Iedereen heeft het over maandag .... we hebben dinsdag ook neerslagkansen toch? Hoe zit het daar mee? | Gewijzigd: 24 mei 2009, 03:16 uur, door wetboy
Ik denk inderdaad dat het maandag flink gaat onweren.
kaartje meteoalarm.eu, NL wit 25-05?
Het ziet er trouwens naar uit dat het centrum naar België verplaatst, maar het ziet er nog steeds perfect uit!
Een opvullende UAT over Spanje trekt de komende 48h opvullend naar onze regio maar daarvoor kunnen wij nog profiteren van een hoogterug. Aan de voorzijde van de naderende trog wordt steeds warmere lucht aangevoerd waarbij tegen maandag de 15°-isotherm op 850 hPa over onze streken komt te liggen. Aan de grond is er sprake van een vlak en uitgestrekt lagedrukgebied van Spanje tot over NL met een kern over C-FR en C-ESP. De eerstgenoemde vult de komende uren op maar de tweede zal onder impuls van de UAT/ULL verder uitdiepen en met de aantrekkende S-stroming onze kant uitkomen en maandagnacht ergens over de westelijke gebieden overtrekken.
Tot daar de duidelijkheid. Probleem is in te schatten wat dit allemaal met zich zal meebrengen. De setting komt overeen met een Spanish Plume waarbij zeer warme lucht in de hoogte naar onze streken wordt geadvecteerd. Die warme lucht zorgt echter enerzijds voor veel latente onstabiliteit maar tevens ook voor een CAP waardoor vrije convectie geen kans krijgt. Daarnaast wordt deze setting gekenmerkt door een sterke lapse rate in de middelniveaus. Het is uitkijken naar maandag. Dan bevinden we ons steeds dichter bij de thermische depressie al krijgt dit low ook steeds meer frontale kenmerken waarbij het WF ergens op maandagmiddag over NL moet liggen en het KF maandagnacht/dinsdagochtend over de regio trekt. De temperatuur kan op maandag zeer snel stijgen en de maxima kunnen die dag met gemak 27° halen waarbij lokaal 30° niet uitgesloten is. Door de zeer nadrukkelijke CAP (inversie) lijken onweersbuien weinig waarschijnlijk en bovendien ontbreken triggers om die massieve CAP op te ruimen. Het is pas naar de avond en maandagnacht toe dat de hoogtetrog goed en wel onze regio bereikt en dan in versneld tempo en afvlakkend over onze streken trekt.
Het is wachten op meer details in hoeverre dit tot zware onweersclusters zal leiden want ook al lijken de onstabiliteitsparameters erg aantrekkelijk (GFS berekent vlot 3000J/kg en een vette –11 als LI), het lijkt er op dat dit niet echt verzilverd kan worden door de verkeerde timing. Immers, deze hoge waarden vallen niet samen met de trigger, die pas later komt in de dag. Daarnaast is er op middelhoog niveau reeds vanaf de middag sprake van CAA in BE en FR en dit zien we liever niet willen we doortrekkende MCS zien. De CAA zorgt ook voor ongunstige SRH waarden (deze zijn wel hoog over NL in de namiddag achter het WF maar dit valt zoals gezegd in het triggervrije gebied). Anderzijds berekenen de modellen actieve clusters maandagnacht nabij het KF over onze gebieden waardoor waakzaamheid raadzaam is.
Harde uitspraken blijven echter voorbarig want kleine verschuivingen in tijd bv kunnen grote gevolgen hebben.
Voorlopig houden we het bij een MDT RISK over gans de regio maandagavond/nacht. Meer details in de loop van de dag…
Samenvatting:
Toenemende kans op hevige oneersbuien vanaf maandagavond over gans de regio.
Donderkopsite
Dat beschrijft de situatie goed.
Daniel
Het is wachten op meer details in hoeverre dit tot zware onweersclusters zal leiden want ook al lijken de onstabiliteitsparameters erg aantrekkelijk (GFS berekent vlot 3000J/kg en een vette –11 als LI), het lijkt er op dat dit niet echt verzilverd kan worden door de verkeerde timing. Immers, deze hoge waarden vallen niet samen met de trigger, die pas later komt in de dag.
Feit blijft dat het tot aan morgen nog kan veranderen natuurlijk. Hopelijk komt er in de middag en tegen de avond toch een trigger zodat de buien die dan ontstaan daarwerkelijk kunnen profiteren aan de massa's CAPE & LI.