Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 april 2009, 13:30 uur | Bericht #27050
Over stapelwolken en buien

Stel je voor: je staat op en doet je gordijnen open. Buiten ziet het er prachtig uit. De lucht is strak blauw en er is geen wolkje aan de lucht te ontdekken. In al je optimisme besluit je, zonder naar enig weerbericht te kijken of te luisteren, een flinke fietstocht te gaan maken. Immers, met zo’n strak blauwe lucht zal van regen toch geen sprake zijn?


Op een mooie zomerdag ontstaan ze van het ene op het andere moment: stapelwolken.
Ze kunnen echter al snel in aantal en omvang groeien en daarmee de komst van buien aankondigen.


Terwijl je met je lunchpakketje op een picknickbank in een heidelandschap van de zon zit te genieten, zie je een paar onschuldige stapelwolken ontstaan. Tenminste, op dat moment zijn ze nog onschuldig. Maar niet voor lang meer…. Na de korte pauze stap je weer verder op je fiets om je weg te vervolgen. Maar de stapelwolken worden steeds groter. Qua omvang en qua aantal. De lucht begint er steeds dreigender en grijzer uit te zien. Er ontstaan zelfs wolken die op een aambeeld lijken. Even later komt het water met bakken uit de hemel vallen en hoor je het om je heen stevig onweren.


Op een gegeven moment stoot de wolk zijn hoofd tegen de
tropopauze en krijgt de wolk de vorm van een aambeeld.



Deze buien kunnen dan gepaard gaan met hagel en onweer.

Het ontstaan van stapelwolken
Bovenstaande inleiding is een scenario dat zich in het zomerhalfjaar vaak voor kan doen. Hoe vaak hoor je niet tijdens het weerbericht: “Zonnig zomerweer, maar vanmiddag ontstaan er stapelwolken. Deze stapelwolken kunnen uitgroeien tot een lokale regen- of onweersbui.” Een bekende passage? Vast wel. Negen van de tien keer zul je echter niets merken van de ene bui, maar je zal er maar net in terecht komen.

Stapelwolken ontstaan door het opstijgen van warme en vochtige luchtbellen. Hoger in de atmosfeer, waar de temperatuur lager is, koelen deze luchtbellen af. Omdat koudere lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht, neemt de luchtvochtigheid toe. Op een gegeven moment is de luchtvochtigheid zo hoog dat de lucht verzadigd raakt. Op dat moment verandert de waterdamp in waterdruppeltjes en de wolk is geboren.


Daarmee wordt de komst van een pittige bui aangekondigd.

Het belang van temperatuur
Deze luchtbellen beginnen vaak aan hun reis naar boven zodra een op waarnemingshoogte een bepaalde temperatuur wordt bereikt of overschreden. Deze temperatuur wordt in de meteorologie de convectietemperatuur genoemd. Zolang de temperatuur van de stijgende luchtbel hoger blijft dan de temperatuur van de lucht er omheen blijft de luchtbel stijgen. Immers, warme lucht is minder zwaar dan koude lucht. Hierdoor kan een wolk dan ook blijven groeien, tot het moment dat de luchtbel kouder wordt dan zijn omgeving.


’s Avonds doven de buien langzaam weer uit,
het aambeeld verdwijnt meestal als laatste.


Intensiteit van de bui
Hoe hoger de wolk in de atmosfeer uittorent, hoe heftiger de bui zal zijn die eruit kan vallen. De wolkenbasis bestaat uit waterdruppeltjes. Maar hoger in de wolk (en de atmosfeer) is de temperatuur nog lager. Hierdoor bevriezen de waterdruppels, waardoor ijskristallen ontstaan. Dit kan je aan een wolk goed zien. Onderin ziet de wolk er helder en strak uit, maar bovenin wordt de wolk vager wat structuur betreft. Deze vage structuur geeft aan waar de ijskristallen zitten.

Als een wolk maar ver genoeg door blijft groeien ´stoot hij zijn hoofd tegen de tropopauze´. Op dat moment zie je dat de wolk de vorm van een aambeeld krijgt. Dit is een indicatie dat de aanstaande bui een behoorlijk pittig exemplaar kan zijn en dat zowel hagel als onweer tot de mogelijkheden horen.

©Meteo Consult
pietjelol
Lid
Woonplaats: Hoorn
Berichten: 1511
Lid sinds: 6 apr. 2009
6 april 2009, 17:12 uur | Bericht #27067
tja dat gebeurdt weleens mij ook een keer overkomen was ik een bootje toen der ineens een paar van die grote wolken waaren. dus op slot compleet doorweekt dat was bale

Waarom deze advertentie?
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
6 april 2009, 17:43 uur | Bericht #27068
Off topic: Welkom op Onweer-Online pietje, ik wens je veel plezier hier.

Plens plens op je hoofd ineens, is vooral niet leuk als het op het water ben en nergens naar toe kan
maar wel mooi gezicht die stapelwolken.
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
6 april 2009, 18:37 uur | Bericht #27073
Als er een onweersbui boven me ontstaat vind ik dat niet prettig. Ten eerste niet alleen omdat je nat word, maar je weet niet waar de eerste ontlading zal plaatsvinden. Heb in de Verenigde staten (in 2006) wel eens gehad dat ik lekker in het zwembad zat, en er was slechts 20% kans op onweer, dus dan ga je er niet vanuit dat je wat zult krijgen. Maar toch ontstond er boven ons een bui. De eerste ontlading sloeg op 1 kilometer van mij af, vrij dichtbij dus! Daarna volgde nog 7 forse ontladingen en vervolgens zakte de bui in elkaar! Een geïsoleerd exemplaar dus. | Gewijzigd: 6 april 2009, 18:39 uur, door Onweergek (ZH)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 191 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 191, lezen 3 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 18".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden