De Noordzee is heel belangrijk voor het weer in ons land. Een groot deel van het jaar waait de wind namelijk uit het westen. Het water van de Noordzee is een bron van vocht en warmte: een ideale voedingsbodem voor de Noordzeebui.
Noordzeebui
Nederland is gelegen aan de Noordzee. Dit is een relatief ondiepe zee die zomers snel opwarmt, maar in de winter haar warmte ook weer vlot afstaat.
Temperatuur van de Noordzee eind november 2007
De Noordzee voorziet de lucht van zowel vocht als warmte. Dit is vooral in het najaar en de winter het geval, enerzijds omdat de Noordzee dan nog relatief warm is van de voorgaande zomer, maar anderzijds stroomt in de winter vaak bitterkoude lucht uit vanaf de Poolcircel over de Noordzee. De koude bovenlucht boven relatief koud zeewater is een ideale voedingsbodem voor de karakteristieke Noordzeebui.
Noordzeebui aan de westelijke avondhemel
Noordzeebuien komen het meest voor van de late zomer tot het vroege voorjaar. Dan zijn de temperatuursverschillen tussen het zeewater en de bovenlucht het grootst. Door een koude bovenlucht kunnen stapelwolken makkelijk uitgroeien tot een bui.
Karakter van de Noordzeebui
Meestal gaat de Noordzeebui vergezeld van regen en soms ook een klap onweer, windstoten of hagel. Hoe heftig de weersverschijnselen zijn hangt ook af van de kracht van de stroming boven de Noordzee en de onstabiliteit van de lucht. In de wintermaanden kan de lucht zo koud zijn dat de Noordzeebui een winterse lading heeft in de vorm van (natte) sneeuw. Dit kan voor veel overlast in het verkeer zorgen, maar ook onverwachte sneeuwpret schenken.
Noordzeebui met een winterse lading
Noordzeebuien trekken vaak ook ons land in omdat de wind uit het westen, vanaf zee waait. Tijdens een onstumige periode kunnen de buien zeer zware windstoten opleveren. Een paar jaar terug werd tijdens zo'n bui windstoten van 170 km/u gemeten op Hoek van Holland. Dit is één van de hoogste windsnelheden ooit gemeten in ons land.
©Weeronline
In de winter en vooral begin Lente in maart had ik er veel last van met school enzo . Die buitjes komen in groepen aan , ze zijn zo klein maar brengen wel mm's neerslag of hagel met zich mee . soms ook onweer en idd ook sneeuw . maarja het weer he
BTW : Ben nieuw hier
Jazeker, noordzeebuien kunnen soms precies op het moment komen dat je het even niet wil. Maarja, dat geldt eigenlijk ook voor alle andere buien
Nee die komen juist niet wanneer je ze wel wil hebben (lees: onweer):D | Gewijzigd: 20 mei 2009, 08:37 uur, door Mark-Emmen
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21