bliksem in op een seinpost. De provincie Henegouwen is het zwaarst getroffen. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel. Infrabel heeft weet van een vijftiental incidenten. In vier gevallen had dat gevolgen voor het spoorverkeer.
Trein schept bord op
In Kortrijk hebben technici intussen de bliksemschade al hersteld. Verder legde Infrabel een vervangbus in tussen Ronse en De Pinte. Op de lijn Essen-Doornik belandde een snelheidsbord op het spoor waarna een trein het bord opschepte. Eén spoor is geblokkeerd gedurende de reparatie van de trein en het bord.
Henegouwen zwaar getroffen
In Henegouwen trof het stormweer de regio Doornik met onder meer zware hagelval in het nabije Antoing. De zware onweders duurden in de regio aan van 1 tot 5 uur 's nachts. De brandweer van Doornik werd overstelpt met oproepen en is momenteel nog in de weer. De bliksem sloeg in op één gezinswoning in Doornik. Op de E42 belandden bomen op de weg.
Takken
Dat alles zorgde ook op het spoor voor de nodige schade. Tussen Blaton en Doornik, op de lijn Bergen-Doornik, zijn beide sporen versperd door takken waardoor er geen treinen rijden. De verbinding zou tussen 7.30 en 8 uur hersteld moeten worden. Tussen Leuze en Doornik op de lijn Brussel-Doornik vielen bomen op het spoor en takken op de bovenleiding. Een van de twee sporen raakte geblokkeerd met 15 minuten vertraging tot gevolg.
Bovenleiding
Op de lijn Luttre-s'-Gravenbrakel tussen Manage en Gouy vielen takken op de bovenleiding waardoor maar één spoor gebruikt kan worden met vertragingen van 15 tot 20 minuten tot gevolg. Ook op de lijn Charleroi-Sud-Erquelinnes vielen takken op de bovenleiding. Hier leidt dat tot vertragingen van 30 tot 45 minuten.
Op andere plaatsen doorheen het land waren er nog incidenten maar zonder vertragingen tot gevolg.
©Hln
Het Waasland is dinsdagmorgen zwaar getroffen door stormweer. Vooral in Stekene en Sint-Gillis-Waas is er veel schade en kreeg de brandweer tientallen meldingen binnen. In Meerdonk, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, zijn bomen op de dijken uitgerukt en meters verder terechtgekomen. Volgens de brandweer gaat het wellicht om een kleine windhoos.
In het naburige Sint-Pauwels is er vooral schade door centimetersdikke hagelstenen. Die doorboorden daken van tientallen huizen en beschadigden ook geparkeerde wagens. In de Lijkveldestraat werd ook een 150 vierkante meter groot dak van een schuur opgetild en op de weg geslingerd.
©Belga
Op Brussels Airport heeft het hevige onweer van afgelopen nacht voor water- en windschade gezorgd. Dat zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse van luchthavenuitbater Brussels Airport Company dinsdag. Een tijdlang was de luchthaven gesloten, maar de impact was gering: het onweer raasde tussen 3.00 en 4.15 uur over Brussels Airport.
"Er is door de hevige regenval op verschillende plaatsen waterschade, tot en met in de vertrekhal", aldus de woordvoerder. De hevige wind zorgde er dan weer voor dat enkele vliegtuigcontainers tegen een aantal geparkeerde vliegtuigen vlogen. Door de waterlaag op het tarmac verloren de lichte aluminium containers alle weerstand waardoor ze opgeschept konden worden door de wind. Op verschillende plaatsen zijn werfafsluitingen omgewaaid. Het onweer zorgde door het tijdstip voor weinig hinder. "Tussen drie en vier is er heel weinig verkeer een ook de cargo verloopt dan op een laag pitje. De impact was al bij al beperkt", aldus Van der Cruysse. "Bij bliksem en hevig onweer zijn er nooit landingen."
Dat het zware onweer van vannacht heel uitzonderlijk was, bewijzen de cijfers en de metingen: halgestenen tot tien centimeter, wolken tot 16 km hoog, windsnelheden tot 100 km/u en plaatselijk 34 liter neerslag per vierkante meter. Er waren tot 30.000 bliksemontladingen in België, goed voor 10.000 tot 15.000 inslagen, wat "zeer veel is". Afgelopen nacht trok dan ook een zogenaamde 'supercel' of een type van zeer zware storm over ons land. Dat zegt weerman Eddy De Mey.
