Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 april 2009, 16:03 uur | Bericht #26954
IJsland: van alles wat

Na de winter krijgen veel mensen toch weer behoefte aan de zon en mag het volgens velen wel weer afgelopen zijn met de regen en sneeuw. Slechts een enkeling is dan zo gek om het beginnende lenteweer te verruilen voor koud en wisselvallig weer. Uw schrijfster was er hier één van. De bestemming was IJsland. Een land dat niet alleen grote verschillen in het landschap kent, maar ook bekend staat om zijn sterk wisselvallige weerbeeld, dat binnen enkele uren volledig kan omslaan.


Prachtig witte bergen na enkele flinke sneeuwbuien.

Opvallend was al de erg dikke laag bewolking waar het vliegtuig doorheen moest om uiteindelijk te kunnen landen. Het was alsof we door een doolhof van wolkentorens vlogen in allerlei verschillen tinten en formaties. Verschillende luchtlagen waren duidelijk zichtbaar en ook de sterk stijgende luchtbewegingen waren goed voelbaar. Eenmaal onder de bewolking werd een deel van het land zichtbaar; een zeer uitgestrekt wit landschap afgewisseld met bijna zwarte delen dichterbij de zee.

IJsland is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland en heeft slechts 600 duizend inwoners. Twee derde daarvan woont in de hoofdstad Reykjavik en de resterende 200 duizend wonen in de rest van het immense eiland. Zodra je de hoofdstad dan ook verlaat, waan je jezelf in een soort van maanlandschap vol met brokken lava en geen enkele boom of struik. Het enige wat er in die gebieden groeit, is het korstmos dat zich in de loop van de jaren op de lava heeft genesteld.


De waterval Gulfoss. Door het koude water wat opstoof, was het daar nog een tikkeltje kouder.

Na eerst natuurlijk mijn dienstdoende collega te hebben gebeld wat het weer in IJsland ging doen, was ik al voorbereid op mogelijke sneeuwbuien en die vielen er ook. Er schoof een storing over, maar achter die storing klaarde het op, waarna ook regelmatig de zon tevoorschijn kwam. Dit leverde prachtige plaatjes op. De zon bescheen op de meest prachtige manieren de witte bergketens en ook het korstmos op de lavavelden zag er hierdoor erg mooi uit.

Koud was het er wel. De gemiddelde dagtemperatuur lag vrijwel dagelijks rond -2 graden en dat is aan de koude kant voor deze tijd van het jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in maart normaalgesproken rond een halve graad boven nul en daalt klimatologisch gezien in de nachten juist naar die -2 graden. De eerste dagen werd er achter het front dat overkwam koude lucht vanuit het noordwesten aangevoerd, maar een paar dagen later waaide er een snijdend koude oostenwind. Net als het veel voorkomende hogedrukgebied bij de Azoren, ligt er bij IJsland vaak lagedruk in de buurt. Hierdoor waait er op het eiland zelf vaak een oostenwind. Het binnenland is door de sneeuw vaak koud en die koude lucht wordt als het ware naar het zuidwesten geblazen en daar wonen juist de meeste mensen.


De lavavelden waren nu en dan ook bedekt met een laagje sneeuw. Dit is het nationaal park Pingvellir.

Echt koud werd het echter pas toen we een kijkje gingen nemen in de binnenlanden. Tussen de bergketens in is er amper een huis of boom te bekennen en de wrijving is op dat moment dan ook nihil. De koude wind waait met volle vaart langs je oren. De gevoelstemperatuur lag daardoor nog een flink stuk lager, waarna de kou al snel tot in je botten doordrong.

Natuurverschijnselen
Maar niet alleen de verschillen in het weerbeeld zijn echter opvallend in IJsland. Ook de grote variëteit aan natuurverschijnselen is er enorm. Tussen de lavavelden en ook in de bergen zie je bijvoorbeeld regelmatig een grote pluim stoom opduiken; warmwater- of heetwaterbronnen. Het contrast is soms erg groot. Aan de voet van een besneeuwde berg stond ik te kijken naar een gat met daarin kokend heet water dat vanuit de aarde omhoog borrelt.


Warmwaterbronnen zijn er veel te vinden in IJsland.


De Blue Lagoon. Een bekende warmwaterbron waarin ook heilzame mineralen en algen voorkomen. Je kunt hierin ook zwemmen.

Een groot deel van IJsland is een geothermisch zeer actief gebied en staat dan ook bekent om zijn geisers. De bekendste is de Geysir, waarvan de het woord geiser afkomstig is. Mede doordat er in het verleden veel rommel, zoals wasmiddel, in de kern werd gegooid om hem onnatuurlijk op te wekken, heeft hij enkele jaren niet gespoten. Na een aardbeving in 2000 werd hij echter weer actief, zij het in veel mindere mate en lang niet zo krachtig als daarvoor. Een paar meter verder ligt een nog wel zeer actieve geiser en deze spuit om de 4 tot 7 minuten een enorme waterkolom de lucht in. Een erg indrukwekkend gezicht.


De actieve geiser Strokkur spuwt om de 4 tot 7 minuten een grote hoeveelheid water de lucht in.

Een ander zeer bijzonder fenomeen is natuurlijk het noorderlicht. Dit lichtspektakel is ’s avonds en ’s nachts bij een heldere hemel veelal zichtbaar. Een bundel van vaak groen licht, maar soms ook zichtbaar in allerlei andere kleurvariaties, verschijnt aan de horizon en vervormt zich op speelse wijze in allerlei formaties. De activiteit van het noorderlicht is afhankelijk van de activiteit op het oppervlak van de zon en ondanks dat deze op dit moment erg laag is, was het op twee avonden goed zichtbaar. En nu heb ik het nog niet eens over het vulkanisme, de gletsjers en de watervallen gehad!


Ook het noorderlicht is een bekend natuurverschijnsel wat in IJsland goed te zien is. Zelf heb ik er geen foto's van kunnen maken, maar collega Maarten Noort had eerder in Alaska meer geluk. Foto: Maarten Noort.


Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 135 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 135, lezen 4 mensen het topic ""Weerdagboek"".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden