In de lente van 2009 zijn we tot op heden vrijwel steeds getrakteerd op prachtig en zonnig weer. Dit zorgt samen met het langzaam ontwaken van de flora en fauna om ons heen voor een goede stemming bij het merendeel van de bewolking. Toch brengt de lente ook ongemakken met zich mee.
Zo zijn mensen geneigd om te snel hun jas thuis te laten, waardoor ze in combinatie met een verminderde weerstand gemakkelijk een verkoudheid oplopen. Daarnaast betekent de lente en het ontwaken van de natuur voor hooikoortspatiënten een ellendige periode. Maar bij dat alles staan we vandaag niet stil. De zonkracht is op dit moment namelijk ook interessant en veel mensen onderschatten deze.
Eigen ervaring
Ook zelf heb ik mij tijdens de paasdagen hierin vergist. Met een aantal vrienden heb ik dit weekend in een zeilboot op de Friese wateren doorgebracht. De zon scheen volop, maar door het windje op het water leek deze nog niet zo sterk te zijn. We hadden ons wel een keer ingesmeerd, maar herhaling leek niet nodig.
´s Avonds kregen we uiteindelijk de deksel op onze neus. Veel van ons hadden toch wel een rood aangelopen gezicht en aftersun was dan ook een welkome verkoeling voor de huid. Zelfs een meteoroloog kan zich dus vergissen in de kracht van de zon. Daar komt bij dat het water het zonlicht reflecteert en daardoor komt een verbranding nog sneller.
Stijging van de zonkracht
Toch is de kracht van de zon nu nog niets in vergelijking tot de zomer. Maar onze huid is op dit moment ook nog weinig zon gewend. Opvallend is echter dat er een groot verschil zit in de zonkracht op zondag en de dagen erna. De kracht van de zon wordt uitgedrukt in een zogenaamde UV-index. Op zondag ligt deze nog op ongeveer 4,1, maar maandag stijgt de index in één klap tot omstreeks 4,6.
Op zondag is de UV-index ongeveer 4,1.
Een behoorlijk fors verschil. Het klinkt misschien raar, maar de wind is verantwoordelijk voor dit verschil. Op zondag hebben we namelijk te maken met een aflandige wind. Deze waait uit een oostelijke richting en daarmee worden stofdeeltjes vanaf het continent meegevoerd. Deze stofdeeltjes houden een deel van het zonlicht tegen en daardoor weet minder zonnestraling ons te bereiken.
De wind is op dat moment oostelijk.
De dagen erna draait de wind echter naar een meer noordelijke richting, waardoor de lucht veel schoner wordt.
Schone lucht
Vanaf maandag is de wind aanlandig. Deze komt uit het noorden, ofwel vanaf zee, en daardoor is de lucht veel schoner. Boven zee stoot de mens per slot van rekening minder schadelijke stoffen uit. De zon wordt dan ook veel minder tegengehouden door stofdeeltjes in de atmosfeer en dat veroorzaakt deze opmerkelijke stijging van de UV-index.
Hierdoor weet ook veel meer zonnestraling ons te bereiken, waardoor de UV-index flink omhoog gaat.
Nu is deze index natuurlijk een vrij abstract begrip. Immers, de meeste mensen zullen nog niet weten hoe lang ze nu onbeschermd in de zon kunnen zitten. Een UV-index van 4,5 tot 5,0 (zoals de komende dagen wordt verwacht) betekend dat mensen bij een onbewolkte hemel maximaal 20 tot 30 minuten onbeschermd in de zon kunnen zitten.
Bron: Meteo Consult.