De laatste tijd werden storingen in ons land op afstand gehouden, maar de komende tijd lijken wij hier toch iets vatbaarder voor te worden. Een opmerkelijke situatie doet zich tijdens het komende weekend voor. Een storing lijkt, in tegenstelling tot eerdere computerberekeningen, ineens over ons land te trekken en dat kan een totaal ander weerbeeld opleveren.
Het optreden van dergelijke timingsverschillen maakt een weersverwachting een stuk onzekerder, zeker wat de details betreft. Toch zijn deze situaties niet uniek. Hoger in de atmosfeer is komend weekend namelijk sprake van een meanderende stroming. Deze meandering in de bovenlucht betekent voor zaterdag dat storingen vanuit het zuiden onze kant op komen.
Deze bovenluchtkaart geeft een goed beeld van de meanderende bovenlucht. De gele kleur geeft de ligging van de warme lucht aan en de groene kleur de ligging van de koudere lucht. Hier tussenin waait de straalstroom, een wind op grotere hoogte in de atmosfeer die de motor is achter de verschillende storingen.
De modelrun van afgelopen dinsdag
Laten we de opeenvolging van de verschillende computerberekeningen of modelruns in chronologische volgorde bespreken. We beginnen met de run van dinsdag 21 april 0 uur. De computers berekenden in deze modelrun op zaterdag aanstaande een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ten westen van Frankrijk. Het bijbehorende warmtefront lag al ten noorden van ons en het koufront moest voor een groot deel het Franse vasteland nog bereiken.
Aanvankelijk leek een koufront op zaterdag nog ver uit de buurt te liggen.
Dinsdagavond werden de eerste timingsverschillen voor aanstaande zaterdag zichtbaar.
Tussen beide systemen in ligt relatief warme lucht. In vakjargon wordt dan ook wel gesproken van de ´warme sector´. Dit was dan ook te zien aan de temperatuur die voor aanstaande zaterdag verwacht werd. Op veel plaatsen lag deze ruim boven 20 graden. Er werd voor die zaterdag dan ook een flink zonnige dag verwacht, maar de lucht was wel behoorlijk vochtig. Dit betekende dat de ontwikkeling van stapelwolken en een lokale regen- of onweersbui niet onwaarschijnlijk zou zijn.
Toch maakte dit op dinsdagavond voor de verwachte maximumtemperaturen van aanstaande zaterdag nog niet veel uit, omdat het koufront ook nu pas in de avond of nacht over Nederland zou trekken.
12 uur later werden timingsverschillen zichtbaar
Op dinsdagmiddag begonnen de computers bij het ECMWF in het Britse Reading opnieuw te ratelen en in de eerste helft van de dinsdagavond werden de eerste gegevens beschikbaar. Hierop was zichtbaar dat het lagedrukgebied op zaterdag iets noordelijker zou komen te liggen, ofwel ten westen van het Kanaal.
Woensdagmorgen werd door de meest recente berekeningen van het Europese model echter aangegeven dat het koufront al zaterdag overdag over ons land zou trekken.
De koers van het koufront was volgens de inzichten van dinsdagavond nauwelijks gewijzigd, maar de voortbewegingssnelheid wel. Deze was volgens namelijk veel sneller. Dit betekende dat het koufront op zaterdag bijna boven centraal Frankrijk zou liggen. Ook nu zou het koufront pas op zaterdag in de avond of nacht ons land passeren, waardoor temperaturen van meer dan 20 graden overdag nog altijd waarschijnlijk waren.
Enorme versnelling
Op woensdagmorgen kwamen de nieuwste berekeningen van het ECMWF binnen en volgens deze run van 22 april 0 uur lag het systeem op de bewuste zaterdag rond het middaguur ineens boven ons land. Hiermee wordt de warme lucht dus veel eerder verdreven door de koude lucht achter het koufront. Het gevolg is dat de temperaturen op zaterdag ineens enkele graden lager uit zouden pakken. En dat is niet het enige. Het koufront veroorzaakt al eerder op de dag enige bewolking, waardoor de zon overdag een stuk minder de gelegenheid krijgt om te schijnen.
Dit betekent dat de relatief warme lucht op zaterdag veel eerder wordt verdreven door de frissere lucht achter het koufront. De maximumtemperaturen vallen dan ook een stuk lager uit.
Het oosten en noordoosten van het land liggen echter nog het langst in de warme sector (zie afbeelding hierboven) en hier worden dan ook de hoogste temperaturen verwacht. Mede hierdoor is er in deze regionen ’s middags nog altijd een lokale regen- of onweersbui mogelijk.
Bron: Meteo Consult