Police and rescue workers gather near a collapsed building in Aalesund, about 350 kilometers (220 miles) northwest of Oslo, Norway, Wednesday, March 26, 2008. The six-story apartment building collapsed early Wednesday after it was hit by a rock slide, injuring 15 people and leaving five missing, police said.
Smoke billows from a fire in a propane tank after a six-story apartment building collapsed in the western Norwegian town of Aalesund, some 500 km north west of Oslo, on March 26, 2008 in a possible rockslide.
Fire fighters move debris at the scene of the crane collapse on the east side of Manhattan in New York on Monday, March 17, 2008. Three people remained missing after the crane crashed down on Saturday killing at least four workers, injuring dozens and damaging six buildings.
©MSNBC | Gewijzigd: 22 februari 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
In het Noorse Ã…lesund werden afgelopen woensdag 5 mensen gedood door een zware en dodelijke aardverschuiving.
De eerste veronderstelling is dat - na een periode van zacht weer met dooi- de aarde en rotsspleten volgelopen waren met water en zodanig verzadigd waren geraakt dat ze daarna door strenge vorst uit elkaar zijn gevroren.
IJs heeft nu eenmaal meer ruimte nodig dan water en werkt dan bij vorst als een onbarmhartig breekijzer dat rotsenspleten verder uiteen drukt.
Achter een woonblok raasde daarom een forse hoeveelheid rotsen en modder naar beneden wat leidde tot de fatale gevolgen.
Het weggezakte deel van de rotswand
Ingestorte delen van het appartementsgebouw
Bron: vwk web
Een combinatie van een dooiperiode gevolgd door een vorstperiode is waarschijnlijk de oorzaak geweest van de landverschuiving en de instoring van het gebouw.
Vijf mensen kwamen vorige week woensdag om het leven in het Noorse Alesund toen het appartementengebouw waarin zee woonden, instortte. Er waren twintig mensen in het complex toen de vloer van de begane grond als uit het niets instortte. Bewoners zagen het gebouw vooroverhellen en vervolgens in elkaar zakken.
Al vrij snel werd duidelijk dat de instorting waarschijnlijk veroorzaakt was door een roodverschuiving. Vaak ligt de achtergrond van een dergelijke aardverschuiving direct in verzadiging van de grond door overvloedige regenval. Deze keer in Noorwegen was er iets anders aan de hand.
Het gebouw was deels gebouwd op een steile helling. Na de instorting was achter het gebouw te zien dat een deel van de heuvel was weggegleden, tegen de onderste gedeelten van het gebouw aan. Een gladgestreken helling van bruine aarde was zichtbaar. Met als contrasten aan de onderzijde de aangerichte ravage, en aan de bovenrand het oppervlak zoals het er eerder uit had gezien: een heuvel met een laagje sneeuw.
Wanneer dergelijke catastrofale aardverschuivingen in het nieuws komen, gaat het vrijwel altijd om verschuivingen als gevolg van overvloedige regenval. De grond op de helling wordt dan na verloop van tijd zo nat, dat uiteindelijk een deel van de heuvel wegglijdt.
In Noorwegen was dit keer toch net iets anders aan de hand. Na een periode van zacht weer en dooi waren de aarde en de rotsspleten volgelopen waren met regenwater. Vervolgens is het fors gaan vriezen. En waarschijnlijk is dit de trigger geweest van de ramp. Water zet namelijk uit wanneer ze overgaat in vaste vorm, in ijs dus. De spleten in de heuvel bij Alesund, die vol zaten met water, werden bij dat proces verder vergroot. Een deel van de helling begon te schuiven met de bekende gevolgen als resultaat.
Het was dus in dit geval niet zozeer regenval, maar voor zover bekend vooral ook de combinatie met de daaropvolgende vorst die aardverschuiving in gang hebben gezet.
Bron: MeteoConsult
Reddingswerkers hebben donderdag het eerste van waarschijnlijk vijf lijken geborgen uit het ingestorte appartementencomplex in de Noorse stad Aalesund. Het gebouw werd vorige week verwoest door een groot aantal rotsblokken die van een helling kwamen.
Tot donderdag was het te gevaarlijk om in de puinhopen te zoeken. De kans bestond namelijk dat een in brand staande propaantank zou ontploffen, dat het gebouw verder zou instorten en dat er meer rotsblokken naar beneden zouden komen. Vijftien bewoners werden vlak na de steenlawine gered; geen van hen liep ernstige verwondingen op. Aalesund ligt ongeveer 350 kilometer ten noordwesten van Oslo.
©De Pers