Lang voor er sprake was van de 'Big Apple' is de kust waar nu New York ligt getroffen door een tsunami. Wetenschappers zoeken een verklaring voor afzetting die ze in New York en New Jersey gevonden hebben. Die kan er enkel door een fenomeen met een enorme kracht gedropt zijn. Daarom denken ze dat een heel zeldzame Atlantische vloedgolf 2.300 jaar de kust van New York overspoeld heeft.
Golf of superstorm
Vandaag zou een vloedgolf rampzalige gevolgen hebben voor het dichtbevolkte New York. Het klinkt dan ook onwaarschijnlijk dat de stad door een golf overspoeld kan worden. Toch moet ongeveer 2.300 jaar zo'n fenomeen plaatsgevonden hebben. Wetenschappers denken ook aan andere scenario's, maar betwijfelen of een storm in staat is om het materiaal zo ver te verspreiden. "Als het geen vloedgolf was, dan moet het een superstorm geweest zijn", zegt Dr. Steven Goodbred van Vanderbilt University.
Aardbeving
Als de theorie over de vloedgolf klopt, moet er nog een fenomeen geweest zijn om de golf te creëren. De meest logische verklaring is een zeebeving, maar sommige wetenschappers denken aan de inslag van een asteroïde. Volgens Goodbred zou de golf niet zo krachtig geweest zijn als de tsunami die in 2004 zware schade aanrichtte in Indonesië.
Atlantische vloedgolf
Hoewel een tsunami in elke oceaan kan ontstaan, zijn ze veel frequenter in de Pacifische en de Indische Oceaan. Daar zijn zware aardbevingen onder de zeebodem immers talrijker. Onder de Atlantische oceaan zijn zeebevingen heel zeldzaam en daardoor is het risico op een tsunami minder groot. In 1929 trof een vloedgolf de kust van Newfoundland in Canada. Na een aardverschuiving onder de Atlantische zeebodem ontstonden drie golven van drie tot vier meter die de kust drie uur na de aardbeving overspoelden. Deze vloedgolf is echter een zeldzaam fenomeen gebleven voor de Atlantische kusten.
Bron Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:30 uur, door Joyce.s