Apeldoorn
Koninginnedag is dit jaar speciaal, want we vieren niet de verjaardag van H.M. Koningin Beatrix, maar van oud-Koningin Juliana. En het is dit jaar de honderdste geboortedag van Koningin Juliana (1909-2004). Mede daarom zal H.M. Koningin Beatrix dit jaar 'thuisstad' Apeldoorn bezoeken.
Amsterdam
Uiteraard wordt er niet alleen in Apeldoorn feest gevierd. Ook in de rest van het land zijn er veel festiviteiten. Zoals elk jaar wordt het weer druk op het Amsterdamse Museumplein, waar veel bekende artiesten zullen optreden.
Koninginnenach(t)
In enkele steden, zoals Den Haag en Utrecht begint het feest (of de vrijmarkt) al de nacht voor Koninginnedag. De weersverwachting ziet er voor de mensen die hieraan mee willen doen niet al te best uit. De kans op regen is hoog, vooral voor de zuidwestelijke helft van het land, waaronder Den Haag. De minima liggen die nacht rond een graad of 8.
Koninginnedag
De verwachting is momenteel niet zo gunstig. De zon zal wel af en toe te zien zijn, maar er staan toch ook buien op het programma. De temperatuur ligt tussen 12 graden in het westen en 16 in het oosten.
©Weeronline
Het zou jammer zijn als alle activiteiten in het water zouden vallen, maar het zou niet voor het eerst zijn.
Toen Beatrix een paar jaar geleden ons dorp aandeed, kwam de hagel met bakken uit de lucht.
Toen ze weg was klaarde het op en werd het nog een heel aardige dag
Anyway, we hopen er maar het beste van 'veur deunderdag'....
Voorlopig lijkt Koninginnenacht droog te gaan verlopen met uitzondering van het noorden van het land, daar kan wat lichte neerslag gaan vallen (rond de 1 a 2mm). De temperaturen in de nacht lopen sterk uiteen. In het noorden wordt het zo'n 10 graden en in het zuiden ligt de temperatuur rond de 5 a 6 graden.
Gaan we nu kijken hoe Koninginnedag gaat verlopen.
De ochtend kan er in het noorden nog een druppel vallen maar dat mag geen betekenis hebben en de temperaturen liggen in het noorden ongeveer rond de 10 tot 12 graden. In het midden van het land verloopt droog en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. De temperaturen liggen in de ochtend ongeveer rond de 14 graden. In het zuiden is de meeste zon te zien maar ook daar kunnen wolkenvelden voorkomen en de temperaturen liggen ook daar rond de 14 graden.
De middag verloopt in het hele land droog maar de bewolking neemt wel wat toe en de temperaturen liggen ongeveer rond de 17 a 18 graden in het oosten en in het midden van het land tot zo'n 14 a 15 graden in het westen van het land.
De avond verloopt in het noorden oosten en in het noordwesten van het land droog. In het midden, zuid(oost)en, zuidwesten en in het westen kunnen er enkele buien voorkomen die gepaard kunnen gaan met een klap onweer. De temperaturen liggen ongeveer rond de 16 graden in het oosten tot zo'n 14 graden in het westen van het land.
©onweer-online
Voorlopig lijkt Koninginnenacht droog te gaan verlopen met uitzondering van het noorden en het oosten van het land, daar kan wat lichte neerslag gaan vallen maar dat zal geen betekenis hebben. De temperaturen in de nacht zijn ongeveer 5 a 6 graden in het zuidoosten van het land tot zo'n 10 graden in het noordwesten en op de wadden.
Nu even kijken wat de dag zelf gaat brengen.
In de ochtend lijkt het overal droog te gaan verlopen alleen in het oosten kan er een drup regen vallen maar dat heeft geen betekenis. Elders wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperaturen liggen in de ochtend zo rond de 14 a 15 graden alleen in het uiterste noorden en zuiden komt het kwik niet verder dan 12 a 13 graden.
De middag verloopt mooi en geregeld laat de zon zich zien maar er komen ook wolkenvelden voor en het blijft overal droog. De temperaturen liggen ongeveer rond de 18 a 19 graden in het binnenland tot zo'n 13 a 14 graden in het noordwesten van het land.
De avond verloopt ook droog met uitzondering van het noordoosten, daar zouden wat buitjes kunnen voorkomen die mogelijk gepaard kunnen gaan met onweer. Elders wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. De temperaturen voor de avond zijn ongeveer 15 a 16 graden in het binnenland tot zo'n 13 graden in het noordwesten van het land.
©onweer-online
Tevens blijft ook het zuid westen gevoelig voor neerslag en veel bewolking.en gematigde temperatuur.
Aangename temperaturen zijn deels in het oosten v/h.land. op koninginnedag.door invloed van wat hoog wat boven noord duitsland zit met daar temp. van max 23 terwijl het in het zuiden van duitsland maar max 13gr is. de scheidingslijn met warme luchtsoort zit nu ten oosten / noorden van ons land maar zal naar vewachting op gaan schuiven naar het westen en dat daarom de betere papieren voor het oosten van het land zijn.
Dus voor het noorden /oosten ziet het er goed uit.tot max 19gr.
| Gewijzigd: 28 april 2009, 13:31 uur, door Bronk
Een groot deel van de bevolking viert het de Koninginnedagfeesten uitbundig en als het even kan in de buitenlucht. Daarmee staat en valt alles met droog weer en niet al teveel wind. Immers, een nat pak halen als je nog een hele dag moet feesten, is natuurlijk geen pretje. Daarnaast staan er bij alle feestelijkheden vaak ook attracties en tenten, zodat veel wind absoluut niet gewenst is.
