Bespreek hier de onweerskansen voor aankomende dinsdag en woensdag. Vooral woensdag lijkt een redelijke dag op onweersgebied te gaan bieden, al zwakken beide dagen al flink af in de laatste GFS-runs.
Modbreak Jan: Graag zie ik ook wat meer uitleg cq afbeeldingen erbij als je een topic opent over onweerskansen. Zie hieronder.
Dinsdag
Woensdag
De hoop is gevestigd op woensdag.? en het rare is dat hier het meenste warme weer van nl. heerst. ook morgen wordt hier max 24gr voorspeld.
Ook de vooruitzichten zijn uitermate goed. alleen de droogte begint iets optelopen. na een week geen neerslag te hebben gehad. en met voordurend de oosten wind zorgd voor snelle opdroging.
Het zelfde zie je nu weer als de zomer 2008 waar wij steeds de minste neerslag hadden. alleen is het nu veel vroeger in de tijd van het jaar.
Grtz/...........
Deze ochtend ontstond er tijdelijk een lijn met enkele onweersbuien over het oostelijke deel van BE. Veel stelde dit niet voor en het waren buien met hoge basis waarschijnlijk, getriggerd in de hoogte. Momenteel blijven in deze regio enkele zwakke buitjes actief op de RADAR, echter zonder onweer.
Synoptisch gezien verandert er niet gek veel, met een uitstervende storing west van de Benelux en een vlak lagedrukgebied. In de hoogte verandert er wel één en ander, met een nieuwe afsnoering van een ULL ten westen van het continent. Hierdoor neemt in de hoogte de invloed van de Duitse hoogterug wat af vanuit het westen en vooral het W van FR zullen daar in de loop van de komende 2 dagen meet te maken hebben. Door de afsnoering – ook op te vatten als een negatief kantelende trog – wordt nog wat warmere lucht onze streken uitgevoerd met wederom een krappe 10° op 850hPa. Dit houdt in dat, gezien de verwachte zon, de temperatuur kan stijgen richting 22-24° landinwaarts met de bijhorende opbouwende latente onstabiliteit. De meeste onstabiliteit wordt berekend over het zuidelijke deel van BE, zeker afgaande van de SI. Door de toenemende stijgbewegingen vanuit het westen wordt, naarmate men de grens met FR nadert, de atmosfeer ook wat vochtiger (vandaar ook lagere SI bij vrijwel gelijke T500).
Voor de oostelijke regio’s geldt overigens nog steeds dat men daar dicht bij de rugas zit met toch nog steeds lichte anticyclonale kromming en tevens vrij droge lucht in de PBL. Afgaande op voorgaande beschouwingen en de berekende convectie in de diverse modellen gaan we uit van slechts een kleine onweerkans over NL, een iets grotere kans over het reliëf (tgv orografische triggering) en een grote onweerkans over N-FR. De Belgische grensstreek met FR zit daar wat tussenin en kunnen misschien deels meeprofiteren van de gunstige omstandigheden aldaar. Door de naderende trog neemt daar ook de stroming in de hoogte toe (vooral vanavond) dewelke resulteert in een toenemende shear, ook storm-relatief. Niettemin blijven zowel de onstabiliteit matig (rond 500 J/kg en ook de shear matig met bv een BRN-shear van amper 30 m²/s²). Dus de kansen op zwaar onweer moeten we niet te veel dramatiseren. In BE houden we dan ook rekening met een SLGT RISK.
Op woensdag wordt er op nadering van een KF (horende bij het ULL en bijhorende depressie) nog warmere lucht naar onze streken gevoerd. Ook woensdag matige onstabiliteit, nu meer verspreid over de regio, met overal toenemende onweerskansen. Als triggering kan de CONV.LINE dienst doen, dewelke morgen woensdag over het centrale deel van de Benelux wordt berekend, W-E geörienteerd. Later op de avond lijkt een 2de CONV.LINE uit FR te komen waarop opnieuw een verhoogde onweerkans bestaat. Dan lijken de kansen wel groter, want op de eerste lijn wordt maar bitter convectie berekend door de modellen. Zwaar onweer verwachten we niet gezien de bescheiden shear opnieuw.
©Donderkopsite
Er is al in Nederland deze middag al genoeg onstabiliteit te bespeuren en de temperaturen lopen weer op. Vandaag is er ook al een onweerskans. Aangezien het morgen veel warmer wordt met temperaturen tot 26°C en de kaarten nog ietsje beter zijn is de kans dat het morgen onweert nog wat groter. We zullen het zien en we wachten geduldig af.