Het noorden van Italië is de komende dagen in de ban van een vrij hardnekkig lagedrukgebied dat zich vandaag boven Corsica bevindt en heel geleidelijk met een noordelijke stroming richting de zuidelijke Alpen trekt. De regio’s rondom Milaan, maar ook het iets zuidelijker gelegen Genova kunnen vandaag en morgen al een paar hoosbuien verwachten. Maar daar blijft het echter niet bij.
Precies tijdens de meivakantie slaat het weer in Nederland een beetje om in een wat wisselvalliger weerbeeld en voor veel mensen is dit dan ook het juiste moment om een paar dagen in Frankrijk of Italië door te brengen om alsnog van de zon te gaan genieten. Laten juist deze landen de komende dagen nou net een stuk natter zijn dan onze eigen kikkerlandje. Vooral in het noorden van Italië gaan deze week een paar stevige hoosbuien vallen met als eindresultaat later deze week zo’n 300 millimeter regen. Dit terwijl er in Nederland slecht een millimeter of 10 gaat vallen.
Het Europese weermodel ECMWF berekent in 72 uur meer dan 150 millimeter neerslag in de bergen ten noorden van Milaan.
Stijgbewegingen: slingerend front
Vandaag al ligt er een koufront parallel aan de zuidelijke kustlijn van Italië en deze trekt in de loop van de dag en nacht geleidelijk richting het noorden. Boven de Alpen wordt de storing juist terug naar het westen geduwd en blijft daarna een beetje boven de bergen zwabberen. Het is in feite een gevecht tussen de koelere lucht die de zachtere lucht probeert te verdrijven, waardoor de lucht opstijgt. En deze sterke stijgbewegingen resulteren vaak in bewolking en neerslag.
Morgen vormt zich vervolgens een complex lagedrukgebied boven de Alpen, een lagedrukgebied met meerdere kernen, en de hoeveelheden neerslag die dan gaan vallen zijn aanzienlijk. In de bergen ten noorden van Milaan wordt vanavond en morgen meer dan 150 millimeter neerslag verwacht en ook de dagen daarna komt daar nog bijna 100 millimeter bij.
Een combinatie van meerdere weermodellen geeft echter nog hogere neerslagsommen voor Italie.
Stijgbewegingen: Hoger in de atmosfeer
De intensiteit van de buien is behoorlijk groot en dat komt grotendeels doordat de activiteit hoger in de atmosfeer zeer hoog is. Ook daar zijn het vooral stijgende luchtbewegingen die overheersen, waardoor de buien aan de grond nog eens extra getriggerd worden en uitgroeien tot stevige exemplaren met daaruit veel neerslag en ook geregeld gepaard gaan met onweer en hagel.
Net als aan de grond vormen zich in de bovenlucht ook hoge- en lagedrukgebieden en vandaag ligt er in de zogenoemde bovenlucht een trog, een uitloper van een lagedrukgebied, boven de Middellandse zee, ten zuidwesten van Italië. Deze is gevuld met koude lucht en tegelijk met het lagedrukgebied aan de grond schuift deze geleidelijk naar het noordoosten, waardoor de grootste activiteit precies boven het noorden van Italië komt te liggen.
Dinsdag vormt zich een complex lagedrukgebied boven Noord-Italie. De storing die daarbij hoort brengt ook Nederland van tijd tot tijd wat regen.
Stijgbewegingen: Bergketen
Toch is dit niet de enige reden dat de buien uitgroeien tot buien van formaat. Ook wordt de lucht namelijk nog extra gestimuleerd om op te stijgen, doordat deze met een zuidelijke stroming tegen de bergen aanwaait. Aan de voorzijde van die trog wordt de stroming in de bovenlucht zuidelijk en ook aan de voorkant van het lagedrukgebied aan de grond waait er tegelijkertijd een zuidelijke wind. De lucht wordt hierdoor gedwongen om een opwaartse beweging te maken en dit resulteert natuurlijk in nog meer activiteit van de reeds bestaande buien en er vormen zich gemakkelijk meer buien.
Nederland
Ook Nederland is de komende dagen in de ban van diezelfde storingen die van west naar oost over Europa trekken en ook bij ons levert dat nu en dan wat neerslag op. De verwachtte hoeveelheid neerslag is in Nederland echter een stuk lager. Morgen vooral in het noorden en noordoosten naar verwachting 5 tot 10 millimeter, maar in de rest van het land blijven de neerslagsommen beperkt tot 1 of 2 millimeter. Woensdag valt er in het noordoosten van tijd tot tijd nog wat regen, maar vanaf Koninginnedag ziet het er al weer een stuk rooskleuriger uit met geleidelijk ook weer hogere temperaturen.
Bron: Meteo Consult
In Italië zijn door regen en storm tenminste twee mensen omgekomen. Dat hebben Italiaanse media dinsdag laten weten. Windstoten tot 130 kilometer per uur op Sicilië kostte een parkeerwachter uit Palermo het leven. Hij werd geraakt door een grote tak. Een 62-jarige gepensioneerde uit de Siciliaanse stad Messina stierf doordat een losgeraakt toegangshek op hem viel.
Aardverschuivingen
In Noord-Italië zorgde regen voor aardverschuivingen en overstromingen. Een 70-jarige man wordt vermist na instorting van een meergezinshuis in Pavia, een provincie in de regio Lombardije. Delen van de noordelijke metropool Turijn overstroomden doordat de rivier de Po buiten zijn oevers trad.
Paus
Ook het bezoek van de paus dinsdag aan het door de aardbeving getroffen gebied Abruzzen viel bijna in het water. Wegens de storm is hij in plaats van met de helikopter met een auto naar het gebied gereisd.
© ANP