Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
22 april 2009, 07:34 uur | Bericht #28631
We waaien weg...

Tussen hoge gebouwen heeft de wind vaak vrij spel. En dat kan behoorlijk misgaan. Laatst nog, waaide er een politieagent van z’n fiets. Met z’n tweeën zaten ze keurig naast elkaar, handen stevig op de mountainbike. Een windvlaag over het parkeerterrein van het Wilhelminaplein en een van de twee smakte tegen het asfalt.

Nu is het er rustig, op de Rotterdamse Kop van Zuid. Een licht briesje, zonnig. Maar er hoeft maar een beetje wind te staan en het gebied verandert in een soort windturbinecomplex. Als reusachtige wanden vormen de gebouwen kanalen waar de wind zo hard doorheen blaast dat het moeilijk is te blijven staan, bijna onmogelijk om elkaar te blijven verstaan, volgens Rick Huizinga. Hij is onderzoeker bij advies- en ingenieursbureau DHV en onderzocht windgevaar in hoogbouwgebieden. Uitkomst: we waaien allemaal weg, bij een beetje wind. Op de Kop van Zuid, bij het gemeentehuis in Rijswijk, Station Hollands Spoor in Den Haag en op andere plekken waar de voetganger niet meer is dan een speelbal in de armen van de rukwind.



Huizinga: ‘Ambtenaren en stedenbouwkundige ontwikkelaars realiseren zich te weinig dat het gevaar bestaat. Want een gevaar is het. Voor de horecaondernemer die een terras had gepland op een plek waar zijn stoelen over de stoep stuiteren, is het vervelend. Maar denk aan mensen die slecht ter been zijn, of aan kleine kinderen. Er zal maar net een auto langsrijden. Helaas moet er meestal eerst zoiets misgaan voordat overheden ingrijpen.’

Architecten, legt Huizinga uit, houden zich vaak alleen bezig met het gevaar op het niveau van individuele gebouwen. Om te zorgen dat je niet over de balustrade van een galerijflat geblazen wordt, bijvoorbeeld. Maar wat de wind tussen de gebouwen doet, daar wordt in de ontwerpfase van een gebied vaak weinig rekening mee gehouden. Die ruimte is van de gemeente, maar wie is er verantwoordelijk voor wat de wind daar doet?

Hoe mis het kan gaan, blijkt uit onderzoek van onder anderen Bert Blocken, universitair hoofddocent stedenbouwfysica van de Technische Universiteit Eindhoven. In Engeland overleden al eens twee oude vrouwen aan een schedelfractuur nadat ze omver werden geblazen.

Blocken: ‘Er wordt vaak een beetje lacherig over gedaan, over windgevaar. Maar dit kan er gebeuren als er niet over wordt nagedacht.’ Volgens Blocken zijn er vooral in ons land veel bureaus die zich bezighouden met dit onderwerp, door metingen met schaalmodellen in windtunnels. Of door computergesimuleerde windsituaties, zoals het bureau van Huizinga doet. Nederland is daarbij het eerste land ter wereld dat in 2006 een windnorm invoerde, om gevaar uit te sluiten. Maar de hamvraag is natuurlijk: wat valt er bij bestaande situaties aan te doen?

Rick Huizinga, voor de zonnige ingang van een kantoor op de Kop van Zuid: ‘Het helpt om bomen te planten, plantenbakken neer te zetten of schermen te plaatsen. Maar dat moet de gemeente wel willen.’ Bert Blocken: ‘En die helpen vooral op lokaal niveau, vlak bij zo’n scherm. Grote luifels bijvoorbeeld, of enorme doorlatende schermen, helpen de windstroom beter te verdelen. De beste maatregelen zijn heel grove maatregelen. Maar daarvoor is het meestal te laat als een gebied volledig bebouwd is.’

©De Pers | Gewijzigd: 22 april 2009, 08:29 uur, door talkyr86
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 745 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 745, lezen 5 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden