In India en Bangladesh hebben de autoriteiten de kustbewoners gewaarschuwd voor een nieuwe cycloon in de Golf van Bengalen. De wervelstorm Aila is volgens het Indiase persagentschap PTI tot op ongeveer 100 kilometer genaderd van de kust van de oostelijke staten Orissa en West-Bengalen en kostte al aan zeker twee mensen het leven.
Omgevallen bomen
Uitlopers van de cycloon hebben inmiddels de kust bereikt en dat zorgde al voor enkele ontwortelde bomen. Minstens twee personen kwamen om toen ze in Calcutta een omgevallen boom op zich kregen. Ook in het nabijgelegen Bangladesh heeft Aila al voor stormschade gezorgd. Aan de bewoners van de kustgebieden wordt gevraagd zich in veiligheid te brengen.
Tienduizenden daklozen
In het verleden zorgden cyclonen in de Golf van Bengalen voor heel wat dodelijke slachtoffers en aanzienlijke schade. In Bangladesh eiste cycloon 'Sidr' in november 2007 nog het leven van ongeveer 4.000 mensen. Tienduizenden personen raakten dakloos.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 13:09 uur, door Joyce.s
In Bangladesh en in het oosten van India heeft de tropische storm Aila aan zeker 17 mensen het leven gekost. Met rukwinden tot 120 kilometer per uur beukte de storm op de kust in. Dat veroorzaakte hoge golven en overstromingen.
Tijgerreservaat
In West-Bengalen waren er zware regenval en modderstromen. In het getroffen gebied wonen duizenden mensen en ligt het grootste tijgerreservaat ter wereld. Hier kwamen zeker negentien mensen om het leven door ingestorte huizen en omgevallen bomen. Heel veel gezinnen werden dakloos.
Overrompeld
Provinciehoofdstad Kolkata werd eveneens zwaar getroffen. Bomen werden ontworteld en communicatielijnen vielen uit. "Onze stad is overrompeld. We leven in kampen en we weten niet wat ons nog te wachten staat", zegt een inwoner aan Reuters. Toeristen moeten in nabijgelegen vakantieoorden in hun hotel blijven.
Jaarlijks fenomeen
Ook in Bangladesh was de schade enorm. Zware tropische stormen zijn er een jaarlijks fenomeen. Duizenden families moesten schuilen of werden aan hun lot overgelaten. Tientallen garnaalkwekerijen en rijstvelden spoelden weg. In november 2007 eiste een cycloon hier nog het leven aan ongeveer 3.500 mensen.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 13:09 uur, door Joyce.s
Het aantal doden door een cycloon in Bangladesh en het oosten van India is opgelopen tot bijna tweehonderd. Dat hebben autoriteiten van beide landen dinsdag gemeld.
Honderden mensen raakten gewond door de wervelstorm die over een gebied raasde waar ongeveer drie miljoen mensen wonen. De cycloon Aila veroorzaakte zeker 130 doden in Bangladesh en ruim zestig in de Indiase staat West-Bengalen. De harde wind leidde tot vloedgolven van 4 meter hoog.
Bamboe
Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen vluchtten nadat hun huizen van bamboe en klei werden beschadigd of verwoest. Ook staan grote gebieden onder water. Militairen en de burgerbescherming hebben moeite de mensen van voedsel, water en noodopvang te voorzien. Het Bengaalse leger heeft opdracht gekregen bijna driehonderd installaties voor het zuiveren van water op te zetten.
Vooral inwoners van afgelegen eilanden hebben het zwaar. Zij zijn moeilijk te bereiken vanwege de ruige zee. Aila heeft een regio getroffen die nog bezig was met de wederopbouw na de verwoestingen van de cycloon Sidr in november 2007. Door deze wervelwind kwamen 3500 mensen in Bangladesh om het leven en zijn nog zeker een miljoen mensen dakloos. In april vielen enkele doden door de minder zware orkaan Bijli.
©De Pers
De cycloon Aila heeft in India en Bangladesh inmiddels het leven gekost van 180 mensen. De storm kwam maandag 25 mei aan land.
Cycloon Aila ten oosten van India, 24 mei 2009 0600 UTC
Het dodental ten gevolge van cycloon Aila, die India en Bangladesh deze week heeft aangedaan is gestegen naar 180. In Bangladesh zijn er 111 mensen omgekomen en zijn er 6,600 gewonden gevallen. Cycloon Aila, die maandag aan land kwam, heeft meer dan 180,000 huizen vernield en meer dan 3,3 miljoen mensen merken de gevolgen van de cycloon. In India zijn inmiddels 69 doden officieel bevestigd. Een kwart van de doden, 20 personen, waren het gevolg van een landverschuiving, die dinsdag veroorzaakt werd door Aila in de heuvelachtige regio van West Bengalen.
©WeerOnline
Het dodental van de cycloon Aila is opnieuw naar boven bijgesteld. Inmiddels gaan de autoriteiten in het kustgebied op de grens van India en Bangladesh uit van 275 dodelijke slachtoffers. Dat bleek vrijdag. De storm veroorzaakte maandag vloedgolven tot 4 meter hoog in het laaggelegen gebied, dat wordt doorkruist door rivieren. Honderdduizenden huizen werden verwoest of raakten beschadigd. Grote gebieden kwamen onder water te staan.
Alleen in de Indiase deelstaat West-Bengalen sloegen volgens de autoriteiten al zeker 5,1 miljoen mensen op de vlucht voor het wassende water. Ongeveer een miljoen mensen zitten vast op eilanden, doorgaans zonder voldoende voedsel en drinkwater. Meer dan honderd inwoners van West-Bengalen kwamen om het leven.
In Bangladesh zijn meer dan drie miljoen mensen ontheemd geraakt door de stormvloed. Met name het zuidwesten van het straatarme land werd zwaar getroffen. Donderdag werden nog vijftien stoffelijke overschotten gevonden, waarmee het dodental in Bangladesh nu 175 bedraagt.
©De Pers
In Bangladesh dreigt een humanitaire crisis voor meer dan een miljoen inwoners nadat maandag een cycloon over het land trok. Verschillende hulporganisaties trekken aan de alarmbel.
Minstens 237 doden
De cycloon Aila eiste minstens 237 doden in de Golf van Bengalen, die zich uitstrekt over Bangladesh en India. De Amerikaanse hulporganisatie Care waarschuwt dat het gebrek aan drinkbaar water in het gebied een nijpend probleem wordt. "Alle bronnen van drinkbaar water zijn vernield in de districten Koyra en Satkhira", aldus Suman Ahsanul Islam, woordvoerder van Care. "Er moet onmiddellijk worden opgetreden om een catastrofe te vermijden."
Elke dag erger
Ook het Britse Oxfam maakt zich grote zorgen. "De situatie wordt elke dag erger", aldus Heather Blackwell. "Vijf dagen na de doortocht van de cycloon staan nog verschillende gebieden onder water."
Duizenden mensen zijn sinds vorige week dakloos. "Ze schuilen in moskeeën en scholen", getuigt Blackwell. Het risico op epidemies is hoog.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 13:09 uur, door Joyce.s