De komende dagen wordt het even afzien na het bijna zomerse weer van de laatste tijd. Vandaag bereikt een storing ons land en dit systeem lijkt boven de zuidelijke helft van Nederland voor anker te gaan. Het gevolg is dan ook dat vooral in de zuidoosthoek van ons land er veel water naar beneden komt. De hoeveelheden kunnen daarbij zover oplopen dat regionaal wateroverlast mogelijk is.
Een storing die woensdag nog boven Frankrijk lag heeft inmiddels de koers richting ons land ingezet.
Donderdag komt de storing uiteindelijk boven het zuiden van Nederland te liggen.
En vrijdag is deze nog maar nauwelijks van positie veranderd.
Dit weerbeeld staat in schril contrast met het weer waarop wij de afgelopen dagen getrakteerd werden. Flink wat ruimte voor de zon en afgezien van een warmtebui is het verder ook helemaal droog gebleven. De temperaturen waren misschien nog wel het meest opmerkelijk. De norm voor deze tijd van het jaar ligt namelijk op een graad of 13, terwijl op de officiële stations in Nederland ruime vierentwintigers werden gehaald. Eigenlijk dus net geen zomerse dagen, maar op een aantal amateurstations werd deze 25-gradengrens net wel overschreden.
De onheilbrenger
Voorlopig zullen we het met deze herinnering moeten doen. Net ten zuiden van Ierland ligt namelijk een lagedrukgebied en een storing die hieraan gekoppeld is heeft vanuit Frankrijk koers richting ons land gezet. Deze storing veroorzaakte woensdag en donderdagochtend boven Frankrijk en België al stevige regen- en onweersbuien, en nu kan ook ons land zich hiervoor op gaan maken.
Zoals op dit cumulatieve radarbeeld is te zien veroorzaakte de storing op woensdag in Frankrijk al forse buien.
Momenteel zit er in deze storing nog beweging, maar boven de zuidelijke helft van Nederland komt deze stil te liggen. De veroorzaker hiervan is een lagedrukgebied ten noorden van ons. Vooral in het zuidoosten gaan de neerslaghoeveelheden dan ook flink oplopen, terwijl het noorden van het land er eigenlijk stukken beter vanaf komt.
Wateroverlast?
In eerste instantie veroorzaakt deze storing op donderdag forse regen- en onweersbuien. Hierbij kunnen de neerslaghoeveelheden lokaal oplopen tot meer dan 20 millimeter. Maar dan moet de grootste klapper nog komen. De buien gaan geleidelijk over in een uitgestrekt regengebied. Als deze regen eenmaal met bakken uit de lucht komt vallen zijn in het zuidoosten van het land hoeveelheden van ruim 30 millimeter neerslag in 24 uur mogelijk.
De grootst mogelijke neerslagsommen voor donderdag. In het meest negatieve scenario kan meer dan 20 millimeter vallen.
Voor de duidelijkheid, dit is de grootst mogelijke neerslagsom en in het meest negatieve scenario kan er in de zuidoosthoek lokaal meer dan 50 millimeter neerslag vallen in twee dagen tijd. Als dit voorkomt betekent dit dus dat een bepaalde locatie op donderdag de meest actieve buien moet krijgen en op vrijdag de meest intensieve neerslag. Een scenario dat zeer lokaal is, maar niet onmogelijk.
Op vrijdag zijn deze mogelijke neerslagsommen nog groter.
Het andere gezicht
Voor het noorden van het land gaat dit alles nog relatief meevallen. Op donderdag wordt hier namelijk een prachtige en zonovergoten dag verwacht, waarbij het in het uiterste noorden tot in de avond en nacht gewoon droog blijft. Ook op vrijdag valt hier niet meer dan een enkele bui en in tegenstelling tot het zuiden van het land weet de zon er hier dan wel doorheen te komen. Helemaal droog blijft het dus niet, maar de hoeveelheden neerslag vallen in het niets bij de mogelijke neerslagsommen voor het zuidoosten van Nederland.
Bron: Meteo Consult
Ik voorzie voor dit jaar ook weer steeds die tweedeling qwa onweer/neerslag dat wij weer het minste van die twee krijgen
En wij voordurend wind uit de oosthoek hebben. en zal me benieuwen wat de zomer temperaturen gaan brengen t.o.z het zuiden/midden v/h land.
Grtz/......