Morgen, woensdag lijkt het er op dat de warme onstabiele lucht wat voortgang maakt in noordelijke richting. dit zou kunnen betekenen dat we woensdagavond in het zuiden te maken kunnen krijgen met onweersbuien (al dan niet georganiseerd).
De situatie is niet echt optimaal voor het genereren van zware buien zoals we reeds in fr en de zagen, maar gezien de configuratie zou het genoeg moeten zijn voor buien met een significant aantal ontladingen, windstoten en hagel. Het is mogelijk dat er later in de avond/nacht meer georganiseerde onweersbuien vanuit Frankrijk opmars maken richting de Benelux, en daarbij mogelijk het zuiden gaan aandoen. hierbij sluit ik windstoten en hagel niet uit, maar eigenlijk verwacht ik geen gevaarlijke toestanden.
Het ziet er dus naar uit dat morgen het zuiden van de Benelux kans maakt op enkele onweersbuien welke in de avond organisatie kunnen vertonen (buien uit Frankrijk). een significant aantal ontladingen is in deze situatie goed mogelijk mede dat hierbij veel neerslag kan vallen.
©Piet Berger stormchaser
Zoals je aan de kaarten kan zien komt het pas tegen of in de avond Zelf ben ik wel overtuigd dat er onweer komt maar we moeten niet gaan denken dat we de ene naar de andere MCS over ons dak gaan krijgen. De waardes zijn echt minimaal cape 600 en lifted -2 voor zuid Limburg en Zeeland.
In frankrijk ploft het op dit moment goed. Mogelijk dat enkele van deze buienclusters later vanavond en vannacht het zuiden kunnen aandoen.
woensdag lijkt het er op dat de warme onstabiele lucht wat voortgang maakt in noordelijke richting. dit zou kunnen betekenen dat we woensdagavond in het zuiden te maken kunnen krijgen met onweersbuien (al dan niet georganiseerd).
De situatie is niet echt optimaal voor het genereren van zware buien zoals we reeds in fr en de zagen, maar gezien de configuratie zou het genoeg moeten zijn voor buien met een significant aantal ontladingen, windstoten en plaatselijk (grote)hagel. Het is morgelijk dat er later in de avond/nacht meer georganiseerde onweersbuien vanuit Frankrijk opmars maken richting de benelux, en daarbij mogelijk het zuiden gaan aandoen. hierbij sluit ik windstoten en hagel niet uit, maar eigenlijk verwacht ik geen gevaarlijke toestanden.
Het ziet er dus naar uit dat morgen het zuiden van de Benelux kans maakt op enkele onweersbuien welke in de avond organisatie kunnen vertonen (buien uit Frankrijk). een significant aantal ontladingen is in deze situatie goed mogelijk mede dat hierbij veel neerslag kan vallen.
Morgen, Donderdag lijkt volgens de laaste modellen toch onweer mogelijk. Deze situatie zal veel lijken op de voorspelling van vandaag, alleen zal het gebied wat noordelijker schuiven.
Niet dat ik hier iets verwacht maar ik zie die bui nog niet echt inkakken. Het is zowiezo niet echt een zware, ook niet geweest.
De situatie op de weerkaarten is nauwelijks veranderd met gisteren met nog steeds een UAT west van het continent en een rug over de Noordzee. Warme onstabiele luchtmassa’s blijven hierdoor gevangen over delen van W- en –C-Europa met daar steeds hevige onweersbuien en zelfs MCS.
Vanavond en vannacht blijven de onweerkansen tegen de dagelijkse gang in gehandhaafd met een SI rond 1 Ã 1.5K. De diepste onstabiliteit verwachten we nog steeds over N-FR en nabij de Franse grens. Clusters uit FR kunnen BE eveneens bereiken in een (weliswaar sterk diffluente) hoogtestroming. Hevige verschijnselen zijn weinig waarschijnlijk bij afwezigheid van voldoende shear. Vooral de eerste uren is de kans op hagel van betekenis nog aanwezig nabij de Franse grens maar vannacht nemen die kansen snel af.
Morgen donderdag blijven de vooruitzichten onzeker door de golvende storing over onze regio. De onstabiliteit blijft morgen matig, vooral dan nog steeds over BE en LUX. Opnieuw is de windshear beperkt maar diepe convectie kan lokaal voor wateroverlast zorgen door de afnemende stroming. Ook hagel rond 2cm is mogelijk. Vrijdag schuift de onstabiliteit verder op in NL met dan ook daar een toenemende kans op weinig georganiseerd onweer.
Samenvatting:
Over een groot deel van BE kans op onweer met opnieuw een SLGT RISK over de zuidelijke regio's. Donderdag nog een onweerkans.
Donderkopsite
De cumulonimbus of buienwolk is een soort wolk die een lage wolkenbasis heeft, maar zeer hoog en dicht kan zijn. Buien zijn het resultaat wanneer deze wolken beginnen uit te regenen of te sneeuwen. Ook onweer is een vaak voorkomend verschijnsel. In de volksmond wordt de wolkensoort dan ook wel eens donderwolk genoemd.
De cumulonimbus kan tot meer dan 15 kilometer hoogte in de atmosfeer uitgroeien en krijgt op grote hoogte een paddenstoel- of aambeeldvormig uiterlijk, met daarboven een ijskap. De wolkenbasis is afhankelijk van de luchttemperatuur in de bovenlucht en zal zomers en in de tropen hoger zijn, dan in de winter. De wolken ontstaan in onstabiele lucht uit cumulus of stapelwolken en kunnen zich geïsoleerd vormen, in clusters of langs een front.
