De Franse kustlijn in het zuidwesten van het land is zonder twijfel een van de mooiste van Europa. Gigantische lagunes, delta's, rotsachtige oevers, prachtige stranden en enorme duinen strekken zich uit van de grens met het noorden van Spanje tot aan de rivier de Gironde. Het stijgende zeeniveau dreigt die pracht echter te verwoesten.
Krachtige golven
Erosie is de belangrijkste bedreiging voor de Atlantische kust. "Er ligt te weinig zand op de stranden. Dat is het gevolg van een periode van opwarming", zegt geoloog Cyril Mallet. Door de hogere temperaturen worden de kusten immers getroffen door meer hevige stormen en felle regenval. De golf van Biskaje wordt door haar ligging sowieso al niet gespaard door de oceaan. Krachtige golven sleuren elk jaar 500.000 kubieke meter zand - dat zijn 200 Olympische zwembaden - mee naar het zuiden. Kliffen zakken weg in de zee, stranden verdwijnen en duinen die bossen en dorpen beschermen, zijn in gevaar.
Werk zonder einde
Slechts tien procent van de kust is bewoond, maar de populatie neemt wel toe. Bovendien is de streek vooral in de zomer populair bij toeristen. De stranden leveren de toeristische sector jaarlijks 1,4 miljard euro op. Als ze zouden verdwijnen, betekent dit een ramp voor de inwoners die van toerisme leven. Er bestaan wel plannen om de stranden tegen erosie te beschermen, maar meestal moet er dan zand aangevoerd worden. Het aanvoeren van zand is echter een complex en duur werk zonder einde.
Heel wat stranden zijn de voorbije jaren een stuk kleiner geworden. Het lijkt nu al duidelijk dat de mens deze strijd tegen de natuur nooit kan winnen. Terugtrekken zal misschien de enige oplossing zijn.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:52 uur, door Joyce.s