De term westcirculatie horen we regelmatig terug in de weersverwachting. Wat is de westcirculatie en wat voor effect heeft het op het weer in bij ons? In dit artikel wordt ingegaan op het fenomeen westcirculatie.
Wat is de westcirculatie?
Met de westcirculatie wordt gewoonlijk de krachtige westelijke stroming die boven de Atlantische Oceaan heerst bedoeld. Deze zorgt ervoor dat zachte en vochtige lucht ons land een groot deel van het jaar weet te bereiken. Aan de westcirculatie danken we ook ons gematigde klimaat met zachte winters en koele zomers.
Hoe ontstaat de westcirculatie?
De westcirculatie bestaat uit sterke westenwinden. Wind is uiteindelijk altijd het gevolg van temperatuursverschillen. Deze hebben we te danken aan onze zon die de evenaar sterker opwarmt dan de polen. Door de verschillen in temperatuur ontstaan wereldwijd circulatiepatronen om deze instabiliteit op te heffen. Op gematigde breedten gebeurt dit door middel van de westcirculatie.
Waar komt de westcirculatie voor?
De westcirculatie komt zowel op het zuidelijk als het noordelijk halfrond op gematigde breedten voor. Bij ons is dit ruwweg het gebied tussen IJsland en de Canarische Eilanden. Het zeegebied ten zuiden van Zuid-Afrika wordt bijvoorbeeld ook gekenmerkt door krachtige westenwinden.
Wat zijn de gevolgen van de westcirculatie?
De westcirculatie is zoals eerder al gezegd een mechanisme om de instabiliteit ontstaan door de zonnewarmte te compenseren. Door toenemende temperatuursverschillen wordt de atmosfeer instabiel en ontstaan depressies. Deze zorgen voor een noord-zuid transport van warmte. Het uitwisselen van energie gaat niet altijd zonder slag of stoot want depressies gaan soms gepaard met stormwinden, hoge golven en zware neerslag.
Westcirculatie in Nederland
Wij hebben het hele jaar door in mindere of meerdere mate te maken met de westcirculatie. De westcirculatie is het sterkst in de winter omdat dan de temperatuursverschillen tussen noordpool en evenaar het grootst zijn.
©Weeronline