MCS
Wanneer een dergelijk systeem groot is geworden spreken meteorologen over een Mesoscale Convective System (MCS) of een Mesoscale Convective Complexes (MCC). Beide systemen zijn ontstaan uit de geclusterde buien, hebben dezelfde eigenschappen, maar verschillen toch met elkaar. Belangrijkste verschil is dat een MCC een MCS is dat aan bepaalde vereisten voor de afmetingen voldoet, op grond van satellietfoto's.
Grootte en vorm van een MCS
Een MCS heeft vanuit de satelliet gezien een ovaalvorm. Een dergelijk systeem kan 100.000 vierkante kilometer beslaan (ruim 300 bij 300 kilometer groot) en wordt meegevoerd met de heersende wind tussen 3 en 6 kilometer hoogte. Soms lijkt de trekrichting afwijkend, maar dat komt doordat er aan één zijde vaker nieuwe cellen ontstaan dan aan de andere zijde. Zo lijkt het dat het buiencluster naar het noordenoosten koerst maar naar het noordnoordoosten.
Een MCS is niet altijd hetzelfde. Zo kan het voorkomen dat aan de rand van een MCS een nieuwe cel ontstaat. Dit kan een zeer krachtige onweerscel zijn met sterke stijgwinden waar hagel en windhozen in voorkomen. Zo'n chaotische MCS noemen we asymmetrisch. Is de MCS mooi ovaal dan heet die symmetrisch. Een MCS kan een enorme bliksemintensiteit geven. Vooral rond middernacht kan de bliksemfrequentie oplopen tot boven de 100 ontladingen per minuut. Het onweerscomplex gaat gepaard met hevige weertypes als hagel en windstoten. Vooral aan de randen van het systeem. Middenin komt meer gestage regen voor.
Hoe herken je van de grond een MCS?
Een MCS is niets meer dan een dreigende donkere lucht voornamelijk in het zuiden of zuidwesten. In de nacht gaat dit gepaard met heftig weerlicht dat naderbij komt. Een MCS komt alleen in de zomer voor. Het is moeilijk te zien aan de lucht of sprake is van een MCS. Satellietfoto's en radarbeelden geven een beter beeld. Maar zware onweersactiviteit in de zomernacht wordt bijna altijd door een MCS veroorzaakt. Een Mesoscale Convective Complexes (MCC) is een MCS waar de grootte van de wolkenkap aan bepaalde afmetingen moet voldoen. Een MCC is altijd groter dan een MCS.
©Wikipedia
Een negatief kantelende UATover W-FR nadert onze streken. Daarbij horend vinden we aan de grond een reeks frontale systemen en een uitdiepend klein lagedrukgebied. Concreet bevinden wij ons in de warme sector van enkele van deze fronten, dewelke op hun beurt te verbinden zijn met het Franse laag. Dit lagedrukgebied/thermische vore wordt vannacht over de Benelux verwacht.
De luchtmassa in de warme sector over ons is aan de warme kant maar het vele vocht zorgt voor een temperend effect. De latente onstabiliteit blijft hierdoor achter en haalt amper 500-800 J/kg, voornamelijk over de zuidelijke gebieden. Wanneer we de Showalter Index (SI) uitzetten over de regio als onweersindicator dan constateren we dat tot de avond enkel delen van BE een belangrijke onweerkans kennen vandaag. In die gebieden vinden we ook de sterkste convergentie en uiteindelijk zijn beide parameters ook met elkaar verbonden. De toppen van de buien kunnen in de warme luchtmassa makkelijk 10km bereiken en dus voor hagel zorgen tot zo’n 1 à 2 cm. Door de beperkte stroming (en deze neemt verder af bij nadering van het mesolow) kan lokaal wel veel neerslag vallen. Windshear is in deze situatie niet significant en dus sterke organisatie of noemenswaardige hevige bijverschijnselen houden we weinig waarschijnlijk. Door afwezigheid van voldoende CAP zullen we eerder te maken hebben vermoedelijk met meerdere onweershaarden dan wel met één of enkele sterke systemen. Tegenwerkende factor blijft de nog steeds aanwezige rug over onze streken met een anticyclonaal kromming in de hoogte.
Vannacht trekt de thermische vore in de warme sector richting NL en met deze ook de onweerkansen. De SI zakt dan ook daar tot rond +1. Wederom verwachten we dan geen echte problemen op lokale wateroverlast na.
Vrijdag overdag kan er nog een onweer losbreken over C-N-NL maar dan is de warme luchtmassa toch echt wel de regio uit. Deze luchtmassa wordt evenwel meteen gevolgd door een nieuwe onstabiele luchtmassa, maar nu van het koele weertype. Tegelijk trekt in de loop van vrijdag overdag en avond een scherpe UAT over. Nabij deze trog kunnen opnieuw buien optreden met lokaal onweer, maar wederom geen gevaar voor felle verschijnselen.
Samenvatting:
Vandaag toenemende kans op verspreide onweersbuien. De SLGT RISK geldt enkel voor lokaal hagel tot rond 2cm en eventuele wateroverlast. Vannacht wegtrekkende onweerskans naar NL. Morgen vrijdag vanaf FR opnieuw kans op een lokaal onweer, maar dit is de koele postfrontale luchtmassa en opnieuw zonder veel erg.
©Donderkopsite