Jawel, het is een feit, de eerste keer dit jaar is ergens in Nederland de 25-gradengrens overschreden! Om kwart over één uur noteerden de Limburgse waarnemingsstations Ell en Arcen als eerste officiële weerstations in 2009 een zomerse temperatuur van 25 graden, en even later was het alweer afgerond 26 graden.
Morgen, maandag, wordt het nóg een stuk warmer. Het zomerse plaatje wordt dan helemaal compleet, waarschijnlijk lang niet naar ieders zin, met vanuit het zuiden binnentrekkend onweer. Onweer dat regionaal wel eens heel fors zou kunnen uitpakken, natuurlijk op de voet te volgen op onze buien- en bliksemradar.
Deze zondag: extreme verschillen
De temperatuursverschillen binnen Nederland zijn deze zondag overigens bijzonder groot. Hoe verder naar het noordwesten toe, hoe lager de waarden. Om 14 uur was het bijvoorbeeld op Vlieland slechts 14 graden, bij Zandvoort 15 graden, tot in Noord-Limburg 26 graden.
In de achtertuin bij Reinier van Assen te Oud-Leusden bij Amersfoort steeg de temperatuur in de achtertuin zondag om 11.00 uur met enig 'tuineffect' al ruim boven 20 graden uit. Maanmiddag kan hij waarschijnlijk een foto maken met 30 graden. Op de officiële stations in Midden-Nederland wordt het iets minder warm. Het zuidoosten gaat ook op de officiële stations maandag richting de 30-gradengrens. Overigens worden tevens Noordzeestranden, waar het deze zondag ronduit fris was, worden flink warmer.
Twee oorzaken
Hoofdveroorzaker van de flinke temperuursverschillen binnen Nederland op deze zondag is de windrichting. Aan de flanken van een hogedrukgebied dat zich ten westen van ons opbouwt, staat er een zwakke tot matige noordwestelijke wind. Deze waait daarmee van het nog koude zeewater (vlak voor de kust rond 13 graden). Hoe verder luchtstroomafwaarts van de zee en het tevens nog frisse IJsselmeer, hoe minder invloed van de zee en hoe hoger de temperaturen.
Overigens is dat niet het enige verschil dat de tegenstellingen veroorzaakt. Ook speelt namelijk mee dat er deze zondag een front over ons land ligt. We spreken in dit geval ook wel over een ‘glazen’ front, aangezien het nauwelijks gemarkeerd wordt door bewolking. Zonder echt zichtbaar te zijn is het wel degelijk van invloed op het weer. Ten zuiden ervan is namelijk warmere lucht aanwezig dan ten noorden ervan.
Maandag overal (veel) warmer
Maandag, morgen, trekt het hogedrukgebied namelijk via het noorden van Duitsland naar het oosten weg. De wind aan de grond komt daarmee van de noordwest in de oosthoek terecht. De invloed van de zee en het IJsselmeer op de temperatuur wordt daarmee vrijwel overal de pas afgesneden.
Voor wat betreft de kustgebieden betekent dit dat met name de Zuid-Hollandse ineens ook heel warm wordt. In Noord-Holland (IJsselmeer) en Zeeland (Zeeuwse wateren), en deels ook aan de noordkust (Waddenzee) blijft er op de meeste plaatsen iets meer invloed van nog frisse water over.
Maar al met al worden morgen de tegenstellingen binnen Nederland kleiner. Op de stranden komen de temperaturen tot 10 graden hoger uit dan vandaag. Vooral de Zuid-Hollandse stranden gaan op weg naar zomerse temperaturen. Tegelijkertijd lopen ook in het binnenland nog beduidend verder op. Voor het zuidoosten komt de tropische grens van 30 graden zelfs dichtbij.
Terwijl de naar het oosten draaiende wind de invloed van het koele zee- en IJsselmeerwater vrijwel verdrijft, speelt nog steeds het eerder genoemde ‘glazen front’ een rol. In het noorden is van oorsprong minder warme lucht aanwezig dan in het zuiden van het land. Dat komt ook terug in de maximumtemperaturen.
Fors onweer
Bij dit alles wordt de atmosfeer vanuit het zuiden steeds onstabieler. Lokaal kan in de loop de middag al een zware onweersbui ontstaan. Zoals het er zondag aan het begin van de middag naar uitzag volgen pas in de avond en nacht vrijwel overal regen- en onweersbuien. Plaatselijk valt daarbij veel neerslag.
Bron: Meteo Consult
Hoe ziet het er voor Twente morgen,dinsdag uit op de kansen voor onweer??
Groeten Dennis
Voor alle vragen of discussie kan/kunnen je/jullie hier terecht
dan begint voor de meeste de werkweek weer
Bij dit alles wordt de atmosfeer vanuit het zuiden steeds onstabieler. Lokaal kan in de loop de middag al een zware onweersbui ontstaan. Zoals het er zondag aan het begin van de middag naar uitzag volgen pas in de avond en nacht vrijwel overal regen- en onweersbuien. Plaatselijk valt daarbij veel neerslag.
Dus we krijgen vanavond al onweer??? of morgen?
wat is het nu precies???