Al een aantal dagen ligt er een storing boven Europa in een bijna horizontale lijn van het zuiden van Engeland, via Noord-Frankrijk, België, het zuiden van Duitsland tot aan de Oekraïne, waarna hij met een krul omhoog gaat naar de Baltische Staten. Deze storing is de grens tussen warme lucht in het zuiden en de wat koelere lucht in het noorden van Europa. Al dagen zie je daardoor een mooie verdeling met in de zuidelijke landen veelal zonnig en warm weer met lokaal temperaturen tot 30 graden, dan op de eerdergenoemde lijn een zone met veel regen- en onweersbuien en noordelijk daarvan redelijk kalm lenteweer, maar met relatief wat lagere temperaturen.
De grens van warme lucht in het zuiden en wat koelere lucht in het noorden wordt op deze kaart aangegeven met een vrij horizontaal en langgerekt front.
Er ligt een hogedrukgebied boven de Noordzee en dit pendelt af en toe wat heen en weer tussen de Noorse zee en de Noordelijke Noordzee. Ook in het zuiden, in de buurt van Italië, regeert een hogedrukgebied. Tussen deze beide weersystemen in bevindt zich een band met relatief lage luchtdruk. De lucht in het zuiden van Europa is al behoorlijk warm met bovenlucht temperaturen van meer dan 10 graden. In het zuiden van Spanje lokaal zelfs 20 graden. In het noorden is de lucht minder warm met op enige hoogte temperaturen van 0 tot 3 graden. Dit verschil is natuurlijk al relatief groot en ook aan de grond zien we daardoor grote variaties in de temperaturen.
In het zuidoosten van Spanje, het zuiden van Frankrijk, Italië, aan de Kroatische kust en in de overige Balkanlanden, Griekenland, maar ook langs de Turkse west- en oostkust stijgt het kwik al bijna dagelijks tot waarden boven 25 graden, lokaal soms naar 30 graden. Nu lijkt daar niet zoveel bijzonders aan, maar voor mei is dat normaal gesproken vrij warm. De gemiddelden liggen in het zuiden van Europa in deze maand veelal tussen 18 en 23 graden.
De temperatuurverschillen die daarbij horen zie je op deze kaart goed terug. De rode waarden zijn temperaturen boven 20 graden en de geel gemarkeerde waarden liggen onder 20 graden. Bijna heel Zuid-Europa is rood en de noordelijke helft van het continent is geel gekleurd.
Koelere lucht in het noorden van Europa
In het noorden van Europa bevindt zich dus iets koelere lucht, maar dit is relatief gezien de warmte in het zuiden natuurlijk. De temperaturen wijken namelijk helemaal niet zoveel af van de gemiddelde temperatuur voor mei. In Nederland ligt de norm in deze tijd van het jaar rond 17 graden en ga je iets noordelijker kijken, in bijvoorbeeld het midden van Zweden, ligt het gemiddelde rond 13 graden en laten dat nou net de temperaturen zijn die daar de komende dagen voorkomen. Volgens de richtlijnen zitten we dus precies op schema voor de meimaand.
In Lindsdal, Zweden, is het net als in het zuiden van Europa zonnig, maar met relatief iets lagere temperaturen.
Grensgebied
Op de grens van beide luchtsoorten ligt een zone met veel bewolking en regen- en onweersbuien. De warme lucht vanuit het zuiden en de relatief koelere lucht in het noorden botsen daar namelijk op elkaar, waardoor er bewolking en buien ontstaan en met vrij hoge temperaturen zit daar ook regelmatig onweer bij. De machtstrijd tussen beide luchtsoorten duurt nu al een paar dagen en de ene keer wint de warme lucht en de andere dag de koelere lucht. Dit maakt dat in België, het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland het weerbeeld per dag, maar ook per regio sterk wisselt. De overgangszone is smal en bijvoorbeeld 50 kilometer verder naar het noorden kan het dus totaal ander weer zijn. Dit maakt een verwachting erg lastig.
In het Belgische plaatsje Spa is het echter bewolkt en regenachtig. Zij zitten precies op de grens van de warme en koelere lucht.
Nederland
Ook in ons eigen land is dat goed merkbaar. De zone met bewolking en buien ligt net ten zuiden van ons, maar bereikt af en toe wel net het zuiden van het land, waardoor het daar de komende dagen geregeld bewolkt en regenachtig is, terwijl het in het noorden van het land droog is en de zon daar volop schijnt. Schuift die lijn echter net een tiental kilometers verder naar het noorden, krijgt ook het midden van het land een stuk minder fraai weer. Op dit soort dagen is het voor meteorologen dan ook continu meekijken wat het front precies doet.
Bron: Meteo Consult