bron
Die brandende koperen ploert die zo zijn brandende helse stralen naar het aardoppervlak stuurt zorgt voor een aangename warme temperatuur. Of juist de enorme hitte, zeker de laatste jaren.
Augustus 2003, deze koperen ploert brand urenlang van de vroege ochtenduurtjes tot de lange warme avonduren. Overdag is deze brandende bol bloedheet en zorgt voor enorme hitte. Mensen zoeken de parasols op wan tin de zon stijgt het kwik tot rond de 45 graden. Onaangenaam dus, in de schaduw noteren we waarde’s van 36 graden. Maar ook de regen blijft uit met als gevolg dat diverse rivieren extreem laag staan. En de waal bijna droog staat bij Nijmegen. Bijzonder om mee te maken maar niet zo geheel prettig.
Kijk je nou naar de natuurgebieden hier in brabant dan kom je tot de ontdekking dat het mooiste gebied toch wel de drunense duinen zijn. Als hier deez koperen ploert aan de hemel zijn glorie uitbundig laat overkomen dan kan het boven deze zandgronden ook al makkelijk 35 graden zijn. Terwijl het net daarbuiten in de dorpskernen maar 25 graden is. Het aparte is dat je dan vanwege het weidse woestijngevoel zelfs gemakkelijk een zonnesteek kan oplopen. Zo ver je kan kijken zie je zand, zand en nog eens zand. En die brandende bol daarboven dus.
Juli 2006, weer zo’n bizarre maand. Erger dan Augustus 2003, met ruim 21 graden gemiddeld was deze maand extreem. Ook nu was het erg droog en die zon brandde weer enorm fel om alles bloedverzengend heet te verwarmen. Onaangenaam maar wel leuk om dit bijzondere weer mee te mogen maken. En misschien halen we nu in 2009 wel de 40 graden? Let wel! 2003,2006 en nu 2009? Het zou mooi zijn deze cyclus te herhalen. Nou hebben we Augustus (en eind Juli) en Juli gehad. Nu dan Juni? Als dat ook zo extreem word breken we records.
Maar een lekkere onweersbui mag dat koperen bolletje wel eventjes wegduwen maar zonder kunnen we niet. Iedereen word toch wel vrolijk van dit bolletje. | Gewijzigd: 30 augustus 2017, 14:00 uur, door Joyce.s