Doornik
"De storm bereikte België rond 1 uur aan de Franse grens nabij Doornik", aldus De Mey. Daarna trok de storm noordwaarts richting Gent. Via het Waasland en het westen van de provincie Antwerpen bereikte de storm het Nederlandse Zeeland. Zoals voorspeld trof de storm vooral het westen en centrum van het land.
Schommelingen
In de Oost-Vlaamse meetstations van Gent en Semmerloo (Gavere) werd de grootste hoeveelheid neerslag gemeten: 34 liter per vierkante meter. In het Brusselse Ukkel was dat 19 liter, in Oostende 14 liter. Die waarden kunnen lokaal heel sterk schommelen, aldus De Mey.
Buiencomplex
De grootste windpiek werd opgetekend in Melle nabij Gent. Daar werd 101 kilometer per uur gemeten in het waarnemingsstation. In Haasdonk in het Waasland werd 90 kilometer per uur opgetekend. Het onweer was een zogenaamde supercel. Dat is een buiencomplex dat ontstaat na het "samenklonteren" van verschillende buien. Het ontstond boven Frankrijk. In dit geval reikte de toppen van de wolken tot 16 kilometer hoog, wat zeer hoog is - "hoe hoger hoe intenser de storm". De hagel - bevroren neerslag - die bovenaan gevormd werd, smolt in dit geval niet bij het dalen door de sterke stijg- en daalbeweging. Er was sprake van hagelstenen van 5 centimeter, aldus de weerman. Plaatselijk vielen zelfs nog grotere exemplaren.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:11 uur, door Joyce.s
Het onweer van afgelopen nacht heeft ook in de provincie Antwerpen heel wat schade veroorzaakt. In het polderdorp Berendrecht werd een paard neergebliksemd.
In Kapellen viel vanmorgen een ontwortelde boom recht op een houten bungalow in de Bernard De Vadderlaan. Het gezin dat er woont raakte als bij wonder niet gewond, maar de woning is letterlijk in twee gekliefd. Verder was er vooral veel hinder in het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo, waar enorme hagelbollen voor een ravage zorgden. Veel ruiten zijn er gesneuveld en talloze auto's zijn beschadigd.
©Hln
Burgemeester Freddy Willockx van Sint-Niklaas heeft aan de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys gevraagd om de procedure te starten voor de erkenning als ramp van het onweer in de nacht van maandag op dinsdag. De brandweer kreeg meer dan honderd oproepen en deelgemeente Sinaai werd getroffen door 'nooit geziene hagelbuien', zegt Willockx.
Tussen 3 uur en 9 uur hadden de politie, de brandweer en verschillende stadsdiensten de handen vol met het opvolgen van de meldingen van stormschade. Vooral bewoners van Sinaai meldden schade aan daken, koepels en ramen. Hagelbollen veroorzaakten schade aan woningen en wagens in onder meer de Zakstraat, de Hulstbaan, de Keizerstraat en de Molenstraat.
De brandweer moest veel bomen verwijderen die op de openbare weg terecht gekomen waren. De afgerukte bomen en takken vernielden ook elektriciteitskabels en zorgden voor stroompannes. In de Koutermolenstraat kwam een boom op een voertuig terecht op een oprit, maar niemand raakte gewond.
Burgemeester Willockx wil dat het rampenfonds tussenkomt en heeft aan gouverneur Denys gevraagd om de procedure te starten voor de erkenning. Het stadsbestuur benadrukt wel dat de getroffen gezinnen in de eerste plaats beroep kunnen doen op de eigen verzekering tegen schade door noodweer.
©De Standaard Online
Het KMI zal de regering adviseren om de hagelbuien van afgelopen nacht te erkennen als ramp. Voor de stormwind is dat nog niet zeker. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst. Voor stormwind geldt als grens een windsnelheid van 120 km/u en die is volgens de huidige gegevens in de waarnemingsstations niet bereikt, aldus Luc De Bontridder, klimatoloog van het KMI.
Ministerraad beslist
De beslissing welke gemeenten erkend worden als rampgebied, komt aan de ministerraad toe. Wie in een gemeente woont waar de ramp erkend wordt en geen brandverzekering heeft, kan dan een vergoeding krijgen uit het Rampenfonds. De Oost-Vlaamse gemeenten Sint-Niklaas en Stekene hebben aan gouverneur André Denys reeds gevraagd om de procedure te starten voor de erkenning als ramp.
©Hln