Op het eiland Fernandina, een van de Galapagoseilanden, is gisteren de vulkaan La Cumbre uitgebarsten. Volgens de beheerders van het natuurgebied dreigt de fauna daardoor in gevaar te komen. De vulkaan La Cumbre was vier jaar inactief, maar begon zich zaterdag weer te roeren. De uitbarsting bracht een lavastroom teweeg van zo'n 200 meter breed.
Het eiland Fernandina is 642 km² groot, maar er wonen geen mensen. Volgens de beheerders van het Galapagos National Park vormt de uitbarsting ook geen bedreiging voor de inwoners van het nabijgelegen Isabela Island.
Ze vrezen wel dat de vulkaanuitbarsting de rijke fauna op het eiland getroffen heeft. Er leven onder meer land- en zeeleguanen, pinguïns, Darwinvinken en zeeleeuwen. "Hopelijk werden de dieren gewaarschuwd door de hitte en de rook en vertelde hun instinct hen dat ze moesten vluchten", klinkt het.
De Galapagos-archipel is een verspreide groep van 30 kleine en grote eilanden ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan, op ongeveer 1.000 kilometer voor de kust van Zuid-Amerika. Staatkundig behoren ze tot Ecuador.
De eilanden zijn geologisch gezien erg jong en van vulkanische oorsprong. Ze staan bekend voor hun rijke diversiteit aan planten- en diersoorten en werden beroemd omdat de bioloog Charles Darwin daar zijn evolutietheorie ontwikkelde. De archipel staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
©De Redactie