Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 april 2009, 13:04 uur | Bericht #26979
Nieuwe beestjes

Nederland is de laatste paar decennia flink opgewarmd. Vanaf 1997 zijn alle jaren warmer dan de ‘norm’ verlopen. Die norm, vastgesteld uit informatie over de periode van 1971 tot en met 2000 bedraagt 9,8 graden. Dat wil zeggen: de klimatologisch gemiddelde jaartemperatuur is 9,8 graden voor Midden-Nederland. De opgetreden gemiddelde jaartemperatuur bedroeg in 2008 echter 10,6 graden. De twee jaar daarvoor verliepen nog een stuk warmer, met zowel in 2006 als in 2007 maar liefst 11,2 graden als gemiddelde temperatuur.


Opgetreden gemiddelde jaartemperaturen, steeds over een periode van 10 jaren. Vooral vanaf 1981 is er een flinke stijging te zien.

Het opwarmen van ons land, heeft uiteraard gevolgen voor de flora en fauna. Diersoorten die eerst alleen in Zuid-Limburg of alleen ten zuiden van de grote rivieren voorkwamen, rukken langzaam noordwaarts op. Er zijn ook soorten die tot een aantal jaar geleden niet eens in ons land voorkwamen, en dat nu wel doen.


De inheemse eekhoorn; de rode eekhoorn. Uitgezette uitheemse eekhoornsoorten dringen de rode eekhoorn wat in een hoekje.

Onderzoek naar nieuwe of zich uitspreidende diersoorten is op zich niet eens zo moeilijk. Het is een kwestie van heel goed opletten, met veel mensen tellen en statistieken bijhouden. Een stuk ingewikkelder wordt het om de aanwezigheid van die soorten te koppelen aan klimaatveranderingen. Een diersoort kan door opwarming verder noordwaarts trekken, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat landschappelijke veranderingen leiden tot een geschikt habitat. Daarbij gaat het niet zelden om hele kleine veranderingen op het niveau van microklimaat. Het schoner worden van bepaalde plekken speelt, mee, net zoals de mobiliteit van de soort. Dat kan zelfs toevallige mobiliteit betreffen, zoals transport via het verkeer. Zo zijn er verschillende soorten mollusken via de scheepvaart vanuit andere landen bij ons terecht gekomen.

Kent u de stadsreus?
Als we kijken naar kleine beestjes, dan blijken er drie spectaculaire nieuwkomers te zijn: de stadsreus (de grootste zweefvlieg van Nederland), de wespenspin en de sikkelsprinkhaan. Voor 1991 werd de wespenspin alleen gesignaleerd in Limburg (eerste vondst in 1980, bij Waterop), in de jaren 90 breidde deze spin zijn leefgebied uit naar Brabant en Gelderland en tegenwoordig komt deze spinnensoort vooral in de hele oostelijke helft van het land voor.

Nieuwe libellen
Voor wat betreft libellensoorten zijn vooral lente- en zomertemperaturen van belang. Hoe warmer, des te meer soorten er waargenomen worden. Het aantal libellensoorten is in de twintigste eeuw dus groter geworden. Daarbij dient vermeld te worden dat het, net als bij veel andere nieuwe diersoorten, meestal gaat om libellengroepen die niet al te kritisch zijn op hun leefomgeving. De veeleisende soorten hebben het juist steeds moeilijker. Onder de libellensoorten die zich vanuit Zuid-Nederland naar het noorden hebben uitgebreid, vallen de vuurlibel, de kanaaljuffer, de kleine roodoogjuffer en de grote keizerlibel.


Een nieuwe libellensoort in Nederland; de vuurlibel. Pas in 1993 werd een eerste kleine populatie ontdekt in Zuid-Limburg. Momenteel komen ze voornamelijk voor ten zuiden van de grote rivieren.

Vlinders
Wie de vlinders onder de loep neemt, zal ook daar opmerken dat vooral de mobiele, weinig veeleisende soorten zich verder noordwaarts verspreiden. In het boek Opgewarmd Nederland, uit 2004 wordt dat als volgt geformuleerd: meer allemansvrienden, minder specialisten. Dat zijn bijvoorbeeld de koninginnepage en de gehakkelde aurelia. Eerstgenoemde heeft zijn leefgebied uitgebreid van Zuid-Limburg naar Midden-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. De gehakkelde aurelia hield zich tot 1980 vrijwel alleen ten zuiden van de grote rivieren op en is inmiddels overal, tot op de Waddeneilanden, in groten getale te vinden. Uiteraard zijn er ook ‘verliezers’, soorten die het momenteel slecht doen, onder andere door de opwarming, maar ook door gebrek aan geschikt leefmilieu. Dat zijn het veenhooibeestje, veenbesparelmoervlinder en veenbesblauwtje.


