Hoewel de dag gisteren heel aangenaam begon met op veel plaatsen zonnige perioden en veelal droge condities, draaide het weerbeeld ’s middags op een paar plaatsen in Nederland even volledig om. Er werd een regenstoring verwacht vanuit het westen en deze zou tegen een uur of 3 in de middag de westkust bereiken en in een vrij rap tempo naar het oosten trekken. Precies zo gebeurde het ook, maar voorafgaand aan die regenstoring ontstonden een paar buien die lokaal uitgroeiden tot stevige hagel- en onweersbuien.
Rond het middaguur groeide een stapelwolk boven de grens van Zeeland en Zuid-Holland uit tot een bui. Rotterdam meldde toen al snel hagel en op de radarbeelden zag je hem groeien en actiever worden. Binnen een uur bevond de bui zich al in de buurt van Flevoland en al snel ontstonden er op meerdere plaatsen in het land nog enkele van dit soort buien met regen, hagel en onweer. In een vrij strakke lijn trokken de buien naar het noordoosten weg.
De regenstoring bereikte rond 3 uur in de middag de westkust, maar daar vooruit ontstonden een paar losse regen-, hagel- en onweersbuien.
Al snel ontstonden er verspreid over het land meer van die buien.
Tegen een uur of 7 's avonds klaarde het in het westen achter de regenstoring al weer flink op
De temperatuur steeg naar een graad of 14 aan de kust en in het binnenland werd het maximaal 18 graden, maar in de buien koelde het ineens behoorlijk af. In Lelystad, Flevoland, was het voordat de buien overtrokken nog 18 graden, maar op het moment dat het zover was, koelde het vrij snel af naar nog maar 9 graden. Binnen een uur dus bijna 10 graden temperatuursverschil! In de opklaringen die daarna volgden warmte het heel geleidelijk weer iets op.
Veel wind
Aan de voorkant van de regenstoring trok de wind in het hele land flink aan naar soms windkracht 7 aan de kust, maar ook boven land waaide het stevig met veelal windkracht 4 of 5. Toen de buien echter overtrokken, ging het even nog harder waaien, waarbij op diverse plaatsen een 10-minuten gemiddelde van 8 Beaufort gehaald werd, ofwel 40 knopen. Ook traden er zware windstoten op met lokaal 50 knopen, rond 100 kilometer per uur.
Door de sterke wind en windstoten werd er veel zand en stof de lucht ingeblazen. Foto: Corina Magielse.
Door de droogte van de afgelopen tijd werd hierdoor veel los stof en zand de lucht ingeblazen. Op diverse plaatsen verslechterde het zicht op de wegen in een mum van tijd en moesten fietsers de ogen bijna dichtdoen of afstappen.
Tegen een uur of 5 waaide het in onder andere Oudleusen, in de provincie Overijssel, net voor passage van een onweersbui zo sterk dat een grote eikenboom om werd omgeblazen. Ook veel kleine boompjes bleven niet overeind staan en ook takken op de weg zorgden voor verkeersoverlast. Vol in het blad hebben de bomen veel meer te lijden onder de wind, waardoor er veel meer takken afgerukt worden dan in bijvoorbeeld de winterperiode. Na het overtrekken van de bui en de snel volgende regenstoring klaarde het fel op. Er was vrijwel geen wolkje meer aan de lucht en de zon had dus nog even alle ruimte.
In Oudleusen waaide een oude eikenboom om. Foto: Reinier van Assen.
Zeer lokaal
Omdat de buien in een strakke lijn vanuit Zeeland richting Groningen trokken, heeft een groot deel van het land helemaal niets gemerkt van de buien. Het waaide flink, maar bijvoorbeeld in het zuiden van het land overheersten toch de zonnige perioden. De uiteindelijke regenstoring die volgde trok het hele land van west naar oost over, maar de meeste neerslag werd daarop in het noorden van het land verwacht. In grote delen van bijvoorbeeld Brabant was het de hele dag prachtig lenteweer.
Bron: Meteo Consult
Het was een grote stapelwolk met een groot regengordijn eronder, de bui was toen pas net begonnen maar het gaf wel een heel mooi gezicht toen ik gisteren terug naar Rozenburg aan het fietsen was.
Het koufront bracht hier 1.2 mm regen en een windstoot van iets meer dan 80 km/u, de bladeren woeien alweer van de bomen af en de bomen maakten enorme herrie. Her en der heb ik in het dorp ook alweer afgebroken takken zien liggen.
Het koufront stelde met kort wat regen en kort harde wind niet zo gek veel voor hier. Het was met de bui die hier begon en de radar weer visueel voornamelijk genieten voor mij. De wind veroorzaakte wel effe zo'n stoot dat alle deuren in huis meteen keihard dicht vlogen. De temperatuur zakte 8 graden in 45 minuten van ruim 18 graden naar ruim 10 graden.
Na het koufront klaarde het helemaal op met een aantal cumulus en het werd alweer snel 14-15°C. | Gewijzigd: 9 mei 2009, 14:06 uur, door Martijn17
---------------------------------------------------------------------------------
Ik wist dat het aardig koeler werd, maar zoveel?
Ghe ging nog schuilen onder een bruggetje, leek me niet verstandig om door te gaan werken(werk = buiten)
Wel dat het flink ging waaien