Een twintigtal mijnwerkers zit geblokkeerd onder de grond nadat een deel van een koolmijn in centraal China is ondergelopen. Op het moment van de overstroming waren in de mijn meer dan 50 mensen aan de slag. Reddingswerkers zijn ter plaatse.
De voorbije dagen kwam een dertigtal mijnwerkers om het leven bij twee verschillende incidenten in het zuidwesten en het noordoosten van het land. Vorig jaar liep het officiële dodental in de Chinese mijnen op tot bijna 3.800. De mijnen daar worden beschouwd als de gevaarlijkste ter wereld, omwille van het verouderde materieel en het gebrekkige onderhoud.
©De Morgen
Het dodental van een aardverschuiving die maandag in het noorden van China gebouwen bij een mijn trof, is opgelopen tot 34, terwijl zich vermoedelijk meer slachtoffers onder het puin bevinden. Er vielen 35 gewonden. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag bericht.
De door hevige regen losgeraakte massa aarde en stenen verwoestte een opslagplaats van de mijn in Linfen, in de provincie Shanxi. De mensen die zich binnen bevonden werden door de aardmassa bedolven. Ook een kantoorgebouw met twee verdiepingen, een markt en enkele huizen werden verwoest.
Meer dan 1100 politieagenten, brandweerlieden en dorpelingen zoeken naar overlevenden, maar worden gehinderd door aanhoudende regen. De slachtoffers zijn moeilijk te identificeren, zei Xinhua, omdat de meesten migrant-mijnwerkers uit andere delen van China zijn.
De eigenaar van de mijn en acht andere personen zijn aangehouden, zei het persbureau.
©De Pers | Gewijzigd: 9 september 2008, 12:38 uur, door Kikimero
In China zijn mogelijk honderden mensen bedolven onder een modderlawine, die zich maandag voordeed in het noorden van het land. Het Volksdagblad, de spreekbuis van de Chinese Communistische Partij, heeft dit dinsdag op zijn website bericht.
Het staatspersbureau Xinhua maakte op basis van informatie van het lokale reddingscentrum melding van 56 doden. Daarnaast raakten 35 mensen gewond, vijf van hen ernstig.
Een door hevige regen losgeraakte massa aarde en stenen verwoestte een opslagplaats van een mijn in Tashan, in de provincie Shanxi. De mensen die zich binnen bevonden werden door de aardmassa bedolven. Ook een kantoorgebouw met twee verdiepingen, een markt en enkele huizen werden verwoest.
Een eerste onderzoek wees uit dat de aardverschuiving ontstond doordat een damwand het begaf waarachter een illegale ijzermijn zijn productieafval loosde, zei Wang Dexue, plaatsvervangend hoofd van de arbeidsinspectie. Er zou veel meer afval zijn opgeslagen dan de dam kon houden. Toen er ook nog regen overheen kwam, begaf de dam het.
Verscheidene lokale bestuurders zijn wegens nalatigheid ontslagen en de eigenaar van de mijn is aangehouden, meldde Xinhua.
Meer dan vijftienhonderd politieagenten, brandweerlieden en dorpelingen zoeken naar overlevenden, maar worden gehinderd door aanhoudende regen. De slachtoffers zijn moeilijk te identificeren, zei Xinhua, omdat de meesten migranten uit andere delen van China afkomstig zijn.
bron: de pers
Een aardverschuiving bij een illegale ijzermijn in het noorden van China heeft vermoedelijk aan honderden mensen het leven gekost. Sinds de ramp zich maandag in Xiangfen in de provincie Shanxi voltrok, zijn 151 doden en 35 gewonden geborgen. Er is echter ook een dorp met duizend inwoners en een markt met honderden bezoekers in luttele ogenblikken bedolven onder een laag modder en mijnslib. Er is met de dag minder hoop dat er nog overlevenden worden gevonden, melden Chinese staatsmedia.
Dam
Het weggevaagde dorp Yunhe lag aan de voet van de berg Tashan, op de helling waarvan zich een illegale ijzermijn bevond. Een damwand waarachter mijnslib was opgeslagen, begaf het plotseling. Volgens de autoriteiten werd in het reservoir veel meer slib bewaard dan waar de damwand op berekend was. Verder had het geregend, waardoor er meer water in zat.
Markt
Bezoekers van de markt waren overwegend trekarbeiders en inwoners van omliggende dorpen. De politie doet overal navraag om te achterhalen of mensen sinds maandag iemand uit hun omgeving missen, meldde de staatsomroep CCTV.
Bron: hln | Gewijzigd: 22 februari 2017, 15:56 uur, door Joyce.s
Het aantal doden als gevolg van een modderstroom in de Chinese provincie Shanxi is opgelopen tot 178. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag. Eerder waren 128 doden gemeld.
Door de modderstroom van maandag, die ontstond doordat een illegaal gebouwde dam het had begeven, stortten gebouwen en huizen in bij een ijzerertsmijn. De reddingsdiensten zoeken in het puin nog steeds naar overlevenden, maar hebben de hoop vrijwel opgegeven.
De Chinese autoriteiten hebben twee lokale functionarissen ontslagen, onder wie de burgemeester van de stad Taoshi, omdat ze de veiligheidsvoorschriften niet hadden nageleefd. Ook negen hooggeplaatste medewerkers van de mijn zitten vast.
©De Pers
An industrial landslide which engulfed a small mining community in central China is now known to have killed 254 people, state media report.
More than a dozen mine officials were arrested over the incident on Monday and the local Communist Party head was sacked amid accusations of negligence.
There were harrowing scenes at funerals for some of the victims
A dam holding back sludge at the Tashan iron ore mine in Shanxi province burst after torrential rain.
Searchers have covered 90% of the area affected but more bodies may be found.
Frequent mining accidents in China are blamed on lax safety standards and ageing infrastructure.
Thirteen officials from the Tashan Mining Co, which ran the illegal iron ore operation, were arrested.
Other local officials were sacked in addition to the Party head.
"It is the most grave accident that involves the largest death toll so far this year," said Wang Jun, director of the State Administration of Work Safety.
"The rising accidents disclose local governments' poor supervision on work safety. Those responsible must be dealt with seriously."
Bron:BBCNews/Asia | Gewijzigd: 22 februari 2017, 15:56 uur, door Joyce.s
Tien dagen na de modderlawine door een dambreuk aan een waterbekken van een Noord-Chinese mijn zijn 260 lijken uit het slib geborgen, tien mensen zijn nog steeds vermist.
Onderzoek
Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk in Tashan in de buurt van Linfen (provincie Shanxi) concentreert zich er nu op hoe de ijzerertsmijn in strijd met de voorschriften het bekken kon bouwen en zelf jarenlang zonder bedrijfsvergunning kon opereren.
Corruptiepraktijken
"Wat hebben de plaatselijke overheden gedaan, toen de mijn onder hun ogen werd uitgebaat?", vroeg de woordvoerder van de federale arbeidsbescherming Huang Yi. "Mogelijke corruptiepraktijken moeten onmiddellijk onderzocht worden." Ook werd de dam jarenlang niet op zijn veiligheid gecontroleerd, ondanks dat dorpsbewoners al lang voor het potentiële gevaar gewaarschuwd hadden.
Omvang verdoezelen
De lawine van modder en puin van de mijn had een markt en een aantal huizen meegesleurd. De lokale autoriteiten hadden in het begin geprobeerd de omvang van de ramp te verdoezelen, door een beperkt aantal slachtoffers op te geven.
©Hln | Gewijzigd: 22 februari 2017, 15:56 uur, door Joyce.s