In Roosendaal is donderdagavond de Mega Brabant Party halverwege afgebroken vanwege noodweer. De organisatie vond de situatie door onweer en enorme regenbuien niet meer veilig voor de 5.000 toeschouwers in het RBC-stadion en besloot het evenement af te breken.
Het was de bedoeling om 4 programma's op te nemen en uit te zenden op Omroep Brabant, maar door het noodweer zijn dat er maar twee geworden.
©Omroep Brabant
Straten en huizen in Zeeuws-Vlaanderen zijn donderdagavond blank komen te staat door hevige regenval. Dat heeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland gezegd. In de gemeenten Hulst en Terneuzen stond het water op plekken zo'n 25 centimeter hoog in de straten en in dertig tot veertig woningen liep het water naar binnen in de kelders of in de woningen zelf.
In de gemeente Hulst barstte door het noodweer een waterleiding waardoor een deel van de gemeente zonder drinkwater kwam te zitten. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wist de woordvoerder niet. Energiebedrijf Delta en waterbedrijf Evides zijn bezig dit te repareren. In totaal zijn ongeveer vijftig brandweermensen aan het werk in het gebied om water weg te pompen uit huizen en te voorkomen dat in meer woningen water binnenstroomt. De brandweer schatte rond kwart voor tien nog enkele uren werk te hebben.
©De Pers
Ze zaten er aan te komen en donderdagavond was het zover. Vanuit België schoof er een aantal stevige buien het land binnen, waaruit lokaal een behoorlijke hoeveelheid neerslag viel. Dit leidde vooral in het uiterste zuidwesten van het land tot wateroverlast. Een Zeeuws weerstation in Westdorpe, Zeeuws Vlaanderen, ving binnen 24 uur 57 millimeter in de regenmeter op. De buien trokken gedurende de avond en nacht richting het noorden, maar werden geleidelijk iets minder actief. Toch viel er op diverse plaatsen meer dan 15 millimeter. In de kop van Noord-Holland viel lokaal meer dan 25 millimeter binnen 24 uur, maar daar zaten natuurlijk ook de buien bij die donderdag overdag in die hoek van het land vielen. Ook in het zuiden van Gelderland viel op een enkele plaats meer dan 15 millimeter.
De cumulatieve radarbeelden van de afgelopen 24 uur. Vooral in het zuidwesten en noordwesten vielen behoorlijke hoeveelheden neerslag. In Zeeuws-Vlaanderen viel lokaal meer dan 55 millimeter.
Er ligt in de bovenlucht een lagedrukgebied boven de Britse eilanden en hierdoor is de stroming hoger in de atmosfeer in Nederland veelal zuid- tot zuidwestelijk. Met die stroming worden in een rap tempo storingen aangevoerd, die op de grens van koude en warme nog eens extra worden geactiveerd. Ook gisteren was dat het geval. Een warmtefront, horend bij een lagedrukgebied aan de grond, boven de Britse eilanden, trok vanuit het zuidwesten het land in en schoof gedurende de namiddag, avond en nacht langzaam naar het noorden van het land.
In de Kiel bleef het ook niet droog. Delen van straten liepen onder water. Foto: Karin Broekhuijsen.
Ook in Frankrijk heeft dit front de afgelopen dagen al voor flink onstuimig weer gezorgd. In de regio Bordeaux vielen een paar fikse hagelbuien, waardoor duizenden hectaren aan wijngaarden zijn beschadigd. Met een zuidelijke stroming hoger in de atmosfeer werden de buien naar het noorden gedreven, waarna ze in Vlaanderen ook voor wateroverlast zorgden. Vooral in de regio’s Brussel en Gent viel veel neerslag, waardoor er grote verkeersproblemen ontstonden door ondergelopen tunnels en overstroomde wegen.
Gisteravond en –nacht trok datzelfde warmtefront Nederland over en vooral Zeeuws-Vlaanderen pikte daarvan de hevigste buien mee, soms ook met onweer. In Terneuzen stond het water op sommige plekken bijvoorbeeld bijna 25 centimeter hoog in de straten en stroomden diverse kelders en woningen onder water.
Hoe verder de buien gedurende de nacht naar het noorden trokken, hoe meer ze in activiteit afnamen. Een groot deel van Gelderland, Overijssel en de Noordoostpolder hield het de afgelopen 24 uur bijvoorbeeld gewoon droog. Vandaag viel daar wel af en toe een beetje regen.
Vooral in de westelijke helft van het land viel veel regen. Ook in de duinen van Zandvoort stonden wegen onder water. Foto: John Dalhuijsen.
Groeizaam weer
Voor de natuur is de regen een welkome afwisseling, want de neerslagtekorten zijn in een groot deel van het land behoorlijk opgelopen. Vooral het noorden en midden van het land snakken met een neerslagtekort van 60 tot 90 millimeter naar regen, maar ook in de zuidelijke provincies, waar de afgelopen dagen de meeste neerslag viel, zijn de tekorten nog fors met veelal 30 tot 75 millimeter. Met dit relatief kleine beetje neerslag maken de bloemen en planten ineens weer een enorme groeispurt.
bron: Meteo Consult
Een hevige regenbui heeft vrijdagmiddag tot wateroverlast geleid in een winkelpand aan de Diezerstraat. Clair's, een winkel in sieraden en accessoires moest onmiddellijk voor het publiek gesloten worden en zal waarschijnlijk ook de zaterdag nog nodig hebben om de schade te herstellen.
De overlast ontstond doordat de afvoer van een klein plat dak boven het achterste gedeelte van de winkel verstopt zat. Het water hoopte zich tijdens de hoosbui op en zocht zich vervolgens een weg naar binnen. Daarbij werd een deel van het plafond achter in de winkel meegenomen.
"Een klant wees ons erop dat het wat drupte", aldus een van de medewerksters van Clair's. "Maar toen ik terugkwam met een emmer was er al geen houden meer aan. We hebben iedereen naar buiten gedirigeerd, de stroom uitgeschakeld en de brandweer gebeld."
De brandweer was snel ter plekke, heeft de afvoer ontstopt en met een waterstofzuiger het regenwater uit de winkel verwijderd.
bron: destentor.nl
Regenbuien en de vrijdagmiddagspits zijn een slechte combinatie: rond zes uur stond ruim 450 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.
Op een gewone vrijdagmiddag staat het verkeer over ongeveer 210 kilometer file vast. Dat meldt de ANWB. De langste files stonden op de A2, A12 en A50. Op de A2, Utrecht richting 's-Hertogenbosch, stond het verkeer tussen knooppunt Oudenrijn en Culemborg over 15 kilometer stil.
Op de A12, Den Haag richting Arnhem, stond tussen Woerden en Driebergen 30 kilometer file. Ook op de A50, Apeldoorn richting Oss was het stilstaan. Tussen knooppunt Waterberg en de Waalbrug bij Ewijk stond 20 kilometer file.
bron: nu.nl