Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 mei 2009, 12:36 uur | Bericht #3935
Warme en droge zomer?

De lente is op haar laatste rechte eind aangekomen en de eerste zomermaand komt snel dichterbij. Reden genoeg om de verwachtingen voor de komende zomer, die aan alle kanten binnenstromen, er eens bij te pakken. Ze zien er veelbelovend uit!

Kijken we eerst naar de verwachting zoals die door het Europese Centrum voor Middellange Termijn Verwachtingen (ECMWF) in het Engelse Reading is gemaakt, dan valt daaruit op te maken dat de kans op warmer dan normaal weer in de maanden juni, juli en augustus dit jaar voor het grootste deel van Nederland op tussen 70 en 80 procent wordt ingeschat met als afwijking naar boven een gemiddelde van een halve tot rond een hele graad. Het normale zomergemiddelde in Nederland is overigens 16,6 graden over de maanden juni, juli en augustus. Het record voor De Bilt staat op 18,7 graden en stamt uit de zomer van 1947. Het ECMWF verwacht deze zomer bij dit alles ongeveer de normale hoeveelheid neerslag (200 millimeter).


Het overgrote deel van de verwachtingen laat zien dat het zeewater op de Grote Oceaan de komende tijd langzaam warmer wordt. De verwachtingen vanuit Europa, onder meer die van het ECMWF, laten daadwerkelijk een El Nino (warme fase) beginnen. Veel andere verwachtingen gaan van hooguit een neutrale situatie (met normale temperaturen) uit. De komende maanden zullen laten zien wie er gelijk had.

Ook de Engelse Met Office heeft zijn verwachting uitgegeven. Net als het ECMWF verwachten de meteorologen van Met Office een warmere dan normale zomer. Zij schatten de kans daarop op 50 procent. Volgens de Met Office maakt een normale zomer een kans van ongeveer 30 procent en een koelere dan normale zomer een kans van slechts 20 procent. Aan neerslag wordt de normale hoeveelheid tot iets minder dan normaal verwacht. Op de kaartjes hieronder is te zien dat deze verwachtingen voor een groot deel van Europa gelden. En die gebieden komen redelijk overeen met de regio’s uit de verwachting van het ECMWF.


De zomerverwachting van Met Office. In een groot deel van Europa worden boven normale temperaturen verwacht in de maanden juni, juli en augustus.


De neerslagverwachting van Met Office laat zien dat de kans op droger dan normaal weer in het warme gebied ook significant is.

Waarom een warme zomer?
Behalve de verwachting zelf is natuurlijk ook de reden interessant op grond waarvan de diverse instituten tot hun verwachting komen. Wie wat dieper graaft in de kaarten van het Europese model, ziet dat daarin een steeds terugkerend hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa de oorzaak moet zijn van het warmere dan normale weer bij ons. Boven vooral Finland en het noordwesten van Rusland worden duidelijk hogere luchtdrukstanden dan normaal verwacht. Bij ons komt de wind in dat geval vaker uit het oosten of zuidoosten, zijn de bovenluchten ook wat warmer dan normaal en kan het dus gemakkelijker zomerweer worden.


In het zeegebied tussen Indonesie en Peru zijn de temperaturen van het zeewater nu ongeveer normaal, zo laat dit kaartje zien. We komen uit een periode waarin de zeewatertemperaturen in het bewuste gebied juist lager waren dan normaal.

Ook de Met Office ziet een versterkte aanwezigheid van hogedrukgebieden boven het Europese vasteland als basis voor haar verwachting dat ons een warme en mogelijkerwijs dus ook relatief droge zomer te wachten staat. Volgens de Engelse meteorologen is het op gang komen van een El Niño (een warme zeestroom langs de evenaar in het zeegebied tussen Indonesië en Peru) tijdens de zomer de veroorzaker van die zomerse hogedrukgebieden boven Europa. Bij Met Office zeggen ze een statistisch verband te hebben gevonden tussen de aanwezigheid van opwarmend zeewater in de Grote Oceaan en de hogedrukgebieden boven Europa.


De mogelijkerwijs warme en relatief droge zomer zou volgens de meteorologen van Met Office samenhangen met een ophanden zijnde El Nino (warme zeestroom) in het gebied langs de evenaar tussen Indonesie en Peru. Boven Europa zouden in dat geval vaker dan normaal hogedrukgebieden de kop opsteken die ons het mooie zomerweer zouden moeten brengen.

Voor het Verenigd Koninkrijk, het kerngebied van de verwachting van Met Office, zou dit neerkomen op een zomer met geregeld zonnige perioden en temperaturen af en toe boven 30 graden, zo specificeren de opstellers van de verwachting. Daarbij kunnen best ook eens forse regen- en onweersbuien voorkomen, zo denken ze, maar een herhaling van de zomers van 2007 en 2008 die door zware buien gedomineerd werden, zit er niet in, zo verwachten zij. Feitelijk gaat die verwachting ook op voor de rest van het warme gebied in de verwachting.

Wat moet je met zo’n verwachting
De verwachtingen voor de komende zomer mogen er goed uitzien, ze bieden geen garantie voor een goede afloop, zo is in het verleden gebleken. Het weer bij ons is er te grillig voor. Aan de andere kant is het wel zo dat we in ons deel van de wereld al lange tijd geen echt koude zomer meer hebben gehad. In de laatste 10 jaar waren alle zomers voor wat de temperatuur betreft normaal tot veel warmer dan normaal. Een koudere dan normale zomer zat er niet tussen. Zo bezien maken de temperatuurverwachtingen van beide instituten een goede kans.

Bij de neerslag ligt het beeld wat complexer. Hoewel de zomers van de voorbije jaren bijna allemaal een normale tot een duidelijk boven normale hoeveelheid regen lieten zien, zaten er ieder jaar wel lange droge perioden in. Vooral de augustusmaand heeft zich doen gelden als de grote regenbrenger. Zodra het zeewater eenmaal op temperatuur is en de bovenlucht geschikt voor het aanmaken van buien, wil het wel regenen, zo weten we inmiddels maar al te goed. En dan is een eerder in de zomer opgebouwd neerslagtekort ook zo weer weggewerkt. Misschien is het ook wel daarom dat er in de neerslagverwachtingen voor de zomer van de beide weercentra een veel minder duidelijk signaal zit dan in hun temperatuurverwachtingen.

Meteo Consult
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
12 mei 2009, 18:22 uur | Bericht #3853
JA idd , wat op dit moment boven frankrijk ligt ( 11-05-2009) lijkt dan toch qua klimaat boven ONS te gaan komen , tenmiste , ik hoop het
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 155 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 155, lezen 2 mensen het topic ""Weerdagboek"".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden