Het ijs op de Noordpool smelt niet alleen, het is ook dunner dan ooit tevoren. Dat blijkt uit een studie van de Nasa en van het National Snow and Ice Data Center in Colorado. Volgens wetenschappers neemt het poolijs tijdens de winter hoe langer hoe minder toe. Afgelopen winter werd de vijfde kleinste toename van ijs waargenomen sinds het begin van de metingen in 1979.
De wetenschappers maken zich vooral zorgen om de toename van dun ijs. Die ontwikkeling is 'dramatisch'. In de jaren 90 maakte dun ijs ongeveer 40 Ã 50 procent van de ijskorst uit, vandaag is dat 70 procent. De toename van het ijs is een belangrijke richtlijn voor de gezondheid van de Noordpool, zegt Walter Meier, onderzoeker van het National Snow and Ice Data Center. En de ijsdikte is de beste indicator daarvoor. Als het dunner wordt, dan smelt het ijs makkelijker tijdens de zomer.
Het Noordpoolijs speelt een belangrijke rol in de regeling van het klimaat. Het ijs koelt de lucht en het water en refelecteert de straling van de zon. Als het verdwijnt, blijft een groot donker wateroppervlak achter dat meer zonne-energie opneemt. Dat draagt op zijn beurt weer bij tot de klimaatverandering.
Bron: De Standaard Online