Het is nog even erg heet in de sunshine-state Californië. Records worden gebroken en het ozongehalte in de lucht is hoog. Een hittegolf brengt in het zuidwesten van de VS, in Californië, hoge temperaturen. Oude records worden gebroken, bijvoorbeeld in Santa Ana werd een maximum geregistreerd van 39,4 graden. Het oude record stond op 32,7 graden.
In San Francisco werd het 33,9 graden, met het oude record van 1986 op 28,9 graden. De komende dagen wordt de hitte verdreven. De wind draait van het warme oosten naar het veel koelere westen waar de lucht van over de oceaan aankomt. Voor de koelte arriveert, lopen de ozongehaltes in de lucht nog hoog op. In de middag en avond kunnen oudere mensen die daar gevoelig voor zijn, last hebben. In de hitte kunnen ook nog lokale onweersbuien ontstaan.
©Weathernews
In de staat Californië, gelegen aan de Amerikaanse westkust, worden op dit moment vrijwel dagelijks warmterecords gebroken. Een aantal records stond al eeuwenlang, maar is de laatste dagen voor de bijl gegaan. De temperatuur is in verschillende regio’s geregeld tot boven 100 graden Fahrenheit opgelopen, ofwel bijna 40 graden Celsius. En dat voor de maand april!
Nu staat Californië natuurlijk bekend als ´the sunshine state´, de zonnige staat, maar de temperaturen die op dit moment worden bereikt zijn uniek voor deze tijd van het jaar. De maandgemiddelde maximumtemperatuur voor bijvoorbeeld Los Angeles in april ligt op 19,7 graden Celsius en in San Francisco is het met een veelal aanlandige wind, noordwest tot west en veel water rondom de stad vaak net een paar graden koeler met 17,7 graden. In vergelijking met bijvoorbeeld de plaats Fresno, iets dieper landinwaarts gelegen, lopen de verschillen al snel uiteen met in de maand april al gemiddelde temperaturen van bijna 25 graden.
De hitte trekt nu heel geleidelijk richting het midden van Amerika. Aan de westkust koelt het heel voorzichtig weer iets af, maar koud is het zeker niet.
In Nederland is het verschil in temperatuur tussen de kustgebieden en het binnenland in deze periode ook goed merkbaar. Zodra de wind vanaf zee waait, wordt er koelere lucht het land ingeblazen. Het zeewater is in deze periode nog relatief koud en de kuststreken hebben daar als eerste mee te maken. Boven land warmt de lucht snel op en in het binnenland stijgt het kwik in de thermometer dan ook snel een paar graden meer, als de zon schijnt.
Santa Ana Winds
Ditzelfde geldt voor de kustgebieden in het westen van Amerika. Nu is het echter zo dat er de afgelopen dagen een aflandige wind opstak, een wind die vanaf het land naar de zee waait, ook wel de Santa Ana Winds genoemd. Dit zijn zeer hete en droge luchtstromen die vanuit de woestijnen de oceaan opgeblazen worden.
Een hogedrukgebied ten noorden van de staat Californië zorgde afgelopen dagen voor unieke temperaturen waarbij vele records werden verbroken.
In combinatie met een groot hogedrukgebied, dat noordelijk van de staat Californië ligt, levert dit tot aan de kustgebieden erg hoge temperaturen op. De dagwaarden rijzen dan ook de pan uit met in de plaatsen Santa Ana en Riverside 103 graden Fahrenheit, ofwel 39,4 graden Celsius. De hitte, samen met de sterk uitdrogende wind veroorzaakt veel overlast, maar ook bosbranden.
In Santa Ana is er sinds het begin van de officiële metingen (1916) slechts 1 jaar dat in de buurt komt van dit jaar en dat was 1986 met 91 graden Fahrenheit, ofwel 32,7 graden. Ook toen was het bloedheet langs de Amerikaanse westkust, maar het verschil tussen beide jaren is dermate groot ( 6,7 graden) dat er met recht van een spectaculair record gesproken mag worden.
Ook deze hond heeft een manier gevonden om iets af te koelen. Een koud zwembad in de tuin is met dit weer ook voor hem heerlijk! Foto: Jennifer Bjorklund, Californië.
Hittegolf in april 2008
Toch is het niet eerste keer dat het warm wordt in Californië in de maand april. Ook vorig jaar heerste er een hittegolf met op sommige plaatsen 38 graden. Zelfs de nachten bleven toen zeer warm. In Los Angeles kwam de minimumtemperatuur een paar nachten niet onder 20 graden uit. Van verkoeling was toen geen sprake en de brandweer had zijn handen vol aan de vele bosbranden die woedden. Met een zeer lage luchtvochtigheid (veelal onder 5%), een sterke wind en toen ook extreem hoge temperaturen werden ze echter flink tegengewerkt.
Hoe gaat het verder?
Komende dagen draait de wind heel geleidelijk weer terug naar het noordwesten tot westen, maar door aanhoudende hogedrukinvloed blijft de lucht vooral in het zuiden van Californië droog en warm. Er schuift een koufront van noord naar zuid en de temperatuur gaat hierdoor heel voorzichtig een paar graden omlaag, maar koud wordt het nog zeker niet met veelal 70 graden Fahrenheit, ofwel 21 graden Celsius.
Bronnen: Meteo Consult, NBC Los Angeles, Weather News USA, LA Times