Een vrij standvastig lagedrukgebied ten westen en deels boven de Britse eilanden resulteerde de laatste paar dagen in een continue aanvoer van storingen. Een hogedrukgebied boven de Noordzee en Noorse zee kon de storingen tot aan het midden van het land nog net weren, maar het zuiden werd geregeld al bereikt. Het neerslagtekort werd in het noorden en midden van het land alleen maar groter en in het zuiden viel dan af en toe wel een bui, maar dit was lang niet genoeg om het tekort ook maar in de geringste zin op te heffen. Het hogedrukgebied trok verder noordwaarts, waardoor storingen ook de rest van het land wisten te bereiken en daar had vooral de natuur veel behoefte aan.
Jaarlijks doen zich specifieke verschijnselen in de natuur voor en deze worden vaak sterk bepaald door het weer. U kunt hierbij denken aan de bloeitijd van verschillende bloemsoorten. Is het vandaag net een graadje warmer dan op 16 mei vorig jaar? Dan betekent dat een bepaalde bloem een paar dagen eerder in bloei komt te staan.
Ook Martha Kivits maakte een foto van de groene natuur. Vooral na een flinke slok water de afgelopen dagen lijken de kleuren in de natuur weer veel feller.
Nu lag de natuur dit jaar sowieso al een paar weken achter in vergelijking met de vorige jaren door de koude start van 2009, maar april werd ineens erg warm, waardoor de natuur ineens een groeispurt maakte. De planten stonden snel in bloei en de verse bladeren aan de bomen leken bijna voor je ogen te groeien. We gingen van een kale, dorre boel naar een uitbundig groen gekleurde natuur. Alles stond tegelijk en massaal in bloei.
Eind april was de achterstand in de natuur grotendeels ingelopen en ten opzichte van de afgelopen dertig jaar lagen we gemiddeld al weer twee weken voor op schema. De maandgemiddelde temperatuur van 12,2 graden lag in de hele maand april dan ook bijna 5 graden hoger dan normaal en dat is vrij uniek. Alleen in april 2007 lag het maandgemiddelde hoger met 13,1 graden.
Droge periode
Ook was het een erg droge maand. Vooral in het noorden van het land viel er amper regen. Gemiddeld over het land viel er 22 millimeter en dat is precies de helft van wat er normaal gesproken in de aprilmaand valt (44 mm). De natuur begon het toen zwaarder te krijgen. In het zuiden regende het soms nog wel flink, maar in de rest van het land was het droog. En de eerste helft van mei heeft ook nog niet al te veel neerslag opgeleverd. Ook nu viel er vooral in het zuiden af en toe regen, maar in de noordelijke helft van het land bleef het grotendeels droog.
De akkers konden ook wel wat hemelwater gebruiken. Foto: Corina Magielse.
Slok water
Afgelopen dagen en nachten was het dan eindelijk zover. Er trokken buien het land over (soms vrij hevige) en er viel eindelijk een noemenswaardige hoeveelheid regen. De natuur was er duidelijk blij mee. Alles oogde meteen weer fris en groener. In het noorden van land viel ook eindelijk weer eens wat regen. Zo ving onze vaste weeramateur Jannes Wiersema in Roodeschool, Groningen, 22,6 millimeter in zijn regenmeter. In het Drentse Gieterveen viel zelfs 38 millimeter. Iets verder naar het midden en westen van het land, in Almere, tapte waarnemer Kees van Zanten 14,5 millimeter neerslag af. Ook kwamen in die hoek van het land slagregens, hoosbuien, windstoten en een aantal flinke ontladingen voor. Het zuiden kwam er dit keer iets droger vanaf, dus de hoeveelheden zijn uiteindelijk redelijk gelijkmatig verdeeld.
In het noorden viel eindelijk ook weer regen. Vaste waarnemer Jannes Wiersema ving meer dan 20 millimeter in zijn regenmeter.
Na deze flinke slok water valt er ook vandaag en morgen af en toe wat neerslag. Vandaag is vooral het westen van het land een voorkeursgebied, maar morgen gaan er ook in het binnenland een aantal buien vallen. Vanaf maandag krijgt een hogedrukgebied geleidelijk weer meer invloed en gaan we weer een zonnige lenteperiode tegemoet en ‘groeit’ de temperatuur voorzichtig weer naar de 20-ers!
Bronnen: Meteo Consult, natuurbericht.nl, de natuurkalender