Op Koninginnedag is droog weer meer dan welkom, zeker met alle buitenactiviteiten. Foto: John Dalhuijsen.
Toch is zonnig en warm weer ook niet altijd gewenst. De zonnestraling begint op dit moment steeds krachtiger te worden. Deze kracht van de zon wordt uitgedrukt in de UV-index. Deze index loopt van 0 tot 10. In Nederland is een zonkracht van 9 of 10 echter onwaarschijnlijk, daarvoor moet je naar zuidelijker gelegen oorden. Bij onbewolkt weer hebben we op dit moment een UV-index van 4 tot hooguit 5. Dit betekent dat een gemiddelde huid ongeveer 30 minuten onbeschermd aan de zon blootgesteld kan worden.
Toch is bewolking goed nieuws voor de feestvierders, want de UV-index is momenteel al behoorlijk hoog.
Risico’s van zonnig en warm weer
Kortom, bij zonnig weer is het verbranden van de huid een serieus risico. Daar komt bij dat mensen ook nog eens veel kunnen zweten, zeker als de temperaturen flink oplopen. Uitdroging vormt dan een tweede risico, met name in combinatie met alcohol. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan het lichaam.
In deze aprilmaand zijn wij tot voor kort getrakteerd op zonovergoten, warm en droog weer. Een compleet ander weerbeeld met bijvoorbeeld winterse neerslag en temperaturen ver onder de norm komt echter ook weleens voor. De windrichting is hierbij bepalend. Een noordenwind betekent lage temperaturen en soms zelfs de eerder genoemde winterse neerslag. Een wind uit het zuiden brengt af en toe zonovergoten en warm weer.
Verbetering op komst?
Op dit moment (dinsdag 28 april) bevinden wij ons even in een ‘weerdip’. We worden namelijk ingeklemd tussen twee storingen, maar de komende dagen is verbetering op komst. De weerkaarten laten zien dat de storingen die op dit moment zonneschijn weten te temperen, binnen korte tijd helemaal gaan verdwijnen. Daarmee komt er een einde aan bewolking en regen. Hogedrukgebieden gaan dan ook steeds meer hun stempel drukken op het weer in ons land.
De storingen zijn op 30 april helemaal verdwenen.
Tijdens de Koninginneavond- en nacht (woensdagavond en donderdagnacht) wordt in het noordoosten nog enige bewolking verwacht. Deze bewolking is verder onschuldig, want meer dan een enkel spatje lijkt hier niet uit te vallen. Op andere plaatsen is het helder en dit betekent dat het daar gewoon droog blijft. Een goede start dus voor de verschillende vrijmarkten aan de vooravond van de feestdag op 30 april.
In de Koninginnenacht is er vooral in het noordoosten nog bewolking aanwezig.
Zonnig en droog?
De Koninginnedag zelf start zonovergoten, maar in de loop van de dag zullen enkele stapelwolken de zon wel geregeld gaan temperen. Zoals hierboven beschreven, is dat geen ramp want dit betekent dat mensen minder rekening hoeven te houden met verbranding. Er staat verder weinig wind en ’s middags loopt het kwik op naar zo’n 16 tot 20 graden. Niet al te warm dus, en ook dat is gunstig. Toch zal het niet overal droog blijven. Bij deze temperaturen ontstaan namelijk, vooral in het zuiden van het land, enkele lokale buien. Bij deze buien kan soms ook een onweersklap voorkomen.
De maximumtemperaturen op Koninginnedag zijn aangenaam.
In eerste instantie is het zonovergoten, maar in de loop van de dag ontstaat er wel bewolking. Deze kaart geeft aan waar de meeste bewolking wordt verwacht. Hoe donkerder de kleur, hoe meer bewolking.
©Meteo Consult
Zoals de kaarten er nu voorliggen lijkt Koninginnenacht droog te gaan verlopen. Wel kan er in het noorden en in het zuidwesten van het land bewolking voorkomen en elders is het helder. Op plaatsen waar het helder is kan er gemakkelijk mist gaan ontstaan. De temperaturen liggen in de nacht ongeveer rond de 8 a 9 graden in het noorden tot zo'n 4 a 5 graden in het zuiden van het land.
Nu even kijken wat de dag zelf gaat brengen.
De ochtend begint met mist in het binnenland maar die lost al vrij snel op, in het noorden komt er bewolking voor alleen in het zuidwesten zal de zon te zien zijn. De temperaturen in de ochtend lopen sterk uiteen. Zo wordt het in het noordoosten en oosten zo'n 15 a 16 graden en in het noordwesten komt het kwik niet hoger dan een graad of 12.
De middag verloopt over het algemeen zonnig maar er komen ook wolkenvelden voor. In het noordoosten bestaat er de kans dat er wat lichte neerslag kan gaan vallen maar dat mag geen betekenis hebben. De temperaturen voor morgenmiddag zijn ongeveer 20 a 21 graden in het oosten tot zo'n 14 a 15 graden in het westen van het land. Op de waddeneilanden kan het kwik nog ietsjes lager komen te liggen. De wind is zwak in het binnenland 1-2 bft en aan de kust staat een matige wind 3-4 bft en komt vanuit het zuidoosten.
In de avond krijgt het noordoosten en het oosten te maken met neerslag. Het zullen echter geen grote hoeveelheden zijn en ook bestaat er de kans op onweer. Elders wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperaturen voor morgenavond zijn ongeveer 15 a 16 graden in het oosten tot zo'n 13 graden in het westen van het land.
©onweer-online