Bij een voetbalwedstrijd in Ingoldingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn 26 mensen gewond geraakt. Vlak voor aanvang van het duel tussen twee jeugdteams sloeg de bliksem in. Drie van de spelers stonden tegen een hek geleund en raakten zwaargewond. Eén van hem moest zelfs worden gereanimeerd.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:13 uur, door Joyce.s
In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg werd gisteren nietsvermoedend een voetbalwedstrijd tussen 2 jeugdteams gespeeld. Tijdens het inspelen, vlak voor aanvang van het duel tussen beide teams, sloeg de bliksem echter in. 26 mensen raakten hierdoor gewond, waarvan 3 er ernstig aan toe zijn. Zij stonden tegen een metalen hek, waar de bliksem via geleidde. Blikseminslag bij mensen komt alleen in Nederland normaal gesproken al ongeveer 10 tot 15 keer per jaar voor. 26 Personen tegelijk is echter een vrij uitzonderlijke situatie. Tweederde van de getroffenen overleeft gemiddeld gesproken de (directe) inslag, maar blijft vaak ernstige en blijvende gevolgen ondervinden. Het letsel dat een persoon oploopt is echter afhankelijk van het pad dat de stroom door het lichaam aflegt. De inslag vindt meestal in het hoofd of in de halsstreek plaats; via de mond, neus, ogen of oren, waarna de uitstroom meestal plaatsvindt via de ledematen. Een (tijdelijke) hartstilstand, brandwonden en interne (orgaan)schade zijn veel voorkomende gevolgen.
Zaterdag 2 mei ontstonden er boven het zuiden van Duitsland een paar stevige regen- en onweersbuien. 26 Jeugdige voetballers werden door een blikseminslag getroffen.
In vrijwel heel Duitsland was het gisteren zonnig lenteweer en de temperatuur liep op naar een graad of 20. Een band van hogedruk ligt en lag ook gisteren boven een groot deel van Duitsland en deze was de veroorzaker van het aangename weer. In de loop van middag ontstonden er vooral in het zuiden van Duitsland echter de zogenoemde dagelijkse gang buien en een enkele daarvan groeide uit tot een flinke onweersbui. Ook boven het plaatsje Ingolstadt, liggend tussen de grotere plaatsen Nürnberg en München in, gebeurde dit. Binnen een half uur ontstonden er stevige buien en volledig onverwacht sloeg de bliksem in een lichtmast bij het voetbalveld in.
Deze kaart toont dat vooral de zuidelijke helft van Duitsland te maken had met de buien.
Dagelijkse gang
De dagelijkse gang in het weer wordt aangestuurd door de zon. ’s Ochtends is de grond nog een stuk koeler dan in de middag, want ’s middags heeft de zon al flink zijn best gedaan en door instraling wordt de aarde warmer. Het aardoppervlak warmt de lucht erboven op en de warme lucht stijgt op. Mits de lucht vochtig genoeg is, is de kans groot dat dan er ‘dagelijkse gang’ buien gaan ontstaan. Je ziet dat vaak gebeuren op een heldere ochtend. Er is in eerste instantie nog geen wolkje aan de lucht, maar door het oplopen van de temperatuur stijgt als het ware de opgewarmde lucht op en er vormen zich dan stapelwolken. Als de wolken in de hoogte voldoende kunnen doorgroeien, ontstaan er gemakkelijk regen- of onweersbuien. Zodra de zon ondergaat wordt het aardoppervlak niet meer zo veel opgewarmd en lossen veel van de buien weer op. Met vaak weer een vrijwel heldere avond en nacht tot gevolg.
De bliksem sloeg in Duitsland waarschijnlijk in via een nabije lichtmast. Foto: Steven Hulzebos.
Onweersbuien
Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden. Waar de bui precies gaat vallen, is in de regel pas kort van te voren vast te stellen, maar hoe zwaar (intensiteit van bijvoorbeeld neerslag, hagel, windstoten en bliksemactiviteit) de bui gaat worden is tegenwoordig redelijk goed te verwachten. Er treden op dat moment vaak grote temperatuursverschillen op, de lucht moet voorzien zijn van voldoende vocht en er waait veelal een sterke wind hoger in de atmosfeer (straalstroom). De buien ontstaan vaak in een vochtig overgangsgebied van warm naar veel kouder weer en bevatten enorme hoeveelheden onderkoeld water en op hoogte ijskristallen, waardoor ze veel neerslag kunnen opleveren. Ook kan de temperatuur tijdens zo’n bui binnen een half uur 10 tot 15 graden dalen.
De dagelijkse gang stapelwolk groeit steeds verder in hoogte en vormt uiteindelijk een regen- of onweersbui
Hoewel een onweersbui zich meestal luid en duidelijk aankondigt, blijft bliksem een minder duidelijk te voorspellen onderwerp. Bij naderend onweer is het dan ook raadzaam om naar binnen te gaan of in uw auto te blijven zitten.
Slecht weer in Oostenrijk
Dezelfde buien die in het zuiden van Duitsland zijn ontstaan, trokken in de loop van de middag en avond richting het zuiden en hebben vooral in het oosten van Oostenrijk voor slecht weer gezorgd. Er viel veel neerslag en boven 2000 meter was dit veelal sneeuw. Bij het plaatsje Sölden in Tirol ontstond hierdoor een lawine op 3000 meter hoogte, waarbij een aantal toeristen omkwamen.
Later in de middag schoven de buien verder naar het zuiden en zorgden in Oostenrijk voor veel sneeuw op hoogte.
Bronnen: Meteo Consult, NOS, KNMI, Wetter24.de