Wanneer een land een zeeklimaat heeft betekent dit dat het klimaat in dat land grotendeels wordt beïnvloed door de nabijheid van de zee of oceaan. Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, dit betekent koele zomers en zachte winters. Met "klimaat" wordt in de meteorologie de gemiddelde omgevingsomstandigheden (temperatuur, windsnelheid, neerslag, temperatuurverschil tussen dag en nacht en tussen de seizoenen) bedoeld in een bepaald gebied op aarde. Verschillende gebieden op aarde hebben een een ander klimaat. Deze verschillende klimaten worden geclassificeerd aan de hand van de klimaatclassificatie van Köppen.
Volgens deze klimaatclassificatie heeft Nederland een zeeklimaat (Cf-klimaat, volgens Köppen) en is daarom een gematigd klimaat (C-klimaat). Een gematigd klimaat karakteriseert zich door het feit dat de droogste maand van het jaar een gemiddelde maandneerslag heeft van tenminste 30 mm en de gehele neerslagsom ongeveer verspreid valt over het hele jaar.
Voor Nederland geldt dat het klimaat sterk beïnvloed wordt door de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan, die ook de Noordzee opwarmt. Dit komt door de overheersende westelijk tot zuidwestelijke winden, die de warme lucht vanaf zee naar ons land brengen. Hierdoor heeft Nederland een veel gematigder klimaat dan bijvoorbeeld New Foundland, wat op dezelfde breedtegraad ligt, maar waar het in de winter een stuk kouder is.
De warme golfstroom zorgt ervoor dat het Noordzeewater niet veel kouder wordt dan circa 5°C. De laagste temperatuur van het zeewater wordt bereikt in maart. Door dit relatief warme water heeft Nederland doorgaans te maken met zachte winters. Omdat het zeewater in de zomer ook niet heel warm wordt, krijgen we zomers doorgaans koele zomers. Door de grote invloed van de zee en dus de Golfstroom, heeft Nederland dus een gematigd zeeklimaat.
©Weeronline