Zoals elders in de wereld smelten de gletsjers ook in Alaska. Maar de hoofdstad Juneau is waarschijnlijk één van de weinige plaatsen waar het zeeniveau daalt door het verdwijnen van de gletsjers. Het land lijkt er namelijk op te zwellen waardoor de zee wordt teruggedrongen. Dat schrijft de New York Times.
Golfbaan
Morgan DeBoer opende in 1998 een golfterrein op Glacier Bay. Toen zijn familie er zich vijftig jaar geleden vestigde, werd het gebied bij hoogtij nochtans door water overspoeld. Daar had DeBoer geen last meer van en hij besloot negen 'holes' aan te leggen. Nu het water zich nog verder terugtrekt, is hij van plan om er nog negen aan zijn golfbaan toe te voegen.
Kussen
De geologische verklaring is moeilijk maar kan het best vergeleken worden met een kussen. Als je op een kussen zit, zakt het kussen door je gewicht naar beneden. Als je echter rechtstaat, zal het kussen qua omvang ook weer stijgen. Hetzelfde gebeurt met het land in Alaska. De gletsjers vormden een ijslaag die zwaar woog op de grond die eronder zat. Nu die gletsjers verdwijnen, daalt de druk en komt het land weer omhoog.
Gletsjers
Als het land stijgt, zal de zeespiegel zich uiteraard verder terugtrekken. Onderzoekers hebben een gelijkaardig fenomeen in Groenland vastgesteld. Ook daar stijgt het land sinds de gletsjers 200 jaar geleden begonnen te smelten. In Juneau zijn de effecten echter veel beter waar te nemen omdat de gletsjers er aan een veel hoger tempo verdwijnen. In Juneau zorgt het stijgende land ook voor veel problemen. Waterbronnen drogen uit en buren discussiëren over wie nu eigenlijk de eigenaar is van de nieuwe grond.
(Ei)land
Gastineau Channel verbindt het vasteland in Juneau met Douglas Island. Vroeger konden grote schepen over het kanaal varen, maar de laatste tijd is dat onmogelijk geworden. Rivieren zetten steeds meer sediment af en bij laag tij kunnen de mensen het kanaal te voet oversteken. Uiteindelijk zal Douglas Island weldra geen eiland meer zijn en gewoon aan het vasteland vasthangen.
Zalm
Aangezien Juneau opdroogt, heeft ook het ecologische systeem te lijden. Het dalende zeeniveau is bijvoorbeeld dramatisch voor zalm, nochtans een heel belangrijke vissoort voor de gemeenschap in Juneau. Ook de platen onder de aardbodem zijn Juneau niet gunstig gezind. De Pacifische plaat drukt op de Amerikaanse plaat en daardoor wordt Juneau nog meer omhoog geduwd.
Sommige mensen, zoals Morgan DeBoer, kunnen goede zaken doen door het stijgende land. Maar van echte vreugde is bij niemand sprake. Inwoners zien hoe de gletsjers zich letterlijk terugtrekken en niemand ziet die ijslaag graag verdwijnen.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:49 uur, door Joyce.s