Tussen 2000 en 2007 is wereldwijd veel meer CO2 uitgestoten dan in het vierde en meest recente rapport van de VN-organisatie IPCC werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen die dit weekend naar buiten zijn gebracht door Christopher Field, de oprichter en directeur van het Department of Global Ecology van de Stanford Universiteit. Field is vicevoorzitter van één van de werkroepen van het Intergovernmental Panel on Climate Change, het IPCC. De wereldwijde CO2 uitstoot is nu 10 miljard ton per jaar en leek te stijgen met 0,9 procent. Dat blijkt 3,5 procent te zijn.
Onacceptabel
‘Wij hebben uitgerekend dat voor de komende eeuw tenminste 500 miljard ton meer CO2-uitstoot voorkomen moet worden om de klimaatdoelstellingen te halen dan in het laatste IPCC-rapport werd aangenomen,’ zegt Field op een wetenschappelijk congres in Chicago. ‘Als we niets doen dan voorspellen onze klimaatmodellen een wereldwijde gemiddelde temperatuursstijging die we tot nu toe niet voor mogelijk hadden gehouden.’ Hoeveel warmer durft Field nog niet te zeggen. ‘Vier tot vijf graden zou onacceptabel zijn.’
Dat meer CO2 in de atmosfeer is gekomen tussen 2000 en 2007 heeft onder meer te maken met de onverwacht snelle economische opleving van India en China en het feit dat in die landen relatief veel ouderwetse kolencentrales de energie leveren om de industrie te laten draaien. Een andere reden is dat inmiddels duidelijk is geworden dat door het ontdooien van de permafrost, als gevolg van de opwarming, veel meer extra methaan vrijkomt dan gedacht. Methaan, of CH4, heeft een 25 keer groter klimaateffect dan CO2.
©Sync