De gehakkelde aurelia heeft zich sinds 1980- steeds verder over ons land uitgespreid.


Een van de slachtoffers van de klimaatopwarming: de moerasparelmoervlinder. Deze vlindersoort is verdwenen.

Weggegeten bladeren
Een aantal zich uitspreidende insectensoorten is het gelukt om grote bekendheid in de media te krijgen. Zoals daar zijn de kastanjemineermot en de eikenprocessierups. Beide soorten tasten bomen aan. De kastanjemineermot heeft de meeste paardekastanjes in ons land al ernstige schade toegebracht. Bij zeer massale aanvallen van deze motten kleuren de bladeren volledig bruin en vallen er in de zomer reeds af. De paardekastanjes verzwakken steeds verder door deze aanvallen waardoor ze almaar vatbaarder worden voor andere ziekten en plagen. De eikenprocessierups is vanuit Zuidoost-Nederland steeds verder opgedrongen en eten eikenbladeren. De bekendheid van deze rups komt vooral door de brandharen die bij mensen enorme jeuk veroorzaken.

Bronnen: Opgewarmd Nederland van Stichting Natuurmedia, Uitgeverij Jan van Arkel en Stichting Natuur en Milieu, 2004; Tijdschrift De Levende Natuur, artikel Roy Kleukers en Menno Reemer; Alice van Duijn van Naturalis. Wikipedia. Meteo Consult.
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 april 2009, 22:08 uur | Bericht #26993
ff nog een paar foto's opgezocht van de nieuwe beesies!!


wespenspin.jpg
wespenspin


stadsreus bron-www.buiten-beeld

sikkelsprinkhaan.jpg
sikkelsprinkhaan


groetjes ruk. | Gewijzigd: 13 februari 2017, 09:33 uur, door Joyce.s
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Waarom deze advertentie?
Michel
Lid
Woonplaats: Zwijndrecht
Berichten: 126
Lid sinds: 26 jul. 2006
4 april 2009, 23:56 uur | Bericht #26998
Die wespenspin heb ik zomer 2008 ook gezien, maar dan in frankrijk.

Die kom ik niet graag onverwachts tegen, man wat een griezel!!

pietjelol
Lid
Woonplaats: Hoorn
Berichten: 1511
Lid sinds: 6 apr. 2009
10 april 2009, 11:05 uur | Bericht #27275
lekker he beesten zijn best wel okee maar straks is het zo warm dat je tijgers en leeuwen ziet lijkt mij wel cool

Woonplaats: ijmuiden, noord holland
Berichten: 1257
Lid sinds: 30 jan. 2008
11 april 2009, 16:03 uur | Bericht #27538
wespen spin heb ik zelf meerede keren waargenomen hier in zuid limburg, heb hem ook nog ergens op de foto, ik schrok me de ..., was 5 jaar geleden toen ik hem hier voor het eerst zag, vorig jaar zomer heb ik er 1 gefotografeerd, weiland hierachter onze caravan daar zitten die creepy spiders ook.

wat ik 2 jaar geleden ook gespot heb hier voor onze caravan was de kolibrievlinder.

niet mijn foto, maar zijn enorm vet om te zien
  | Gewijzigd: 13 februari 2017, 09:33 uur, door Joyce.s
bekijk mijn website, klikje hier... Canon eos: Canon EF:1DmkIIN - 17-40 f4 L1DmkIII - 24-105 f4 L IS5DmkII - 100mm f2.8 L IS40D - 70-200 f2.8 L ISCanon 580 EX II x3 Cactuc v4
mercedes
Lid
Woonplaats: amsterdam
Berichten: 154
Lid sinds: 19 jul. 2008
11 april 2009, 16:17 uur | Bericht #27541
ik heb de tijgerspin even gg, gelukkig is hij/zij niet giftig, maar wel mooi om te zien.
vorig jaar is in amsterdam noord de zwarte weduwe gevonden. artis wilde het beestje niet aannemen, vond het te gevaarlijk. ik weet niet of ze het dood hebben gemaakt, de man die hem vond zei dat hij het in het potje zou houden om veredere versprijding te voorkomen, maar hij wist niet of ze al eitjes had gelegd.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 135 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 135, lezen 4 mensen het topic ""Weerdagboek"".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden