Gisteren schreven wij in deze rubriek over een vrij actieve regenstoring die ten zuiden van het land lag en langzaam noordwaarts ging trekken met lokaal tamelijk grote hoeveelheden neerslag. Het noorden van het land zou de dans geheel ontspringen, met vrijwel heldere en droge condities, maar het midden van het land zou de storing echter wel gaan bereiken. Daar viel het uiteindelijk allemaal mee. Er vielen lokaal wel een paar regen- en onweersbuien, maar van grote hoeveelheden neerslag was geen sprake. Wat gebeurde er precies?
Vanaf morgen verdwijnt de regen uit ons weerbeeld en gaan we opnieuw fraaie lentedagen tegemoet met veel zon en relatief hoge temperaturen. De natuur zal dan weer een flinke spurt maken. Foto: Jan Stapelbroek.
Al een paar dagen lag er boven Noord-Frankrijk en België een front en dat kwam heel geleidelijk onze kant op. Ten zuiden van dat front zit vochtige en koelere lucht en ten noorden daarvan is de lucht droger en warmer. Op die grens van beide luchtsoorten ontstonden geregeld stevige regen- en onweersbuien en vooral het noorden van Frankrijk en België hadden al een aantal behoorlijke plensbuien over zich heen gehad en ook in de zuidelijke helft van Nederland zouden we gisteren niet gevrijwaard blijven van die buien.
De bewolking schoof in de ochtend al wel over de zuidelijke provincies, maar tot regenbuien kwam het nog niet. Pas later in de middag viel er her en der een bui. In het midden van het land was het bijna de hele dag nog vrij zonnig. Er hing wel wat bewolking, maar dit was vooral hoge bewolking en daar kwam het zonnetje nog met gemak doorheen. Een heel ander beeld dus dan die regen- en onweersbuien die verwacht werden.
In de avond en nacht naar vrijdag kwam het front uiteindelijk boven Zeeland, Brabant en Limburg te liggen en daar kwam het inderdaad tot stevige buien met lokaal 25 tot 30 millimeter neerslag. Ook het zuiden van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland pikten nog een paar van die buien mee, maar noemenswaardige neerslagsommen vielen daar niet af te tappen.
Op het neerslagkaartje is duidelijk te zien dat de meeste neerslag in de zuidelijke provincies viel. Ook vandaag blijft dat het voorkeursgebied voor buien.
Wereld van verschil
In dit soort situaties is het erg moeilijk om in te schatten wat zo’n relatief dunne lijn met bewolking en buien precies gaat doen. Het is natuurlijk onmogelijk om precies te aan te geven waar een storing exact komt te liggen. Je hebt het namelijk in de meeste gevallen maar over een band van 50 kilometer en binnen Nederland kan dat al voor grote verschillen zorgen. Komt die band bijvoorbeeld net niet zo noordelijk als werd aangenomen en zit er vooruitgaand daarvan amper bewolking? Dan zorgt dat in een regio wat betreft het weerbeeld voor een wereld van verschil natuurlijk. Of je kunt in het zonnetje in de tuin zitten óf je moet je regenpak uit de kast halen om op de fiets niet nat te regenen.
Vooral in het zuiden van het land viel er donderdagavond en nacht veel regen. Lokaal 25 tot 30 millimeter. In het midden van het land viel het uiteindelijk allemaal mee. Foto: Corina Magielse.
Zwabberend front
Dit gebeurde ook gisteren en deels nog vandaag. Een hogedrukgebied ten noordwesten van ons krijgt geleidelijk meer invloed en drukt als het ware die vochtige, koelere lucht terug naar het zuiden. Er woedt feitelijk een gevecht tussen beide luchtsoorten, waardoor het front een beetje begint te zwabberen. Het komt amper van zijn plaats, maar soms schiet hij iets door naar het noorden en soms juist naar het zuiden. België en het zuiden van Nederland hebben dan ook vandaag nog te maken met de buien. Vooral het zuiden van Limburg en Zeeuws-Vlaanderen houden het tot vannacht niet geheel droog. De rest van het land heeft vandaag regelmatige zonnige perioden en slechts af en toe een buitje.
Een hogedrukgebied ten noordoosten van ons resulteert zondag in een oostelijke stroming in Nederland. Over het algemeen betekent dat in deze tijd warmere lucht aanvoer, maar op deze kaart zie je goed dat de aangevoerde lucht via een omweg vanuit het zeer koude scandinavie komt. De temperatuur op 850 hPa ligt daar rond -10 (het paarse deel in de rechter bovenhoek) en zal onderweg boven het land wel behoorlijk opwarmen, maar echt grote temperatuuruitschieters zoals de afgelopen weken zien we hierdoor niet verschijnen.
Terugkeer lenteweer
Die buien zijn morgen echter uit het weerbeeld verdwenen. Het zonnige en warme lenteweer maakt een overtuigende comeback en ook de temperaturen gaan met flink wat zonneschijn weer omhoog. In het weekend veelal 15 graden aan zee en 18 graden in het binnenland. En ook na het weekend verandert er maar weinig.
Bron: Meteo Consult